Tulpini de E.coli, răspândite din cauza igienei precare după utilizarea toaletei
Tulpini ale bacteriei Escherichia coli - E.coli - au mai multe șanse să se răspândească dacă nu se respectă normele de igienă după utilizarea toaletei decât prin prepararea insuficientă și...
O echipă de oameni de știință, printre care se numără și cercetători de la University of East Anglia, a ajuns la concluzia că majoritatea infecțiilor declanșate de superbacterii asociate cu Escherichia coli, sau E. coli, sunt cauzate de tulpini nocive prezente în particule de fecale umane.
Cercetătorii au analizat în special o anumită tulpină de E.coli ce produce enzime numite beta lactamaze cu spectru extins (ESBL), care îi conferă rezistență la antibiotice.
Studiul a demonstrat că există un risc redus ca ESBL asociate E.coli să fie transmise de la animale la oameni.
Echipa de cercetători a subliniat că aceste concluzii, publicate în jurnalul științific The Lancet Infectious Diseases, sugerează că aceste superbacterii „se răspândesc prin igienă precară a toaletei, nu prin carne de pui insuficient preparată sau alte alimente".
„Marea majoritate a tulpinilor de ESBL-E.coli care provoacă infecții umane nu provin de la consumul de pui sau altceva din lanțul trofic. Mai degrabă - și neplăcut - cea mai probabilă cale de transmitere în cazul ESBL-E.coli este direct de la om la om, în cazul în care particule de materii fecale de la o persoană ajung în zona gurii altei persoane", a explicat profesor David Livermore de la Facultatea de Medicină din cadrul University of East Anglia, principalul autor al cercetării, citat de , Press Association și Agerpres.
E.coli este principala cauză de toxiinfecție alimentară. Circa 10% dintre cazuri sunt provocate de tulpini cu rezistență ridicată asociate ESBL, după cum a explicat specialistul.
Oamenii de știință au subliniat totuși că este esențial să se respecte normele de igienă în timpul preparării hranei deoarece „există o mulțime de bacterii importante care provoacă toxiinfecții alimentare, printre care alte tulpini de E.coli", ce pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
„În cazul ESBL-E.coli este mult mai important ca mâinile să fie spălate după utilizarea toaletei", a precizat Livermore.
-
De ce trebuie să iei probiotic când urmezi un tratament cu antibiotic?10.11.2025, 23:21
-
Canada îşi pierde statutul de ţară liberă de rujeolă după trei decenii10.11.2025, 20:09
-
De ce mâncarea picantă te face să mergi la toaletă10.11.2025, 20:01
-
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des10.11.2025, 18:34
-
6 probleme de sănătate pe care le provoacă sfecla crudă10.11.2025, 18:08
Bacteria Listeria monocytogenes, găsită în salate și paste. Cel puțin 6 persoane au murit. Care sunt simptomele
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Infecția cu Helicobacter pylori, asociată cu un risc redus de esofagită eozinofilică
Infecția cu Helicobacter pylori are un efect major. Ce s-a aflat abia acum.
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Ceața mentală, o consecință pe termen lung a long COVID
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Stratus, noua variantă COVID care face ravagii. Specialiștii avertizează: Ar putea fi cea mai contagioasă de până acum
Un nou virus gripal de origine animală ar putea declanșa următoarea pandemie. Medicii, în alertă
Virusul West Nile confirmat la doi pacienți din Timiș. Un caz grav la ATI
Cât de utile sunt, de fapt, mănușile nesterile. Ce trebuie să știi dacă ești pacient
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
