Tulpini de E.coli, răspândite din cauza igienei precare după utilizarea toaletei

Tulpini ale bacteriei Escherichia coli - E.coli - au mai multe șanse să se răspândească dacă nu se respectă normele de igienă după utilizarea toaletei decât prin prepararea insuficientă și...
O echipă de oameni de știință, printre care se numără și cercetători de la University of East Anglia, a ajuns la concluzia că majoritatea infecțiilor declanșate de superbacterii asociate cu Escherichia coli, sau E. coli, sunt cauzate de tulpini nocive prezente în particule de fecale umane.
Cercetătorii au analizat în special o anumită tulpină de E.coli ce produce enzime numite beta lactamaze cu spectru extins (ESBL), care îi conferă rezistență la antibiotice.
Studiul a demonstrat că există un risc redus ca ESBL asociate E.coli să fie transmise de la animale la oameni.
Echipa de cercetători a subliniat că aceste concluzii, publicate în jurnalul științific The Lancet Infectious Diseases, sugerează că aceste superbacterii „se răspândesc prin igienă precară a toaletei, nu prin carne de pui insuficient preparată sau alte alimente".
„Marea majoritate a tulpinilor de ESBL-E.coli care provoacă infecții umane nu provin de la consumul de pui sau altceva din lanțul trofic. Mai degrabă - și neplăcut - cea mai probabilă cale de transmitere în cazul ESBL-E.coli este direct de la om la om, în cazul în care particule de materii fecale de la o persoană ajung în zona gurii altei persoane", a explicat profesor David Livermore de la Facultatea de Medicină din cadrul University of East Anglia, principalul autor al cercetării, citat de , Press Association și Agerpres.
E.coli este principala cauză de toxiinfecție alimentară. Circa 10% dintre cazuri sunt provocate de tulpini cu rezistență ridicată asociate ESBL, după cum a explicat specialistul.
Oamenii de știință au subliniat totuși că este esențial să se respecte normele de igienă în timpul preparării hranei deoarece „există o mulțime de bacterii importante care provoacă toxiinfecții alimentare, printre care alte tulpini de E.coli", ce pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
„În cazul ESBL-E.coli este mult mai important ca mâinile să fie spălate după utilizarea toaletei", a precizat Livermore.
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
Un copil de 5 ani a murit din cauza meningitei meningococice. Care sunt primele simptome și cum poate fi prevenită boala
Alertă din cauza meningitei. Un copil de 5 ani a murit
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
HPV costă miliarde de euro pe an. România rămâne în urmă la prevenție
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări.
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Creștere cu 21% a cazurilor de COVID-19 în România. 58 de noi infectări în ultima săptămână, inclusiv reinfectări
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Pacienții cu long-COVID, expuși unor probleme psihologice: Nimeni nu ascultă
COVID a avut un efect dramatic asupra creierului. Pacienții se luptă și acum cu daunele produse de COVID.
Camp Hill Virus, un nou henipavirus descoperit în America de Nord. Ar putea avea potențial pandemic
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Ce să faci după un test pozitiv COVID-19. Cât timp mai trebuie să te izolezi. Prof. dr. Simin Aysel Florescu explică
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Distanțarea socială nu oferă protecție reală împotriva infecțiilor respiratorii
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
Ceața mentală, o consecință pe termen lung a long COVID
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.