Ucigașul tăcut cu simptome ignorate. Netratat duce la complicații grave

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ucigasul tacut cu simptome ignorate - FOTO: Freepik@annastills
ucigasul tacut cu simptome ignorate - FOTO: Freepik@annastills

Ucigașul tăcut cu simptome ignorate este o boală care stârnește îngrijorare în rândul medicilor.

Ucigașul tăcut cu simptome ignorate ar putea fi prevenit. Ratele bolilor de ficat au crescut în toată Anglia, stârnind alarma în rândul experților în sănătate. O afecțiune ale cărei simptome rămân adesea silențioase la început a stârnit îngrijorare în rândul experților din domeniul sănătății, după ce anul trecut peste 82.000 de britanici au ajuns la spital.

Bolile de ficat stârnesc îngrijorare

Ratele bolilor de ficat au crescut în toată Anglia - iar internările în spital în care diagnosticul primar a fost această afecțiune au crescut cu 22%.

Urmează o tendință de creștere care a văzut că internările în spital din cauza bolilor hepatice au crescut cu aproape 47% față de acum 10 ani, relatează Birmingham Live.

Experții spun că persoanele din zonele mai defavorizate, cum ar fi multe părți din West Midlands, sunt susceptibile de a fi mai expuse riscului de a dezvolta boli hepatice, potrivit Mirror.

Bolile de ficat, simptome minime

British Liver Trust spune că boala hepatică rămâne adesea tăcută în stadiile sale incipiente, ”prezentând simptome minime sau deloc”. Acesta adaugă că această afecțiune poate fi ”aproape în întregime prevenită”, principalii factori de risc fiind alcoolul, obezitatea și hepatita B și C, care reprezintă până la 90% din cazuri.

Vezi și: 

Ficatul, afectat în momentul în care apar simptomele

NHS explică faptul că, odată ce începi să ai simptome de boală hepatică, ficatul tău este deja afectat și cicatrizat. Trei sferturi dintre oameni sunt diagnosticați cu ciroză, cea mai gravă formă de boală hepatică, când este adesea prea târziu pentru o intervenție sau un tratament eficient. Lista completă a simptomelor:

- Piele și ochi care par gălbui (icter)

- Dureri abdominale și umflături

- Umflături la nivelul picioarelor și al gleznelor

- Mâncărimi ale pielii

- Urină de culoare închisă

- Culoarea palidă a scaunului

- Oboseală cronică

- Greață sau vărsături

- Pierderea poftei de mâncare

- Tendința de a se învineți ușor

Vezi și: Ochii, zona feței ignorată pe perioada verii. Cum faci riduri din cauza soarelui

Ce sunt bolile de ficat

Ficatul este al doilea organ ca mărime din corp (după piele). Acesta se află chiar sub cutia toracică, în partea dreaptă, și are aproximativ dimensiunea unei mingi de fotbal. Ficatul separă substanțele nutritive și deșeurile pe măsură ce acestea se deplasează prin sistemul digestiv. De asemenea, produce bilă, o substanță care transportă toxinele din corpul dumneavoastră și ajută la digestie.

Termenul ”boală hepatică” se referă la oricare dintre cele câteva afecțiuni care pot afecta și deteriora ficatul dumneavoastră. În timp, bolile hepatice pot provoca ciroză (cicatrizare). Pe măsură ce mai mult țesut cicatricial înlocuiește țesutul hepatic sănătos, ficatul nu mai poate funcționa corespunzător. Lăsată netratată, boala hepatică poate duce la insuficiență hepatică și cancer hepatic.

Bolile ficatului, cauze

Diferitele tipuri de afecțiuni hepatice au cauze diferite. Boala hepatică poate fi rezultatul:

Infecții virale: Hepatita A, hepatita B și hepatita C sunt boli cauzate de o infecție virală.

Probleme cu sistemul imunitar: Atunci când sistemul imunitar atacă ficatul în mod eronat, poate provoca boli hepatice autoimune. Acestea includ colangita biliară primară și hepatita autoimună.

Boli moștenite: Unele probleme hepatice se dezvoltă din cauza unei afecțiuni genetice (una pe care o moșteniți de la părinți). Bolile hepatice moștenite includ boala Wilson și hemocromatoza.

Cancer:  Atunci când celulele anormale se înmulțesc în ficat, puteți dezvolta tumori. Aceste tumori pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (cancer hepatic).

Consumul a prea multe toxine: Boala ficatului gras legată de alcool este rezultatul consumului de alcool. Boala ficatului gras non-alcoolică (NAFLD) rezultă din consumul de prea multe grăsimi. NAFLD devine din ce în ce mai frecventă pe măsură ce ratele de obezitate și diabet cresc, notează Cleveland Clinic.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre cum te afectează aerul condiționat. Care este diferența de temperatură optimă

Bolile ficatului, complicații

Unele tipuri de boli hepatice vă pot crește riscul de a dezvolta cancer hepatic. Altele, dacă sunt lăsate netratate, continuă să vă afecteze ficatul. Se dezvoltă ciroza (cicatrizare).

În timp, un ficat deteriorat nu va avea suficient țesut sănătos pentru a funcționa. Boala hepatică care nu este tratată poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică.

Bolile ficatului, diagnostic

Pentru a diagnostica cu exactitate și a găsi cauza bolii hepatice, medicul poate recomanda mai multe teste. Acestea pot include:

Teste de sânge: Enzimele hepatice măsoară nivelurile de enzime hepatice din sângele dumneavoastră. Alte teste ale funcției hepatice includ un test de coagulare a sângelui numit raport internațional normalizat (INR).Nivelurile anormale pot indica probleme cu funcția dumneavoastră hepatică.

Teste imagistice: Furnizorul dumneavoastră poate folosi ultrasunete, RMN sau tomografie computerizată pentru a căuta semne de leziuni, cicatrici sau tumori în ficat.

Un alt tip specializat de ultrasunete numit fibroscan poate fi folosit pentru a determina gradul de cicatrizare și depunerea de grăsime în ficat.

Biopsia hepatică: În timpul unei biopsii hepatice, furnizorul dumneavoastră folosește un ac subțire pentru a îndepărta o mică mostră de țesut hepatic. Aceștia analizează țesutul pentru a căuta semne de boală hepatică.

Vezi și: Disomnia, tulburarea de somn cu efect asupra calității vieții. Neliniștea și somnolența exagerată, printre simptome

Bolile ficatului, tratament

Tratamentul pentru bolile hepatice depinde de tipul de boală hepatică pe care o aveți și de gradul de progresie a acesteia. Tratamentele posibile includ:

Medicamente: Furnizorii de servicii medicale tratează unele tipuri de boli hepatice cu medicamente. Este posibil să luați medicamente pentru infecții virale precum hepatita sau pentru afecțiuni moștenite precum boala Wilson.

Modificări ale stilului de viață: Vă puteți folosi dieta pentru a vă ajuta să gestionați anumite tipuri de boli hepatice. Dacă aveți boala ficatului gras, evitarea alcoolului, limitarea grăsimilor și a caloriilor și creșterea aportului de fibre vă poate ajuta. Boala hepatică legată de alcool se poate ameliora cu abstinența de alcool.

Transplantul de ficat: Atunci când boala hepatică progresează până la insuficiență hepatică, un transplant de ficat poate fi cea mai bună opțiune de tratament. Un transplant înlocuiește ficatul dumneavoastră cu un ficat sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel