Uleiul de lavandă, benefic în ameliorarea bolii Alzheimer. Află ce alte efecte are asupra sănătății

Sonia Baciu |
Data publicării:
uleiul de lavanda. FOTO: Freepik @freepik
uleiul de lavanda. FOTO: Freepik @freepik

Uleiul de lavandă are multiple beneficii pentru sănătate, printre care și cele legate de bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer. La ce trebuie să fii atent când folosești uleiul de lavandă.

Lavanda, plantă originară din regiunea mediteraneeană, este folosită atât pentru aromatizarea alimentelor și băuturilor, ci și ca parfum în industria cosmetică. Uleiul de lavandă, unul dintre cele mai răspândite tipuri de uleiuri esențiale din lume, este folosit în aromoterapie pentru beneficiile sale asupra sănătății, fiind eficient pentru reducerea anxietății și a stresului.

Care sunt beneficiile pentru sănătate 

La fel ca și alte uleiuri esențiale, și cel de lavandă aduce beneficii pentru sănătate într-o varietate de moduri, însă nu toate sunt concludente. De altfel, există unele cercetări care sugerează că uleiul de lavandă este eficient pentru reducerea anxietății sau tratarea insomniilor.

Folosit în aromoterapie, uleiul de lavandă este recomandat pentru acțiunea antibacteriană, antimicotică, antivirală, febrifugă, imunostimulatoare, cicatrizantă, antiinflamatoare, analgezică, hipnoinductoare, repelentă față de insecte, sedativă, echilibrantă, antioxilitică, antidepresivă și revigorantă în stările de oboseală cronică, potrivit lucrării Plante medicinale de la A la Z.

Gestionarea anxietății

Uleiul esențial de lavandă poate ușura simptomele anxietății, deși modul și motivul în care realizează acest lucru este încă în discuții. Un studiu a raportat că inhalarea lavandei a redus sentimentele de anxietate în următoarele situații:

- anxietatea preoperatorie

- îndepărtarea tubului toracic

- proceduri cosmetice

- spitalizare în secțiile de terapie intensivă.

Un alt studiu a arătat că femeilor aflate în depresia postapartum le-a scăzut nivelul de anxietate după ce au folosit un amestec de uleiuri esențiale de lavandă și trandafir, timp de o lună, de câte două ori pe săptămână. Mai mult decât atât, folosirea uleiului de lavandă are efect de calmare fără a avea reacții adverse precum sedarea, dependența, toleranța sau sevrajul.

Sprijină funcțiile creierului

Beneficiile neurologice ale uleiului de lavandă nu se opresc doar la capacitatea sa de a trata depresia și de a stimula starea de spirit.

Cercetările arată, de asemenea, ca lavanda servește ca un potențial tratament natural preventiv sau de ameliorare pentru bolile degenerative neurologice, cum este Alzheimer.

Studiile efectuate până în prezent arată că inhalarea vaporilor uleiului de lavanda poate ajuta la reducerea stresului oxidativ al creierului și la îmbunătățirea tulburărilor cognitive.

Vezi și: Stresul oxidativ, cauza apariției unor boli. Țincu: Traiul modern dăunează

Ajutor pentru somn

Nimic nu pare mai potrivit pentru inducerea stării de somn precum utilizarea uleiurilor esențiale. Studiile au arătat că inhalarea uleiurilor esențiale, inclusiv cel de lavandă, poate fi o alternativă sigură la medicamentele administrate pentru tulburările de somn ușoare până la moderate.

Vindecarea rănilor

Folosirea uleiului esențial de lavandă poate favoriza vindecare rănilor. Acesta accelerează rata de vindecare, creșterea colagenului, cel care menține elasticitatea pielii și sănătatea articulațiilor, și îmbunătățește activitatea proteinelor implicate în reconstrucția țesuturilor, notează WebMD.

De altfel, florile de lavandă ținute în alcool se puteau folosi sub formă de cataplasmă pentru alinarea durerilor din căzături și vânătăile, precum și vindecarea rănilor și arsurilor.

Uleiul de lavandă, efecte adverse și contraindicații 

Ca orice ulei esențial și cel de lavandă poate avea o serie de efecte adverse, astfel că trebuie atenție când este folosit. Uleiul de lavandă poate provoca iritații ale pielii sau o reacție alergică la unele persoane. Astfel, dacă aveți greață, vărsături sau dureri de cap după ce ați folosit lavanda, opriți imediat utilizare.

Deoarece consumul de ulei esențial de lavandă poate avea efecte nocive, acest remediu nu trebuie ingerat decât sub supraveghere medicală.

Utilizarea uleiului de lavandă este contraindicată în cazul următoarelor boli sau patologii:

- intestin iritabil sau sindromul intestinului iritabil

- boala Crohn

- anumite boli neurologice severe

- boli hepatice.

De asemenea, nu este recomandată folosirea uleiului de lavandă în timpul sarcinii și alăptării, în timp ce copiilor se administrează doar cu permisiunea medicului. 

Dozare și preparare

Nu există o doză zilnică recomandată pentru uleiul esențial de levănțică. Conform principiilor aromoterapiei, inhalarea mirosului de ulei esențial de lavandă sau aplicarea uleiului esențial de lavandă pe piele transmite mesaje către sistemul limbic, o regiune a creierului cunoscută pentru faptul că influențează sistemul nervos și ajută la reglarea emoțiilor.

O abordare populară implică combinarea uleiului de lavandă cu un ulei suport (cum ar fi jojoba sau migdale dulci). Odată amestecat cu un ulei purtător, uleiul esențial de lavandă poate fi masat pe piele sau adăugat în baie, notează VeryWellMind.

Vezi și: Uleiul de cimbru, 7 beneficii pentru sănătate. Efecte împotriva cancerului de sân și H. pylori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel