Ultrasunetele pot crește ritmul cardiac? Studiu

Florina Pop / 29 apr 2019 / 09:24
Boli cardiovasculare     FOTO: pexels.com
Boli cardiovasculare FOTO: pexels.com

Ultrasunetele, prin ecografie, pot crește rata la care bat celulele inimii și ar putea înlocui căile invazive folosite de medici pentru stimularea cordului, susține un studiu.

Ultrasunetele, prin ecografia - tehnologia utilizată pentru sonograme și examinarea inimii -, pot crește rata la care bate celulele inimii, susțin, în studiul lor, cercetători de la Universitatea Drexel, SUA. „Inima care bate neregulat sau se oprește cu totul este o condiție care pune viața în pericol și trebuie tratată imediat pentru a evita deteriorarea gravă a organelor sau moartea", se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Proceduri medicale

Potrivit sursei citate, căile actuale de restabilire și menținere a ritmului cardiac sunt invazive întrucât implică electrozi prin vene sau plasați chirurgical. Ecografia, susțin autorii stdiului din 2015, ar fi o alternativă atractivă deoarece poate fi aplicată non-invaziv și ar evita complicațiile asociate intervențiilor chirurgicale.

Cercetările până la acest studiu au demonstrat că „ultrasunetele la o intensitate suficient de ridicată pot provoca contracții premature și pot fi capabile să sincronizeze celulele inimii care bate, ceea ce sugerează fezabilitatea unui dispozitiv de stimulare a stimulatorului cu ultrasunete".

Studiul celor de la Universitatea Drexel susține că stimularea cardiacă acută cu ultrasunete ar putea fi folosită pentru stimularea temporară în situații de urgență și non-urgență.

Un altfel de pacemaker?

Ce au declarat cercetătorii Societății Americane de Fiziologie: „Acest dispozitiv ar fi complet extracorporal, evitând morbiditatea asociată cu stimulatoare cardiace transvenționale și conducerea chirurgicală a epicardului. (...) Stimularea cu ultrasunete a cardiomiocitelor se poate dovedi a fi un instrument clinic practic, non-invaziv pentru capturarea si stimularea miocardului în ambele situații emergente și non-emergente".

Cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete personalizate pentru a livra valuri ultrasunete la celule, cercetătorii au descoperit că cea mai mică intensitate testate - 0.02 W/cm2 – dată în impulsuri lungi de 1 msec la fiecare 300 msec a crescut frecvența bătăilor celulelor cardiace neonatale de șobolan.

Studiul cercetătorilor, intitulat „Modularea stimulată cu ultrasunete a ritmului cardiac în cardiomiocitele ventriculare de șobolan neonatal", a fost publicat în Journal of Applied Physiology.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy