Un singur pahar de vin dublează riscul de episod acut de fibrilație atrială. Studiu care contrazice efectele „cardioprotectoare” ale alcoolului

Dana Lascu |
Data publicării:
Un pahar de vine e suficient să-ți dublezi riscul de fibrilație atrială. Foto: Pixabay
Un pahar de vine e suficient să-ți dublezi riscul de fibrilație atrială. Foto: Pixabay

Un singur pahar de vin au orice fel de alcool poate crește rapid și semnificativ riscul de fibrilație atrială, potrivit unui nou studiu de la UC San Francisco.

Fibrilația atrială (FA) este cea mai frecventă aritmie cardiacă observată clinic, dar până acum cercetările s-au concentrat în mare măsură pe factorii de risc pentru dezvoltarea bolii și terapiile pentru tratarea acesteia, mai degrabă decât pe factorii care determină când și unde ar putea apărea un episod acut. FA poate duce la pierderea calității vieții, costuri semnificative de îngrijire a sănătății, la accident vascular cerebral și la deces.

Un nou studiu, publicat în Annals of Internal Medicine (link direct studiu), aduce dovezi consistente că alcoolul, în orice cantitate, crește substanțial riscul apariției fibrilației atriale în câteva ore. Descoperirile contrazic percepția că alcoolul ar putea avea efecte „cardioprotectoare”, spun autorii, sugerând că reducerea sau evitarea alcoolului ar putea ajuta la atenuarea efectelor nocive.

„Contrar credinței obișnuite că fibrilația atrială este asociată cu un consum intens de alcool, se pare că chiar și o băutură alcoolică poate fi suficientă pentru a crește riscul”, a declarat dr Gregory Marcus, profesor de medicină la Divizia de Cardiologie de la UCSF .

„Rezultatele noastre arată că apariția fibrilației atriale nu poate fi nici aleatorie, nici imprevizibilă”, a spus el. „În schimb, pot exista modalități identificabile și modificabile de prevenire a unui episod acut de aritmie cardiacă”.

Studiul său a analizat 100 de pacienți cu fibrilație atrială documentată care au consumat cel puțin o băutură alcoolică pe lună. Pacienții au fost recrutați din ambulatoriile de cardiologie generală și electrofiziologie cardiacă de la UCSF. Au fost excluse persoanele cu antecedente de alcool sau tulburări de consum de substanțe, la fel ca și cele cu anumite alergii sau care își schimbau tratamentul pentru starea lor cardiacă.

Alcoolul dublează și chiar triplează riscul

Fiecare subiect a purtat un monitor de electrocardiogramă (ECG) timp de aproximativ patru săptămâni, apăsând un buton ori de câte ori au consumat o băutură alcoolică de dimensiuni standard. De asemenea, toți erau echipați cu un senzor de alcool cu înregistrare continuă. Testele de sânge care reflectă consumul de alcool în săptămânile anterioare au fost administrate periodic. Participanții au consumat o medie de o băutură pe zi pe parcursul perioadei de studiu.

Cercetătorii au descoperit că riscul de a avea un episod fibrilație atrială a fost de două ori mai mare la cei care au consumat o băutură alcoolică și de trei ori mai mare la cei care ao băut două sau mai multe băuturi în ultimele patru ore. Episoadele fibrilație atrială au fost, de asemenea, asociate cu o concentrație crescută de alcool în sânge.

„Efectele par a fi destul de liniare: cu cât este consumat mai mult alcool, cu atât este mai mare riscul unui eveniment acut de fibrilație atrială”, a spus Marcus. „Aceste observatii oglindesc ceea ce a fost raportat de pacienți de zeci de ani, dar aceasta este prima dovadă obiectivă, măsurabilă, care arată că o expunere modificabilă poate influența în mod acut riscul de a avea un episod de fibrilație atrială”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel