Utilizarea telefoanelor inteligente ar putea agrava durerile de cap. Care sunt pericolele

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Utilizarea telefoanelor inteligente ar putea contribui la agravarea durerilor de cap severe, arată un nou studiu.

Acesta a fost posibilul caz pentru un grup de subiecți din India, care au fost examinați pentru a determina asocierea dintre utilizarea smartphone-ului și noile dureri de cap cu o severitate crescută. Deși există povești anecdotice care sugerează o legătură între utilizarea tehnologiei și durere, există dovezi limitate despre relația dintre smartphone-uri și durere, se arată în raport.

Cercetătorii au studiat 400 de persoane cu o afecțiune primordială, care includ migrene, dureri de cap de tensiune și alte tipuri care nu sunt cauzate de o altă boală. După ce au întrebat participanții despre utilizarea smartphone-ului lor, istoricul durerilor de cap și utilizarea medicamentelor, ei au descoperit că utilizatorii de smartphone-uri au mai multe șanse să folosească mai multe medicamente pentru durere, dar găsesc mai puțină ușurare, în comparație cu cei care nu au folosit smartphone-uri, notează CNN.

„Asociațiile găsite în studiu arată posibilitatea ca utilizarea smartphone-ului să fie un potențial declanșator pentru agravarea durerilor de cap și ar putea exista mecanisme neexplorate pe care studiile viitoare le pot dezvălui", a spus pentru CNN dr. Deepti Vibha, autorul studiului și profesor de neurologie la India Institute of Medical Sciences din New Delhi.

În timp ce studiul, publicat miercuri în revista Neurology: Clinical Practice, nu concluzionează dacă smartphone-urile provoacă dureri de cap, acesta se adaugă la un corp de cunoștințe care pune la îndoială efectele smartphone-urilor asupra sănătății, pe măsură ce devenim tot mai dependenți de ele pentru a le îndeplini sarcinile zilnice

Conexiunea dintre smartphone-uri și durere

La un centru de îngrijire din India, participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei care nu foloseau un dispozitiv mobil sau nu foloseau unul care avea doar funcții de apelare și cei care foloseau smartphone-uri.
Participanții au răspuns apoi la chestionare care le evaluează utilizarea smartphone-ului și istoricul simptomelor durerii de cap.

După compararea chestionarelor, cercetătorii au descoperit că 96% dintre utilizatorii de smartphone-uri au mai multe șanse de a lua medicamente care atenuează durerea, comparativ cu 81% din utilizatorii care nu au smartphone. Utilizatorii de telefoane inteligente au raportat, de asemenea, o ameliorare a durerilor de cap după ce au luat medicamente, 84% găsind o ușurare moderată sau completă de dureri de cap, comparativ cu 94% dintre utilizatori.

Utilizatorii de smartphone-uri au raportat, de asemenea, o apariție mai mare de aură, care descrie o senzație de avertizare experimentată înaintea unui atac de epilepsie sau migrenă, în comparație cu utilizatorii non-smartphone.

Nu a existat nicio diferență între cele două grupuri în cât de des au apărut durerile de cap, cât au durat sau cât au fost de grave.

Și, în timp ce utilizatorii de smartphone-uri din studiul curent au avut o perioadă mai grea de recuperare de la durerile de cap, studiul nu a stabilit dacă gravitatea s-a datorat utilizării excesive.În plus, studiul nu a urmărit participanții de-a lungul timpului pentru a observa modificări legate de utilizarea smartphone-ului.

Ce provoacă durerea?

În timp ce studiul nu a determinat de ce utilizatorii smartphone-ului au spus că le-a fost mai greu să se refacă de la durerile de cap, cercetările recente oferă câteva teorii, au spus autorii.

Este posibil ca unele dintre comportamentele intrinseci în utilizarea smartphone-ului să poată contribui la durerile de cap, cum ar fi îndoirea gâtului pentru a manevra telefonul. Această postură s-a dovedit a provoca încordarea pe coloana vertebrală a unei persoane care poate simți echivalentul a 20 sau 30 de kilograme, potrivit unui studiu din 2018. Această tulpină poate duce la dureri de cap, potrivit Brigham și Women's Hospital.

Tulpina ochilor, care este cauzată de focalizarea necorespunzătoare și poate crește cu o utilizare excesivă a telefonului și ținând dispozitivul prea aproape de față, poate provoca dureri de cap, potrivit American Migraine Foundation.

„Rădăcina problemei nu este încă clară", a spus dr. Heidi Moawad, neurolog care predă la Case Western Reserve University School of Medicine și John Carroll University, într-un editorial despre studiu.

"Este poziția gâtului utilizatorului? Sau iluminarea telefonului? Sau încordarea ochilor? Sau stresul de a fi conectat în permanență? Răspunsurile vor apărea probabil în anii următori și, în cele din urmă, vor ghida strategiile pentru o utilizare mai durabilă a dispozitivelor.", a mai spus dr. Heidi Moawad

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel