Viața în doi. Ce boli riscă să facă și soțul, și soția și de ce

Florina Pop |
Data publicării:
Soțiile militarilor se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta depresie perinatală
Soțiile militarilor se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta depresie perinatală

Soțiile bărbaților cu factori de risc ai bolilor cardiovasculare - hipertensiune, diabet și dislipidemie - sunt mai predispuse să sufere de aceleași boli.

Un studiu japonez susține că dacă partenerul de viață este supus unui factor sau mai mulți de risc pentru boli cardiovasculare și soția acestuia ar putea suferi, în timp, de aceleași afecțiuni.

”Cuplurile căsătorite împărtășesc preferințele alimentare și modelele de masă, stilul de viață în ceea ce privește nivelurile de activitate, atitudinile față de exercițiile fizice și consumul de țigări și alcool. Tiparele bolii concordante în cupluri se pot referi la riscurile bolilor cronice care ar putea fi reduse prin schimbarea obiceiurilor zilnice, mai degrabă decât a riscurilor genetice nemodificabile”, explică profesorul Takehiro Sugiyama de la Universitatea Tsukuba, Japonia, potrivit unui comunicat al universității.

Sunt concluziile unui studiu transversal a 86.941 de cupluri căsătorite de peste 40 de ani. Cercetătorii au mers pe idea că soții își influențează adesea obiceiurile personale. Au ținut cont de factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, fumat, vârstă, tratamente. Iar rezultatele au fost clare: soțiile au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a primi terapie pentru aceleași boli ca și soții lor.

”Descoperirile noastre subliniază faptul că profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să vizeze nu numai rudele de sânge ale pacienților, ci și soții lor. Informațiile medicale ar trebui să includă datele partenerului”, consideră profesorul Nanako Tamiya, autorul principal al studiului.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel