Vin sau bere? Care băutură este mai nocivă pentru ficat
Tipul de alcool pe care îl consumi ar putea să-ți saboteze ficatul. Berea și vinul sunt printre cele mai consumate băuturi, dar iată care are un impact mai nociv asupra...
Vezi și: Pensionarea, impact asupra sănătății mintale. Radu Leca: Degradarea va fi extraordinară
Un nou studiu arată că preferințele tale alcoolice pot spune mult despre dieta ta – și despre sănătatea ta hepatică. Cercetătorii au descoperit că iubitorii de bere au tendința de a face alegeri nutriționale mai puțin sănătoase și de a adopta un stil de viață mai sedentar, comparativ cu cei care consumă vin. Într-o eră în care bolile hepatice sunt în creștere, acest lucru ar putea face diferența între o viață sănătoasă și riscuri grave pentru ficat.
Consumul de bere, asociat cu riscuri nutriționale mai mari
Pe măsură ce obezitatea, bolile hepatice și consumul excesiv de alcool cresc, un studiu prezentat la The Liver Meeting de către Asociația Americană pentru Studiul Bolilor Hepatice arată cum consumul de alcool influențează calitatea dietei.
Potrivit cercetării, publicate în Nutrients - MDPI, consumatorii exclusivi de bere au diete de o calitate mai slabă, sunt mai puțin activi fizic și au o probabilitate mai mare de a fuma, comparativ cu cei care consumă vin sau băuturi spirtoase.
"Consumul excesiv de alcool este principala cauză a cirozei în SUA, iar boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MASLD) este în creștere rapidă", a declarat Madeline Novack, medic rezident principal la programul de medicină internă al Tulane School of Medicine și autorul principal al studiului.
Cercetarea subliniază importanța schimbărilor în stilul de viață, mai ales pentru prevenirea și gestionarea bolilor hepatice, prin evidențierea modului în care tipul de alcool influențează nutriția generală.
Vezi și: Medicamentul pentru refluxul acid, legat de apariția scorbutului. Duce la deficiență de Vitamina C
Rezultatele studiului: Tipul de alcool și calitatea dietei
Cercetătorii au analizat un sondaj efectuat pe peste 1.900 de adulți din SUA care au raportat consumul de alcool. Participanții au fost împărțiți în grupuri: consumatori exclusivi de bere (38,9%), exclusivi de vin (21,8%), exclusivi de băuturi spirtoase (18,2%) și consumatori de combinații de alcool (21%). Calitatea dietei a fost măsurată folosind Healthy Eating Index, un instrument standardizat bazat pe ghiduri alimentare.
Consumatorii de bere au obținut cel mai scăzut scor, de 49 de puncte.
Consumatorii de vin au avut cel mai mare scor, de 55 de puncte.
Consumatorii de băuturi spirtoase și combinații au obținut scoruri de aproximativ 53 de puncte.
Pentru comparație, o dietă adecvată necesită un scor de cel puțin 80 de puncte. Consumatorii exclusivi de bere au raportat, de asemenea, cel mai mare aport caloric zilnic și cele mai scăzute niveluri de activitate fizică, factori care cresc riscurile pentru sănătate.
Diferențele în calitatea dietei pot fi influențate de situațiile în care se consumă aceste băuturi. În SUA, berea este adesea asociată cu alimente bogate în carbohidrați, carne procesată și sărace în fibre, cum ar fi gustările prăjite sau fast-food-ul. Pe de altă parte, vinul, în special cel roșu, este adesea consumat împreună cu mese care includ legume, carne slabă și lactate.
"Alimentele prăjite sau sărate pot induce setea, ceea ce poate duce la un consum mai mare de bere", a explicat Novack, potrivit SciTechDaily.
În schimb, persoanele care preferă vinul ar putea avea deja obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Vin sau bere - FOTO: Freepik@nastiklis1992
Implicații pentru sănătate și recomandări
Aceste descoperiri subliniază importanța înțelegerii modului în care alegerile legate de alcool sunt asociate cu obiceiurile alimentare și comportamentale. Medicii sunt încurajați să discute nu doar cantitatea de alcool consumată, ci și tipul, deoarece acesta oferă indicii despre posibilele deficiențe nutriționale și obiceiuri de viață.
Pentru consumatorii de bere, Novack recomandă creșterea activității fizice și includerea mai multor fructe și legume în dietă pentru a compensa lipsurile nutriționale și a reduce riscurile pentru sănătate.
Studiul întărește ideea că consumul de alcool joacă un rol semnificativ în sănătatea generală. Pe măsură ce bolile hepatice, cum ar fi MASLD, devin mai frecvente, este esențial să se ia în considerare efectele combinate ale dietei, stilului de viață și consumului de alcool asupra sănătății pe termen lung.
Schimbările mici, cum ar fi reconsiderarea alegerilor alimentare și a tipului de alcool, pot avea un impact semnificativ în prevenție.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Grupa de sânge care te expune la cancer
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
