Virușii și bacteriile sunt vinovații din spatele bolilor infecțioase, care creează atâtea probleme. Cercetătorii au transformat, recent, virușii și bacteriile în „inamici”. Ei au folosit viruși pentru a distruge o bacterie care poate pune în pericol viața unei fete de 15 ani ce suferă de fibroză chistică.
Această abordare pentru combaterea infecțiilor bacteriene ar putea fi o soluție a unei alte probleme a zilelor noaster, infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, spun cercetătorii citați de medicinenet.com.
Bacteriofagi modificați genetic – viruși care infectează și distrug bacteriile - au eliminat cu succes o infecție bacteriană rezistentă la antibiotice severă la o adolescentă bolnavă în stare critică, au spus cercetatorii într-un nou studiu.
„Aceasta este prima utilizare a "fagilor" (consumatori, n.r.) pentru a trata acest tip de infecție cu acest tip de bacterie, si este pentru prima data cand cineva a folosit "fagii" care au fost modificați genetic pentru a fi mai eficienți ", a declarat co-autorul studiului, Graham Hatfull. Este profesor de biotehnologie la Universitatea din Pittsburgh.
Ideea utilizării bacteriofagilor pentru a lupta împotriva bolilor umane a apărut în jur urmă cu aproximativ un secol. Dar a ieșit din atenția cercetătorilor în anii 1940, după cu descoperirea penicilinei și a altor antibiotice, potrivit Fundației BioTherapeutics Education & Research.
Noțiunea de terapie cu bacteriofag are acum o nouă aborare și este în atenția cercetătorilor care se gândesc să o utilizeze împotriva infecțiilor rezistente la antibiotice.
"Utilizarea bacteriofagilor se dovedește din ce în ce mai mult o soluție importantă pentru criza bolii infecțioase cu care se confrunta cu lumea", a adaugat el.
Rezultate uimitoare
Un caz de transplantul pulmonar a avut loc fără probleme imediate, dar după aceea, pacientului i-au fost administrate medicamente imunosupresoare, pentru a ajuta organismul să se adapteze la plămânii noi, au spus cercetatorii.
Acest lucru a dat naștere unei infecții bacteriene de lungă durată sare prezent riscul de a se răspândi deveni, în ciuda tratamentului cu multiple antibiotice intravenoase.
Rana chirurgicală a devenit infectată, ficatul a devenit inflamat, iar rănile au erupt în mai mult de 20 de locuri pe picioare, pe brațe și pe fese, au spus cercetătorii.
"Pacientul nu răspundea la antibiotice", a spus Hatfull. „Studiul bacteriofagilor este în faza experimentală, așa că am încercat să găsim fagi în colecția noastră care ar infecta și ucide această tulpină bacteriană specială”, a mai spus el.
Cercetătorii au încheiat identificarea a trei fagi diferiți care ar putea ucide efectiv bacteriile. Ei au îmbunătățit genetic virușii pentru a îi face mai capabili să facă față infecției și au administrat fagii intravenos și pe leziunile cutanate infectate. În termen de șase luni, rănile chirurgicale și leziunile cutanate s-au vindecat fără efecte adverse, au spus cercetătorii.
Terapia cu bacteriofage arată promisiuni uriașe, deoarece atacă doar bacteriile specifice pe care le consideră inamice, a spus Hatfull.