Vitamina B-12 și sistemul nervos

Georgiana Ioniță / 18 sep 2019 / 11:33
Creier
Creier

Sistemul nervos este format din sistemul nervos central care guvernează creierul și măduva spinării și sistemul nervos periferic, responsabil pentru corp, fața, brațe și picioare. Vitamina B-12 joacă un rol esențial în menținerea tecii mielinei şi a acoperirii nervilor. O dietă deficitară sau insuficientă în vitamina B-12 poate cauza probleme cu mielina și funcționarea sistemului nervos.


Vitamina B-12 este necesară pentru eliminarea din organismului a homocisteinei, o substanță care este asociată cu accidentul vascular cerebral și boli cardiovasculare. Vitamina B-12 joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea integrității tecii de mielină care acoperă fibrele nervoase și permite conducerea corectă a impulsurilor nervoase. O lucrare din 1992 în revista „Revizuirea anuală a nutriției" raportează că persoanele în vârstă sunt foarte sensibile la deficiența de vitamina B-12 cauzată de incapacitatea lor de a absorbi vitamina B-12. Acidul redus al stomacului, frecvent la persoanele în vârstă, duce la absorbția redusă a vitaminei B-12. Deficitul de vitamina B-12 la orice vârstă poate duce la tulburări ale sistemului nervos, notează Livingstrong.

 

Tulburări ale sistemului nervos

Lipsa vitaminei B-12 poate duce la deteriorarea izolației mielinei care protejează nervii. Fără această protecție mielină, nervii pot înceta să funcționeze corect ducând la tulburări ale sistemului nervos. O deficiență de vitamina B-12 în dietă poate provoca o tulburare degenerativă a măduvei spinării și leziuni ale nervilor. La rândul său, aceasta poate duce la neuropatie, insuficiență nervoasă permanentă sau demență. Un articol din 2007 în „American Journal of Clinical Nutrition" a urmat mai multe studii care au constatat că nivelurile reduse de vitamina B-12 pot fi legate de tulburări cognitive și de demență, inclusiv boala Alzheimer. Articolul afirma că rezultatele nu sunt concludente.

Simptomele sistemului nervos

Deficiențele și chiar ineficiențele vitaminei B-12 pot cauza o funcționare necorespunzătoare a creierului și a sistemului nervos. Neuropatia periferică, lezarea nervilor sistemului nervos periferic, se poate manifesta ca slăbiciune la brațe și mâini, dar mai des la picioare și picioare. Poate fi, de asemenea, o furnicături sau amorțeală și lipsa de coordonare a membrelor. Alte simptome neurologice pot fi dezorientarea, pierderea memoriei, schimbări de dispoziție, psihoză, atrofie optică, afectarea judecății, atenție și abilități intelectuale, așa cum se observă în demență și boala Alzheimer.

Vitamina B-12 și acid folic

Vitamina B-12 și acidul folic, parte a familiei de vitamine B, au roluri fundamentale în funcționarea și prevenirea tulburărilor neurologice, inclusiv a demenței și a tulburărilor de dispoziție, potrivit unui document din 2006 publicat în revista „The Lancet Neurology". Tulburările sistemului nervos datorate deficiențelor de vitamina B-12 sunt de obicei observate la bărbați și femei cu vârste cuprinse între 40 și 90 de ani. Pentru a menține niveluri sănătoase de vitamina B-12, doza recomandată este de 2,4 mcg pe zi.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy