Vitamina C, două efecte FABULOASE pentru sănătate în afară de cel asupra sistemului imunitar. STUDIU
Un studiu realizat în Danemarca pe circa 100.000 de oameni arată că vitamina C are două efete majore pentru sănătate, altele decât acela că susține sistemul...
Un studiu realizat de cercetătorii din Danemarca (link direct studiu) a arătat câteva rezultate remarcabile care leagă consumul de fructe și legume, nivelul de vitamina C și riscul de deces și de boală. Ei au analizat date de la aproximativ 100.000 de danezi, uitându-se la modelele alimentare ale acestora. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au mâncat cele mai multe fructe și legume au avut un risc cu 15% mai mic de boli cardiovasculare în comparație cu cei care aproape niciodată nu au mâncat fructe și legume. De asemenea, persoanele care consumau fructe și legume au avut un risc cu 20% mai mic de deces prematur din toate cauzele.
Dar la 3.512 dintre acești participanți, cercetătorii s-au uitat și la nivelurile plasmatice de vitamina C. După analizarea datelor au ajuns la concluzia că cu cât nivelurile de vitamina C din sânge sunt mai mari, cu atât este mai mic riscul de boli de inimă și de deces prematur!
Cercetătorii au concluzionat că aportul ridicat de vitamina C explică cel puțin parțial legătura dintre consumul de fructe și legume și riscul scăzut de îmbolnăvire.
Evident, vitamina C nu este singurul motiv pentru care fructele și legumele sunt bune pentru sănătatea ta; aceste alimente sunt, de asemenea, surse bune de multe alte vitamine, nutrienți și antioxidanți.
De ce este bună vitamina C
Vitamina C aduce beneficii sănătății în mai multe moduri. Probabil cel mai bine cunoscut efect al vitaminei C este cel de stimulare a sistemului imunitar, ajutând organismul să se protejeze împotriva unor lucruri precum gripa sau virozele. De asemenea, Vitamina C este considerată un antioxidant foarte puternic, care îl ajută să protejeze împotriva oxidării LDL-colesterolului și să prevină ateroscleroza.
Aceste activități antioxidante ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă și a multor alte afecțiuni, cum ar fi bolile neurodegenerative. Vitamina C este, de asemenea, importantă pentru sinteza neurotransmițătorilor, a colagenului și multe altele.
Cele mai bune surse naturale de Vitamina C
Din ce alimente o obții
Vitamina C nu este produsă natural de organism, ci trebuie să o mâncăm pentru a obține cantitatea necesară pentru a rămâne sănătoși. Și nu vă repeziți în suplimente, pentru că vitaminele sunt cel mai bine absorbite în organism dacă provin din alimente. Cel mai ușor este să consumați mai multe fructe și legume care sunt bogate în această vitamină sănătoasă. Iată unele dintre cele mai bune surse de vitamina C:
- Cătina
- Physalis
- Citrice
- Roșii
- Ardei roșii și verzi
- Kiwi
- Brocoli
- Căpșuni
- Varză de Bruxelles
- Pepene galben
- Papaya
- Kale.
Ca să obțineți cea mai mare cantitate de vitamina C din aceste fructe și legume e mai bine să nu le gătiți, deoarece vitamina C se poate descompune din cauza căldurii; încercați să le preparați la aburi, pentru cele mai bune rezultate.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Hernia inghinală, cauze, diagnostic și tratament. Medic: Poate să apară la orice vârstă
Papa Francisc va fi externat în curând. Precizările Vaticanului
Papa Francisc, care a suferit o operație la colon, va fi externat în următoarea perioadă, precizează Vaticanul.
10 Boli grave care se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtă
Folosirea rețelelor sociale afectează sănătatea fizică, la studenți. STUDIU
Sticlele de plastic reutilizabile, posibil PERICULOASE! Eliberează sute de substanțe chimice în apă. STUDIU
Ce se întâmplă în corpul tău după o lună fără alcool. Adevărul despre Dry January
Ce pățești dacă iei prea multă vitamina D: Trei efecte secundare MAJORE
Premieră mondială în sănătate. Ficat păstrat timp de 3 zile, transplantat cu succes
Alexandru Ilie, fizioterapeut: Totul despre hernia cervicală la DICȚIONAR DC MEDICAL
Papa Francisc, externat din spital, la zece zile după intervenția chirurgicală suferită
Papa Francisc a fost externat miercuri, 14 iulie, din spital.
Oboseala după activități banale la persoanele peste 60 de ani prevestește decesul în următorii 3 ani! STUDIU-PREMIERĂ MONDIALĂ
Motivul pentru care te balonezi după ce mănânci. Cum să previi balonarea prin ajustări alimentare și stil de viață
Animalele de companie protejează mintea și reduc la jumătate riscul de dizabilitate locomotorie, la bătrâni
8 alimente care scad NATURAL colesterolul „rău” LDL
Soarele, prieten sau dușman pentru cei care au lupus. Date de ULTIMĂ ORĂ
Cercetători americani au descoperit date noi privind modul în care expunerea pielii la UV poate provoca simptome în boli autoimune precum lupus.
Radu Țincu rupe tăcerea despre ȚUICĂ. Cum ajungem să ne intoxicăm cu PLUMB, fără să știm: Cazanele de metal, INTERZISE
Medicul Radu Țincu a rupt tăcerea despre țuică. Cât de toxică este și cum putem să orbim sau să murim de la ea.
14 boli grave care se pot ascunde în spatele unei mâncărimi care nu mai trece: simptom ciudat
Ai o mâncărime care parcă nu mai trece orice ai face? Ea poate fi simptom al unor boli grave. Iată care:
