Vitamina C, singura vitamină pe care nu o producem în mod natural. 9 alimente bogate în vitamina C

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina C Foto: Freepik @gargonia
Vitamina C Foto: Freepik @gargonia

Vitamina C contribuie la producția de colagen și oxid nitric. Află care este doza zilnica recomandată și ce se întâmplă dacă o depășești.

Vitamina C este un nutrient vital pentru sănătate. Aceasta ajută la formarea și menținerea oaselor, a cartilajelor, a pielii și a vaselor de sânge. Fiind un antioxidant, aceasta susține, de asemenea, sistemul imunitar. Fructele și legumele sunt cele mai bune surse, dar unele persoane pot avea nevoie de suplimente.

Vitamina C se găsește în mod natural în unele alimente, în special în fructe și legume. Sunt disponibile și suplimente de vitamina C.

Alte denumiri pentru vitamina C includ acidul L-ascorbic, acidul ascorbic și L-ascorbic.

Vezi și: Băutura care îți crește tensiunea. Poate provoca boli de inimă, rinichi, diabet sau accident vascular cerebral

De ce avem nevoie de vitamina C

Vitamina C este solubilă în apă, iar organismul nu o stochează. Pentru a menține niveluri adecvate de vitamina C, oamenii trebuie să consume zilnic alimente care o conțin.

Organismul are nevoie de vitamina C pentru diverse funcții. Iată câteva dintre ele:

- Ajută organismul să producă colagen, L-carnitină și unii neurotransmițători.

- În calitate de antioxidant, ajută la eliminarea din organism a substanțelor nedorite cunoscute sub numele de specii oxidative reactive (ROS).

- Ajută organismul să absoarbă fierul.

- Stimulează sistemul imunitar.

- Îmbunătățește vindecarea rănilor.

- ROS sunt substanțe precum radicalii liberi care rezultă din procesele naturale ale organismului, din expunerea la poluare și din alți factori. Aceștia pot duce la stres oxidativ, care, la rândul său, poate provoca deteriorarea celulelor.

Vezi și: Testele care îți arată dacă ai probleme cu ficatul. Când sunt recomandate

Activitatea antioxidantă a vitaminei C poate contribui la reducerea inflamației și la scăderea riscului de a dezvolta diverse afecțiuni, inclusiv unele tipuri de cancer.

Organismul are nevoie de vitamina C pentru a produce colagen. Acesta este principala componentă a țesutului conjunctiv și constituie 1-2% din țesutul muscular.

Colagenul este o componentă vitală în țesuturile fibroase, cum ar fi:

- Tendoane

- Ligamentele

- Piele

- Corneea

- Cartilajul

- Oasele

- Intestinul

- Vasele de sânge

Nivelurile scăzute de vitamina C din organism pot duce la scorbut. Simptomele scorbutului includ articulații umflate, sângerări ale gingiilor și dinți pierduți, anemie și oboseală.

Beneficiile vitaminei C pot include următoarele:

Vindecarea rănilor

Vitamina C ajută organismul să producă colagen și este prezentă în piele, mușchi și alte țesuturi.

Persoanele cu un aport scăzut de vitamina C pot prezenta o vindecare mai lentă a rănilor, deoarece organismul lor va fi mai puțin capabil să producă colagen.

Sănătate cardiovasculară

Vitamina C poate fi benefică pentru sănătatea cardiovasculară din mai multe motive. Studiile au sugerat că aceasta poate:

- Să aibă proprietăți antioxidante

- Să ajute la lărgirea vaselor de sânge

- Să îmbunătățească producția de oxid nitric

- Ajută la reducerea instabilității plăcii în ateroscleroză

Acest lucru ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a hipertensiunii arteriale, sau a tensiunii arteriale ridicate.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a sugera că administrarea de suplimente va ajuta la protejarea sănătății inimii.

Cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă

Vitamina C poate ajuta la scăderea riscului de cataractă și la încetinirea progresiei degenerării maculare legate de vârstă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Experții consideră că stresul oxidativ poate fi un factor în ambele afecțiuni, astfel încât orice beneficiu se poate datora activității antioxidante a vitaminei C.

Diabet

Un studiu din 2019 a analizat 31 de persoane în vârstă de aproximativ 60 de ani pentru a vedea dacă administrarea de suplimente de vitamina C a făcut sau nu o diferență în ceea ce privește nivelul de glucoză după ce au mâncat.

După ce au luat suplimente timp de 4 luni, nivelurile de glucoză și tensiunea arterială ale participanților s-au îmbunătățit, în comparație cu administrarea unui placebo. Acest lucru sugerează că vitamina C ar putea fi, într-o zi, un tratament pentru diabet.

Anemie

Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului, iar unii profesioniști din domeniul sănătății recomandă administrarea de suplimente de vitamina C împreună cu tablete de fier pentru a îmbunătăți absorbția la persoanele cu anemie feriprivă.

Un studiu din 2020 a analizat 432 de persoane care au luat suplimente de fier pentru anemia feriprivă. Unii au luat vitamina C împreună cu suplimentul de fier, iar alții nu.

Cu toate acestea, ambele grupuri au observat creșteri similare ale fierului, sugerând că suplimentarea cu vitamina C nu este necesară în acest scop.

Combate efectele aerului poluat

Poluarea aerului constă în diverse substanțe și chimicale care pot avea un impact negativ asupra sănătății oamenilor.

Unele cercetări au sugerat că o combinație de vitamina C și vitamina E poate avea un efect antioxidant care poate ajuta la reducerea simptomelor astmului și a bolii pulmonare obstructive cronice.

Alergii

În timpul unei reacții alergice, sistemul imunitar declanșează un răspuns inflamator care poate duce la simptome precum umflături și urticarie. În timpul acestui proces, organismul produce ROS, care poate duce la stres oxidativ.

Într-un studiu realizat în 2018, 71 de persoane cu alergii cutanate sau respiratorii au primit diferite doze de vitamina C intravenos, iar cercetătorii au observat severitatea simptomelor participanților. Lucrarea lor concluzionează că administrarea unei doze mari de vitamina C poate ajuta la reducerea simptomelor de alergie.

De asemenea, aceștia au găsit dovezi care sugerează că nivelurile scăzute de vitamina C sunt frecvente la persoanele cu alergii.

Rău de mișcare

Într-un studiu din 2014, 70 de persoane au luat 2 grame de vitamina C sau un placebo și apoi au petrecut 20 de minute pe o plută de salvare într-o piscină cu valuri. Cei care au luat suplimentul au avut niveluri mai scăzute de rău de mare.

Poate să trateze răceala?

Mulți oameni cred că vitamina C poate vindeca o răceală comună, dar cercetările nu au confirmat acest lucru.

Cu toate acestea, administrarea unor doze de 200 de miligrame sau mai mult pe zi poate fi benefică pentru persoanele care:

- Participă la activități fizice extreme

- Se expun la temperaturi scăzute

- Au un nivel scăzut de vitamina C din cauza fumatului

Vitamina C și terapia împotriva cancerului

Vitamina C poate ajuta la tratarea cancerului, deși experții nu au confirmat acest lucru.

În calitate de antioxidant, vitamina C protejează organismul de stresul oxidativ, care poate apărea atunci când nivelurile de ROS sunt ridicate. Stresul oxidativ poate duce la deteriorarea celulelor și poate juca un rol în unele tipuri de cancer.

Un studiu efectuat în 2015 pe șoareci a constatat că administrarea unor doze mari de vitamina C poate încetini creșterea unor tipuri de țesut canceros. Lucrarea sugerează că vitamina C ar putea, într-o zi, să devină un nou tratament pentru cancerul colorectal.

De asemenea, autorii unei recenzii din 2013 sugerează că vitamina C ar putea funcționa bine alături de alte tratamente pentru a aduce beneficii persoanelor cu cancer.

Institutul Național de Cancer notează că unii terapeuți alternativi folosesc deja vitamina C intravenos atunci când tratează cancerul, oboseala și infecțiile. Cu toate acestea, ei notează că sunt necesare mai multe cercetări.

Vitamina C intravenoasă nu are în prezent aprobarea de la Food and Drug Administration (FDA) pentru tratarea cancerului.

Surse de vitamina C

Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete. Cu toate acestea, căldura și gătitul în apă pot distruge o parte din conținutul de vitamina C din aceste alimente, așa că cel mai bine este să consumați alimente crude.

Unele surse bune de vitamina C includ:

- Ardeii roșii și verzi

- Portocalele și sucul de portocale

- Grapefruit

- Kiwi

- Căpșuni

- Spanac și alte legume cu frunze verzi

- Roșii

- Cartofi

- Mazăre verde

Cine riscă să aibă deficiență?

Cei care riscă să sufere de deficiență de vitamina C includ:

- Persoanele care fumează sau sunt expuse la fumatul pasiv

- Sugarii care consumă doar lapte evaporat sau fiert

- Persoanele care nu consumă o dietă variată

- Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, în special cele care implică malabsorbția intestinală

Persoanele care fumează au nevoie de mai multă vitamina C?

Fumatul și expunerea la alți poluanți pot duce la stres oxidativ. Antioxidanții, cum ar fi vitamina C, pot ajuta la reducerea stresului oxidativ.

Persoanele care fumează au tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina C decât persoanele care nu fumează. Acest lucru se poate datora faptului că au niveluri mai ridicate de stres oxidativ.

Fumatul provoacă, de asemenea, inflamații și deteriorarea membranelor mucoase ale gurii, gâtului și plămânilor.

Vitamina C este necesară pentru o mucoasă sănătoasă și ajută la reducerea inflamației, astfel că National Institutes of Health (NIH) recomandă ca persoanele care fumează să consume în plus 35 mg de vitamina C în fiecare zi.

Poți să iei prea multă vitamina C?

Aportul maxim recomandat de vitamina C pentru adulți este de 2.000 mg pe zi.

Este puțin probabil ca administrarea unei cantități prea mari de vitamina C să cauzeze probleme semnificative, dar dacă o persoană consumă mai mult de 1.000 mg de vitamina C pe zi, nu o va absorbi pe toată. Acest lucru poate duce la diaree și disconfort gastrointestinal.

Este puțin probabil ca oamenii să consume prea multă prin intermediul dietei, iar organismul lor nu o poate stoca. Cu toate acestea, având un aport ridicat prin suplimente poate duce la apariția pietrelor la rinichi.

Acest lucru poate crește, de asemenea, riscul de probleme cardiovasculare la femei după menopauză, dar nu există suficiente dovezi pentru a confirma acest lucru.

Persoanele cu hemocromatoză ereditară, care este o tulburare de absorbție a fierului, ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a lua suplimente de vitamina C. A avea niveluri ridicate de vitamina C ar putea duce la deteriorarea țesuturilor.

Vitamina C este un antioxidant și un nutrient esențial care are multe funcții. De exemplu, ajută la producerea colagenului, reduce stresul oxidativ și îmbunătățește vindecarea rănilor.

Fructele și legumele proaspete sunt surse bune de vitamina C. Unii oameni iau suplimente, dar este întotdeauna mai bine să verifici mai întâi cu un medic pentru a vă asigura că acestea sunt sigure pentru utilizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel