Vitamina D, administrare. Dozele mari, influență asupra sănătății

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:
Persoanele tratate cu steroizi pe termen lung pot suferi efecte secundare
Persoanele tratate cu steroizi pe termen lung pot suferi efecte secundare

Administrarea unor doze mari de vitamina D nu prezintă beneficii semnificative pentru vârstnici, arată un studiu recent.

Persoanele trecute de 70 de ani nu au niciun beneficiu în cazul în care îşi administrează suplimente cu vitamina D în doze mari pentru a-şi îmbunătăţi densitatea osoasă şi a diminua riscului de cădere, conform concluziilor unui studiu de lungă durată, efectuat în Marea Britanie, citat luni de Press Association.

Persoanele vârstnice sunt încurajate de multă vreme să ia suplimente din ''vitamina soarelui'' pentru a-şi menţine oasele puternice. Însă, un proiect de cercetare realizat la Universitatea Newcastle a descoperit că vârstnicii care îşi administrează vitamina D în doze mari nu au niciun beneficiu în comparaţie cu o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Studiul a analizat aproape 400 de persoane cu vârste peste 70 de ani, împărţite în mod aleator în grupuri care au luat între una şi trei doze de vitamina D (echivalentul unei doze zilnice de 10, 20 sau 40 de micrograme).

Cercetarea, susţinută de asociaţia Versus Arthritis, a avut ca scop evaluarea efectelor suplimentelor cu vitamina D asupra densităţii minerale osoase (DMO) - un indicator cunoscut al oaselor puternice - în cazul vârstnicilor. Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a concluzionat că nu a fost identificată nicio diferenţă la nivelul DMO între cele trei doze administrate pe perioada celor douăsprezece luni cât a durat studiul. Totuşi, oamenii de ştiinţă au identificat unele beneficii asupra metabolismului osos în cazul vârstnicilor.

''Deficienţa de vitamina D este obişnuită la persoanele vârstnice şi poate duce la pierderea de masă osoasă, tulburări ale funcţiei muşchilor şi o creştere a riscului de căderi şi fracturi'', a declarat conducătorul proiectului, dr. Terry Aspray de la Institutul de Medicină Celulară al Universităţii Newcastle. ''Rezultatele obţinute în urma studiilor anterioare care au evaluat efectele vitaminei D asupra densităţii minerale osoase au prezentat rezultate contradictorii, iar cercetarea noastră aduce o contribuţie semnificativă la actuala dezbatere. Deşi concluziile noastre nu susţin dovada beneficiului dozelor mari de suplimente cu vitamina D, cel puţin la nivelul densităţii minerale osoase, identificăm însă faptul că dozele mari ale acestei vitamine ar putea avea efecte benefice asupra metabolismului osos şi sunt sigure pentru persoanele vârstnice'', a adăugat el.

Pentru menţinerea oaselor puternice, specialistul recomandă o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, expunerea adecvată la soare şi efectuarea regulată a exerciţiilor fizice. ''În timp ce unii ar necesita suplimentarea cu vitamina D, administrarea a mai mult de 10 micrograme pe zi are puţine beneficii'', a subliniat Aspray. Benjamin Ellis, consultant în cadrul Versus Arthritis, a declarat la rândul său că liniile directoare actuale indică faptul că persoanele cu risc de deficienţă a acestei vitamine ''ar trebui să ia in considerare administrarea unui supliment zilnic de vitamina D'', aşa ''cum ar trebui să facă toată lumea în timpul lunilor de iarnă''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel