Vitamina D, creme de protecție solară: reduc acestea sau nu producția vitaminei în organism

Vitamina D este importantă în organism pentru buna funcționare a mușchilor sau a sistemului nervos. Iarna, cei mai mulți suferă de carență de vitamina D, însă chiar și vara, corpul își...
Vitamina D are un „statut” aparte în organism, deoarce se activează într-un mod unic, și anume prin expunerea la razele solare UVA. Însă, dacă ne expunem prea mult, specialiștii spun că cel mult vor apărea arsuri, nicidecum mai multă vitamina D. Astfel, o cremă de protecție solară poate fi utilizată în cazul expunerilor prelungite, pentru a reduce efectul negativ al razelor solare. Cu toate acestea, există îngrijorari că ar putea inhiba producția de vitamină D a organismului.
Într-un studiu al Jurnalului Britanic de Dermatologie, cercetătorii au înregistrat o creștere a vitaminei D la participanți în timpul unei săptămâni cu vreme senină, cu un indice UV foarte ridicat, chiar și atunci când au fost utilizate în mod corespunzător produsele de protecție solară și au prevenit arsurile solare.
Lumina soarelui conține radiații ultraviolete UVA și UVB, iar aceasta din urmă este esențială pentru sinteza vitaminei D. Au fost comparate două produse de protecție solară. Produsul cu un factor de protecție UVA ridicat a permis sinteza semnificativ mai mare de vitamina D decât o produsul de protecție solară cu factor de protecție UVA scăzut, probabil deoarece permite o mai mare transmitere a UVB.
Rezultatele indică faptul că beneficiile utilizării de protecție solară pot fi obținute fără a compromite nivelurile de vitamina D.
„Lumina soarelui este principala sursă de vitamina D. Cremele solare pot preveni arsurile solare și cancerul de piele, dar a existat multă incertitudine cu privire la efectele cremelor solare asupra vitaminei D”, a declarat autorul principal, prof. Antony Young, de la King’s College London. Studiul nostru, în timpul unei săptămâni de vreme perfectă în Tenerife, a arătat că produsele de protecție solară, chiar și atunci când sunt utilizate în mod optim pentru a preveni arsurile solare, au permis sinteza excelentă de vitamina D.
Doza zilnică de vitamina D recomandată este de 800 UI, deoarce aceasta este doza consumată de sistemul imunitar. Însă specialiștii spun că peștele este cea mai bună sursă a acestei vitamine, în special pe timpul iernii.
Sursa, aici.
-
Alexandru Rogobete, anunț despre vaccinarea antigripală14.10.2025, 09:47
-
-
-
-
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.