Vitamina D și COVID-19. Legătura neașteptată între cele două

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C

Cercetătorii au descoperit o legătură neașteptată între nivelurile de vitamina D în organismul bolnavilor cu COVID-19. Studiul este unul preliminar.

O echipă de cercetători britanici analizează legătura dintre deficiența de vitamina D și COVID-19. Oamenii de știință speculează că un nivel scăzut de vitamina D, găsit în sângele unor bolnavi de COVID-19, ar avea o anumită legătură - momentan neclară științific – cu noul coronavirus.

Despre vitamina D se știe că este unul dintre nutrienții vitali organismului uman. Organismul sintetizează în mod natural această vitamină în urma expunerii la lumina soarelui. Puține alimente ca gălbenușurile de ou sunt o sursă de vitamina D, ceea ce înseamnă că persoanele care au acces redus la lumina soarelui pot prezenta insuficiență sau deficiență de vitamina D. Nivelurile insuficiente de vitamina D pot cauza probleme la nivelul oaselor, precum și probleme precum căderea părului și dureri articulare.

Trei cercetători din Marea Britanie - dr. Petre Cristian Ilie, de la Fundația Queen Elizabeth Hospital Trust în King's Lynn, dr. Simina Ștefănescu, de la Universitatea East Anglia din Norwich și Lee Smith, doctorat, de la Universitatea Anglia Ruskin din Anglia de Est – și-au publicat online studiul preliminar.

În cercetarea lor au identificat mai întâi nivelurile medii de vitamina D pentru locuitorii din 20 de țări europene, apoi s-au uitat dacă pot găsi asociații între acestea și date în jurul numărului de cazuri de COVID-19 în fiecare țară, precum și numărul de decese COVID-19. Oamenii de știință au sesizat că "nivelul mediu de vitamina D în fiecare țară a fost puternic asociat" atât cu un număr mai mare de cazuri COVID-19, cât și cu o mortalitate mai mare din cauza bolii.

La pacienți din state ca Spania și Italia, cu un număr mare de cazuri de COVID-19 în Europa, au înregistrat un nivel mediu scăzut de vitamina D în sânge în populațiile lor: "În concluzie, am găsit relații semnificative între nivelurile de vitamina D și numărul de cazuri COVID-19 și în special mortalitatea cauzată de această infecție. Cel mai vulnerabil grup de populație pentru COVID – 19 este, de asemenea, cel care are cel mai mare deficit de vitamina D. (...) Credem că putem sfătui suplimentarea cu vitamina D pentru a vă proteja împotriva infecției cu COVID-19", scriu cercetătorii în lucrarea lor, potrivit medicalnewstoday.

Opinia lor nu este împărtășită de alți oameni de știință. Aceștia, ca și autorii studiului, consideră că e necesară o cercetare suplimentară.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel