Vitamina D, tratament pentru scleroza multiplă

Bogdan Cotiga / 08 aug 2018 / 21:00
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Pacienţii cu scleroză multiplă care iau doze mari de vitamina D au nivele sangvine crescute de hidroxivitamina-25 D [25(OH) D] comparativ restul pacinților cu scleroză multiplă şi se pare că au un răspuns imunologic pozitiv, arată un studiu nou.

Studiul a fost publicat în decembrie 2015 în revista Neurology de către o echipă condusă de dr. Peter A. Calabre de la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland şi a vizat stabilirea utilităţii vitaminei D3 ca terapie imunomodulatoare în scleroza multiplă. Autorii au arătat că nivelele serice scăzute de 25(OH) D sunt asociate cu un risc crescut de apariţie a sclerozei multiple, ca atare au iniţiat acest studiu în care să se evalueze efectele imunologice ale administrării de doze mari de vitamina D.

Experimentul care arată o ameliorare a stării de sănătate

40 de pacienţi cu scleroză multiplă recurentă-remisivă au primit doze zilnice mari (10,400 IU) sau mici (800 IU) de vitamina D timp de 6 luni. Ambele grupuri au pornit de la nivele identice de 25(OH) D: 27 ng/mL, dar cei ce au primit dozele mari au crescut în medie mai mult (34.9 ng/mL) faţă de celălalt grup (6.9 ng/mL). Pacienţii care luau doze mari de vitamina D au avut o scădere a proporţiei între celulele T producătoare de interleukina (IL)-17, celulele T CD161 şi celulele efectoare T CD4+, care se crede a fi cauza majoră a imunopatogenezei sclerozei multiple.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy