Vitamina D, tratament pentru scleroza multiplă

Bogdan Cotiga |
Data publicării:
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Pacienţii cu scleroză multiplă care iau doze mari de vitamina D au nivele sangvine crescute de hidroxivitamina-25 D [25(OH) D] comparativ restul pacinților cu scleroză multiplă şi se pare că au un răspuns imunologic pozitiv, arată un studiu nou.

Studiul a fost publicat în decembrie 2015 în revista Neurology de către o echipă condusă de dr. Peter A. Calabre de la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland şi a vizat stabilirea utilităţii vitaminei D3 ca terapie imunomodulatoare în scleroza multiplă. Autorii au arătat că nivelele serice scăzute de 25(OH) D sunt asociate cu un risc crescut de apariţie a sclerozei multiple, ca atare au iniţiat acest studiu în care să se evalueze efectele imunologice ale administrării de doze mari de vitamina D.

Experimentul care arată o ameliorare a stării de sănătate

40 de pacienţi cu scleroză multiplă recurentă-remisivă au primit doze zilnice mari (10,400 IU) sau mici (800 IU) de vitamina D timp de 6 luni. Ambele grupuri au pornit de la nivele identice de 25(OH) D: 27 ng/mL, dar cei ce au primit dozele mari au crescut în medie mai mult (34.9 ng/mL) faţă de celălalt grup (6.9 ng/mL). Pacienţii care luau doze mari de vitamina D au avut o scădere a proporţiei între celulele T producătoare de interleukina (IL)-17, celulele T CD161 şi celulele efectoare T CD4+, care se crede a fi cauza majoră a imunopatogenezei sclerozei multiple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel