Vitamina K din alimente scade riscul de boli cardiovasculare cu până la 34%. EFECTUL INCEDIBIL în vasele de sânge
Un nou studiu al Universității Edith Cowan (ECU) arată că persoanele care consumă o dietă bogată în vitamina K prezintă un risc cu până la 34% mai mic de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză...
Cercetătorii au examinat date de la peste 50.000 de persoane care au luat parte la studiul Dieta Daneză, Cancer și Sănătate, pe o perioadă de 23 de ani. Ei au analizat dacă persoanele care au consumat mai multe alimente care conțin vitamina K au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză (acumularea plăcii în artere).
Există două tipuri de vitamina K găsite în alimentele pe care le consumăm: vitamina K1 provine în principal din legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale, în timp ce vitamina K2 se găsește în carne, ouă și alimente fermentate, cum ar fi brânza.
Studiul, care a fost publicat în Journal of the American Heart Association (link direct studiu), a constatat că persoanele cu cea mai mare cantitate consumată de vitamina K1 au avut un risc cu 21% mai mic de a fi spitalizate cu boli cardiovasculare legate de ateroscleroză. Pentru vitamina K2, riscul de a fi spitalizat a fost redus cu 14%.
Acest risc mai mic a fost observat pentru toate tipurile de boli de inimă legate de ateroscleroză, în special pentru boala arterelor periferice, unde riscul este redus cu 34%.
Dr. Nicola Bondonno, cercetător la ECU și autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele sugerează că un consum de alimente care să aducă un aport mai mare de vitamină K în organism poate fi important pentru protecția împotriva aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare ulterioare.
Importanța vitaminelor K
„Ghidurile dietetice actuale pentru consumul de vitamina K se bazează în general numai pe cantitatea de vitamina K1 pe care o persoană ar trebui să o consume pentru a se asigura că sângele ei se poate coagula”, a spus ea.
„Cu toate acestea, există dovezi din ce în ce mai mari că aportul de vitamina K peste normele actuale poate permite o protecție suplimentară împotriva dezvoltării altor boli, cum ar fi ateroscleroza. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin procesul, credem că vitamina K funcționează prin protejarea împotriva acumulării de calciu în arterele majore ale corpului, vinovată de calcificarea vasculară”.
Cercetător al Universității din Australia de Vest, Dr. Jamie Bellinge, și ea autor principal al studiului, a declarat că rolul vitaminei K în sănătatea cardiovasculară și în special în calcificarea vasculară este un domeniu de cercetare care oferă speranțe promițătoare pentru viitor.
„Boala cardiovasculară rămâne o cauză principală de deces în Australia și există încă o înțelegere limitată a importanței diferitelor vitamine găsite în alimente și a efectului acestora asupra atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor arterelor periferice”, a spus dr. Bellinge.
„Aceste constatari fac lumină asupra efectului potențial important pe care vitamina K îl are asupra bolii ucigașe și întărește importanța unei diete sănătoase în prevenirea acesteia”.
-
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric18.12.2025, 09:04
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
EXCLUSIV Colesterolul mărit la tineri. Dr. Monica Trofin Bănescu: Risc major pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
Fluctuațiile de temperatură dimineața cresc riscul de infarct și AVC
Care este tensiunea arterială normală?
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct
Testul care îți arată din timp dacă inima ta e în pericol înainte de apariția simptomelor
EXCLUSIV Chirurgia inimii în secolul XXI. Dr. Victor Costache: Chirurgul trebuie să stăpânească toate tehnicile
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
