Zahăr: un joc de calculator scade pofta de dulce?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
ARPID a lansat site-ul dedicat donatorilor de plasmă FOTO: pexels.com
ARPID a lansat site-ul dedicat donatorilor de plasmă FOTO: pexels.com

Zahăr. Cercetătorii americani au creat un joc pe calculator care i-a făcut pe participanții la studiul lor să slăbească reducând dulciurile.

Zahăr. Plecând de la efecte negative ale consumului mare de zahăr, o echipă de cercetători de la Colegiul de Arte și Științe din cadrul Universității Drexel, Philadelphia, SUA, a căutat o nouă abordare prin care să le arate oamenilor, încă o dată, de ce bine să evite alimentele procesate bogate în zahăr, se arată pe medicalnewstoday.com.

Zahăr, calculator, joc: de unde ideea

Au venit cu ideea creării unui joc de calculator menit să învețe oamenii să ajungă mai rar la dulciuri și mai des la fructe și legume. Unul dintre autorii studiului susține că au ales varianta jocului întrucât s-a dovedit eficientă în schimbarea obiceiurilor nesănătoase precum fumatul.

Astfel, au dezvoltat un joc - pe care l-au denumit "Dieta DASH" - în care jucătorul trebuie să se miște cât mai repede posibil printr-un supermarket, respingând produsele nesănătoase cum ar fi dulciurile și adăugând alimente sănătoase în coșul de cumpărături.

Zahăr, joc, calculator: 106 subiecți

Ca să testeze eficacitatea jocului creat, cercetătorii au recrutat 106 participanți adulți supraponderali și care au declarat că mănâncă cel puțin 2 porții de dulciuri zilnic. Înainte de a începe să se joace, cei 106 au participat la ateliere unde li s-a vorbit despre efectele zahărului asupra sănătății, care alimente dulci sunt nesănătoase și care alimente sunt cele mai hrănitoare.

Au mers acasă și s-au jucat, mai întâi, o dată, pentru câteva minute. Apoi s-au jucat în fiecare zi pentru o perioadă de 6 săptămâni, respectiv o dată pe săptămână timp de 2 săptămâni.

Cercetătorii susțin că "antrenamentele zilnice" ale jocului lor ar putea să schimbe obiceiul unei persoane și să întărească acea parte a creierului să nu reacționeze la impulsul pentru dulciuri.

Reacția voluntarilor

În urma experimentului au descoperit că jocul lor i-a determinat pe mai mult de jumătate dintre participantii cu mare poftă dulce să piardă 3,1% din greutatea corporală în cele 8 săptămâni în care au jucat jocul. Potrivit sursei citate, cei 106 de voluntari s-au arătat interesați să continue studiul.

Cercetătorii consideră că jocul lor pe calculator creat oferă ”un sprijin calificat pentru utilizarea unei pregătiri computerizate cognitive pentru a facilita scăderea în greutate".

Rezultatele lor au fost publicate în Journal of Behavioral Medicine. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel