Zeci de medici de familie puși să plătească rețetele emise pentru bolnavi cu hepatită

Adisa Codruț / 02 iul 2019 / 09:52
Medic
Medic

Zeci de medici de familie din Capitală s-au trezit cu notificări (vezi galeria foto) prin care li se cere să restituie statului contravaloarea unor rețete pentru pacienții cu hepatite cronice pe care le-au emis în anii trecuți. E vorba de sume de zeci de mii de lei pentru fiecare medic în parte. Medicii spun, însă, că vina este a comisiilor care aprobă dosarele și vor să dea Casa de Sănătate în judecată.

În România, peste un milion de persoane suferă de hepatită cronică, dar dintre ei doar circa 9.000 beneficiază de tratament gratuit. Dosarele medicale pentru tratamentele gratuite sunt aprobate de comisiile de specialitate de la Casa Națională de Sănătate. Dar la controalele simultane făcute de Corpul de Control și de Casa de Sănătate București, s-au găsit nereguli în aceste dosare, notează Antena1.

Inspectorii au constatat că fie pacienții nu aveau scrisori medicale, fie scrisorile medicale prin care li se recomanda tratamentul erau semnate de alți specialiști decât cei prevăzuți de lege, fie acestea conțineau recomandări de tratament în afara protocoalelor aprobate.

Pentru aceste erori, sunt buni de plată medicii care au semnat rețetele, și nu comisia de la Casa Națională de Sănătate, care a aprobat dosarele.
Rezultatul e că circa o sută de medici de familie din București se tem acum să mai prescrie tratamente, după ce au fost acuzați că au tratat ilegal pacienți și li s-a cerut să returneze zeci de mii de lei fiecare statului, precizează sursa citată.

Puși să plătească rețetele pacienților

Marina Pârcălabu, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din România, a explicat, pentru sursa citată, că unuia dintre colegii săi se impută peste 90.000 de lei și că medicii nu au cum să returneze acești bani. „Practic nu avem cum, intrăm în faliment. Cum adică să mă duc să plătesc tratamentul pe care l-a înghițit omul bolnav și valoarea lui a încasat-o farmacia?", a explicat ea, la Observator.

Medicul în cauză este acuzat că, timp de doi ani, ar fi eliberat ilegal rețete compensate pentru pacienții cu hepatită cronică, o boală cu incidență foarte mare în România, al cărui tratament poate ajunge la câteva mii de lei pe an pentru un singur bolnav.

Gheorghe Alexandrescu, vicepreședinte al Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov spune că „Aceste scrisori medicale se depun la dosar și practic și medicului de familie îi revine o simplă copie xerox după această decizie"

„Ne e teamă foarte tare că medicii nu vor mai dori să prescrie aceste prelungiri la medicamente", a arătat Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

40 de cadre medicale din București au făcut deja contestații la Casa de Sănătate și spun că vor merge în instanță ca să clarifice situația, pentru ca pacienții lor să nu aibă de suferit și să-și primească la timp tratamentul, mai arată Antena1.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy