Zonele din creier unde activitatea e redusă când vine vorba de credințe

Florina Pop |
Data publicării:
Creier
Creier

Cercetătorii au descoperit că sunt unele zone din creier unde nivelul activității scade atunci când oamenii vorbesc despre valori sacre.

Valori sacre, credințe. O echipă internațională de cercetători a descoperit că oamenii au niveluri mai scăzute de activitate în creier în zone legate de controlul cognitiv și raționament când se concentrează asupra valorilor sacre, informează medicalxpress.

Valori sacre, credințe: ce zic studiile anterioare

Potrivit sursei citate, cercetările anterioare au arătat că, odată ce o persoană dezvoltă valori sacre cu privire la un anumit subiect, este dificil să fie convins altfel. Acestea au mai dovedit că oamenii care au anumite credințe sunt mai dispuși să lupte și să moară pentru o cauză decât alții.

Studiul internațional, derulat la Barcelona, Spania, a implicat scanarea cerebrală a simpatizanților islamiști, mai precis pe creierele unor reprezentanți ai unei ramuri al-Qaeda numit Lashkar-et-Taiba. Cercetătorii au vrut să vadă mai multe despre ceea ce se întâmplă în mintea oamenilor care și-au exprimat dorința de a muri pentru o cauză care se bazează pe valori sacre.

Valori sacre, credințe: scanarea nu minte

Deși uneori oamenii zic una și fac alta, scanările cerebrale nu mint. Pe asta s-au bazat cercetătorii deoarece semnalele creierului legate de prelucrarea creierului nu pot fi controlate. Testarea a presupus adresarea de întrebări voluntarilor în timp ce aceștia erau supuși scanării cu RMN. Întrebările se refereau la valorile lor sacre precum dacă ar fi dispuși să lupte și să moară pentru credințele lor.

Oamenii de știință au mai descoperit că atunci când voluntarilor li s-au pus întrebări legate de valorile lor sacre, în zonele creierului legate de raționament și controlul cognitiv s-au observat niveluri mai scăzute ale activității creierului. Studiile anterioare au arătat că același zone sunt, de regulă, implicate în prelucrarea consecințelor și calcularea costurilor.

În studiul internațional, cercetătorii au observat reacțiile oamenilor când li s-a spus că alți simpatizanți cunoscuți de ei erau mai puțin dispuși să moară pentru o cauză, voința lor de a face acest lucru a scăzut și ea. Cercetătorii susțin că descoperirile sugerează că există procese distincte care apar în creier atunci când o persoană se concentrează asupra unor aspecte legate de valorile sacre.

Studiul a fost publicat în Royal Society Open Science. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel