Bătrânii, de ce își pierd capacitatea de a socoti banii. Primele semne ale declinului cognitiv

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bătrâni
Bătrâni

Bătrânii își pierd capacitatea de a socoti banii sau de a mai face calcule, arată studiile. Chiar și la cei fără semne de demență, această abilitate este încetinită. În unele cazuri însă această deteriorare poate fi un indiciu al bolii Alzheimer.

Adulții în vârstă prezintă adesea semne de încetineală atunci când vine vorba de gestionarea finanțelor, atunci când plătesc bani sau fac calcule. Aceste schimbări se întâmplă chiar și la adulții care sunt sănătoși cognitiv. Dar problemele legate de gestionarea banilor pot fi, de asemenea, un avertizor al demenței și, potrivit noii cercetări publicate în The Journal of Prevention of Alzheimer's Disease, potrivit medicalxpress.com.

De asemenea, ar putea fi corelată cu cantitatea de depozite de proteine din creier. "A existat o percepție greșită că dificultatea financiară poate să apară numai în fazele târzii ale demenței, dar acest lucru se poate întâmpla devreme, iar schimbările pot fi subtile", a spus P. Murali Doraiswamy, profesor de psihiatrie și geriatrie la Duke și autorul principal al lucrării. "Cu cât înțelegem mai mult capacitatea decizională a adulților și modul în care aceasta se poate schimba odată cu îmbătrânirea, cu atât mai bine putem informa societatea despre aceste probleme.

Deprinderile financiare, indiciu în declinul cognitiv

Constatările se bazează pe 243 de adulți cu vârsta cuprinsă între 55 și 90 de ani, care au participat la un studiu longitudinal numit Inițiativa Neuroimagistică a Bolii Alzheimer, care include teste de deprinderi financiare și scanări ale creierului pentru a descoperi acumularea de proteine și formarea de plăci beta-amiloid.

Studiul a inclus adulți cognitiv sănătoși, adulți cu insuficiență cardiacă ușoară (uneori un precursor al Alzheimer) și adulți cu diagnosticul Alzheimer.

Testarea a arătat că abilitățile financiare specifice au scăzut odată cu vârsta și în primele etape ale insuficienței ușoare a memoriei. Declinul a fost similar la bărbați și femei. După ce au controlat educația persoanelor și alte date demografice, oamenii de știință au descoperit că cu cât erau mai extinse plăcile de amiloid, cu atât mai slabă era capacitatea persoanei de a înțelege și a aplica concepte financiare de bază sau de a îndeplini sarcini sau calcule.

"Adulții în vârstă dețin o cotă disproporționată a bogăției în majoritatea țărilor și o valoare estimată de 18 trilioane de dolari numai în S.U.A.", a spus Doraiswamy. Puține se știu despre circuitele cerebrale care stau la baza pierderii abilităților financiare în demență. Având în vedere creșterea cazurilor de demență în deceniile următoare și vulnerabilitatea lor la escrocherii financiare, aceasta este o zonă de prioritate pentru cercetare.

„Chiar și persoanele cognitiv sănătoase pot dezvolta plăci de proteine pe măsură ce îmbătrânesc, dar plăcile ar putea să apară cu ani în urmă și să fie mai răspândite la cei cu risc de boală Alzheimer din cauza unui istoric familial sau a unei tulburări de memorie ușoara”, a spus Doraiswamy.

Cele mai multe teste pentru demența precoce și boala Alzheimer se concentrează pe memorie, a declarat cercetatorul Duke Sierra Tolbert, autorul studiului. O evaluare a capacității financiare ar putea fi, de asemenea, o modalitate prin care  medicii pot urmări funcția cognitivă a persoanei în timp și este o probă suficient de sensibilă pentru a detecta chiar și modificări subtile.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel