Femeie cu demență, psihoză și epilepsie, vindecată cu vitamină B12. Raport de caz

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacienta este grav bolnavă
Pacienta este grav bolnavă

O femeie în vârstă de 61 de ani s-a vindecat de demență reversibilă care o făcea să rătăcească goală pe străzi, să vorbească cu morții și să aibă crize epileptice, după ce medicii au descoperit că are deficiență gravă de vitamina B12. Medicii au explicat cazul în jurnalul de specialitate BMJ. În literatura de specialitate mai ezistă doar un alt astfel de caz. 

O femeie în vârstă de 61 de ani suferea de demență reversibilă din cauza unui deficit grav de vitamina B12, au dezvăluit medicii. Femeia, care este văduvă și al cărei nume nu a fost dat publicității, ajunsese să delireze în așa hal încât mergea goală pe străzi, avea psihoză - halucinații cu rudele ei moarte și chiar își acuza familia că încearcă să o otrăvească.

De cel puțin 5 ani avea comportamentul schimbat dramatic

După cinci ani de „comportament alterat", sora ei a dus-o la spital când a început să-și piardă conștiența și a început să aibă crize ca de epilepsie.

După o serie de teste de sânge și de investigații imagistice, medicii au constatat că singura anomalie a pacientei era o deficiență B12. Nu este clar dacă femeia a fost vegană sau vegetariană, diete care care de multe ori duc la un deficit de vitamină datorită faptului că aceasta se găsește în principal în produsele de origine animală.

Se crede însă că această deficiență i-a afectat stratul protector gras din jurul măduvei spinării. Acest lucru a cauzat degenerarea unor părți ale coloanei vertebrale, declanșând simptome psihotice și epileptice.

Pacienta a suferit o remarcabilă recuperare neuropsihiatrică după ce a început să ia suplimente cu vitamina B12, la indicația medicului. Cu toate acestea, timpul pierdut până la diagnosticare se crede că i-ar fi deteriorat măduva spinării atât de mult încât va lua, probabil, medicamente anti-psihotice și anti-convulsii pentru toată viața.

Cazul a fost detaliat într-un raport de caz publicat în jurnalul medical de prestigiu BMJ de către profesorului J Bernardo Barahona-Corrêa, al departamentului de psihiatrie al Școlii medicale Nova din Lisabona. Pacienta este din Capul Verde și era singură de 12 ani, de la moartea soțului ei.

Nu este clar de cât timp era în Portugalia, unde sora ei a dus-o la spital. Pentru că pacienta șnu vorbea portugheză, sora ei a trebuit să explice simptomele medicilor.

Familia s-a îngrijorat când a remarcat că văduva a început să vorbească cu oameni care nu erau acolo, ba chiar cu unii morți demult, „și-a neglijat igiena", nu și-a mai făcut mâncare și își părăsea casa ca să cutreiere pe străzi.

Rezultatele primelor teste erau bune

În primă fază, când a ajuns la spital testele care i-au fost făcute au arătat că are valori normale ale celulelor sanguine, niveluri normale de de glucoză și markeri ai inflamației. Evaluările rinichilor, ficatului și tiroidei, precum și un CT scan au ieșit bine, de asemenea. Femei i s-a spus să ia carbamazepină de două ori pe zi. Ea a fost, de asemenea, trimisă la o clinică de neurologie în ambulatoriu unde a făcut o electroencefalogramă, care înregistrează activitatea creierului. Rezultatele au arătat că femeia are o gândire lentă, dar apoi ea a fost trimisă acasă.

Nu mult timp după, femeia a făcut o altă criză convulsivă, care nu a reapărut după ce familia ei a insistat că ia luat medicamentul așa cum îi era prescris. Dar când a început să vorbească și să strige cu rudele decedate demult, sora ei a dus-o din nou la spital, crezând că nu-și ia medicamentele pentru că bolnava devenise convinsă că familia ei încearcă să o otrăvească.

Pe deasupra, pacienta se străduia să-și amintească lucrurile, devenea ușor distrasă, se pierdea dacă se duse afară singură și avea probleme să pronunțe cuvintele, scoțând sunete de neînțeles.

Abia la al doilea set, descoperită deficiența

După ce al doilea set de teste a ieșit normal, ea a fost în cele din urmă diagnosticată cu o deficiență de B12 și hiperhomocisteinemie, care apare atunci când există niveluri crescute ale aminoacidului homocisteină în sânge.

Homocisteina excesivă este un factor de risc pentru bolile cardiace. Vitamina B12 scade aminoacizii și se utilizează pentru a trata hiperhomocisteinemia severă, notează DailyMail Online.

Pacienta a fost, de asemenea, diagnosticată cu anemie pernicioasă, care apare atunci când organismul nu poate produce suficientă cantitate de celule roșii pentru sânge din cauza insuficienței de vitamina B12.

Ea a fost tratată cu cianocobalamină, o formă artificială de B12, în fiecare zi, timp de șase zile. Acesta a fost apoi redus la o dată pe săptămână, timp de șase săptămâni, și apoi lunar. De asemenea, i s-a prescris o doză zilnică de olanzapină – un medicament antipsihotic.

Starea ei s-a îmbunătățit, dar rămâne cu sechele

O evaluare ulterioară a arătat că, după acest tratament, femeia nu mai prezenta semne de comportament agresiv, iluzii sau halucinații. Starea ei cognitivă s-a îmbunătățit, de asemenea, „dramatic", făcându-o să gătească, să ajute în jurul casei și să meargă la cumpărături. Cu toate acestea, era încă dezorientată și incoerentă. La nouă luni după ce simptomele psihotice s-au oprit, medicii au exclus din tratament olanzapină.

Dar simptomele ei au revenit după șase luni, determinând medicii să prescrie paliperidona un alt antipsihotic, care a rezolvat problema.

Medicii au notat în raport că femeia a luat apoi decizia de renunța la carbamazepină, ceea ce i-a provocat o criză. A reînceput să ia medicamentul și și-a revenit.

Regresul cognitiv combinată cu psihoza și crizele convulsive sunt un efect secundar rar al deficienței B12, anterior în literatura de specialitate existând doar un alt caz.

Dar deficiența de B12 în sine este comună și este asociată cu forme de anemie și inflamație a limbii, cunoscută sub numele de glosită. Deficiența poate provoca, de asemenea, simptome psihiatrice, cum ar fi depresia, iritabilitatea, gândirea lentă, memoria slabă, demența, psihoza și delirul.

Deficiența de vitamina B12 poate duce, de asemenea, la simptome psihiatrice chiar și fără anemie. Acest lucru poate întârzia diagnosticul și tratamentul, ducând la leziuni neuronale severe, ireversibile. Autorii raportului de caz sugerează medicilor să ia în considere deficiența de B12 dacă un pacient prezintă psihoze anormale sau convulsii, mai ales dacă sunt combinate cu declinul cognitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel