Suplimente cu Vitamine B, exces: risc crescut de cancer pulmonar la bărbații fumători

Dana Lascu |
Data publicării:
Suplimente
Suplimente

Fumatul duce la apariția cancerului pulmonar - nu este nicio surpriză în această afirmație. Dar un studiu recent a constatat că dozele mari de suplimente de anumite Vitamine B au fost asociate cu un risc de 3-4 ori mai mare de cancer pulmonar la fumătorii de sex masculin.

Suplimentele de vitamina B, mai precis B6 și B12, luate atunci când nu ai deficiență, cresc cu de 3-4 ori riscul de apariție al cancerului pulmonar la bărbații fumători, comparativ cu – atenție – cei care fumează dar nu iau suplimente. Rezultatele studiului, care a inclus peste 77.000 de pacienți bărbați și femei cu vârste cuprinse între 50 și 76 de ani și care demonstrează această legătură, au fost publicate în 2017, în Journal of Clinical Oncology. 

Risc uriaș din cauza suplimentelor cu vitamina B

Din totalul de subiecți, cercetătorii au examinat informații de la mai mult de 44.000 de bărbați. La înscrierea în curs, bărbații au raportat istoricul fumatului și cel al administrării de suplimente de vitamina B în ultimii 10 ani. În cadrul studiului, aportul ridicat de vitamina B a fost clasificat ca fiind 20 de miligrame (mg) de B6 pe zi sau de 55 micrograme (mcg) de B12 pe zi.

Conform experților, dozele zilnice recomandate pentru bărbații cu vârsta de 51 ani și peste sunt de 1,7 mg pentru B6 și 2,4 mcg pentru B12. AICI aflați cum să recunoașteți deficiența de vitamina B. 

Vitaminele B ajută la întărirea sistemului imunitar, potrivit cercetătorilor, astfel încât nu este clar de ce nivelurile ridicate de vitamine B obținute din suplimente ar crește, mai degrabă decât să scadă riscul de cancer pulmonar la fumători. Ei au speculat că vitaminele B ar putea hrăni mici tumori nedetectate și le-ar putea face să crească mai repede. Mai mult, această corelație nu a fost găsită și la femei.

Încă un motiv să renunți la fumat

Lăsând de-o parte vitaminele B, renunțarea la fumat rămâne cel mai important mod de a preveni cancerul pulmonar. De fapt, cercetătorii au descoperit că bărbații care renunțaseră la fumat cu cel puțin 10 ani înainte de studiu și care au luat de asemenea doze mari de vitamine B nu au un risc mai mare de cancer pulmonar. De fapt, riscul lor era egal cu cel al bărbaților care nu fumaseră niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel