Vitaminele B, semne că-ți lipsesc și cum remediezi deficiența

Dana Lascu |
Data publicării:
Dieta sănătoasă îți prelungește viața
Dieta sănătoasă îți prelungește viața

Ca să ne jucăm cu o replică celebră din Hamlet-ul lui William Shakespeare, „To B or not to B”, a fi sau a nu fi … vitaminele B. Aceste vitamine sunt extrem de importante pentru organism, dar nu luați suplimente dacă aveți următoarele semne că vă lipsesc. Întrebați medicul, el este singurul care vă poate spune cum remediați lipsa lor, astfel încât să nu va faceți rău!

Dintre vitaminele B, două sunt cele mai cunoscute: B12 și B6. Poate știați că fără suficientă vitamină B12 (și acid folic), de exemplu, puteți fi obosit, slab, constipat sau deprimat. Pentru un aport corect de vitamina B12, încercași scoicile sau ficatul de vită.

Vitamina B6 are multe funcțiuni importante în organism. Ea afectează starea de spirit, apetitul, somnul și gândirea. Fără suficientă vitamină B6, vă puteți îmbolnăvi mai des și vă puteți simți deprimat sau confuz, puteți avea buze sparte, crăpate. Aveți nevoie doar de o cantitate mică din ea în fiecare zi, iar surse bune naturale sunt năutul, tonul și - surpriză - ficatul de vită.

Alte tipuri de vitamine B și cât de importante sunt ele:

B1 (Tiamină)

Corpul vostru poate să nu absoarba suficient din această vitamină dacă beți adesea mai mult de un pahar de alcool. Fără ea, este posibil să resimțiți slăbiciune, oboseală și chiar să suferiți unele leziuni ale creierului. De asemenea, lipsa ei poate duce la psihoză. De unde obțineți B1 pe cale naturală? Din orez, păstrăv și fasole neagră, notează specialiștii de la WebMd.com.

B2 (Riboflavin)

Cel mai mulți dintre noi au valori contstante de riboflavină în organism. Este un lucru bun, pentru că o lipsă serioasă poate afecta ficatul și sistemul nervos. Dacă vî lipsește mâncați o bucată mare de ficat de vită. Nu vă place? Laptele, iaurtul și carnea de vită sunt alegeri bune.

B3 (Niacina)

Niacina vă ajută digestia, pielea și nervii să funcționeze așa cum ar trebui. De asemenea, ajută la transformarea alimentelor în energie. O puteți obține din lapte, ouă, orez și pește. Dar nu exagerați. Prea mult vitamina B3 poate provoca leziuni hepatice, ulcere peptice și erupții cutanate.

B7 (biotină)

Lipsa de B7 poate duce la erupții cutanate, căderea părului, colesterol ridicat și probleme cardiace. O găsii în stare naturală în conopidă, somon, morcovi, banane, făină de soia, cereale și drojdie.

Acid folic (folat)

Acesta este un membru important al familiei vitaminelor B - mai ales dacă sunteți însărcinată, deoarece ajută la prevenirea apariției anumitor defecte din naștere la copil. Acidul folic este versiunea de laborator a folatului, care se găsește în mod natural în alimente precum spanac și mazăre închisă la culoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel