Suplimente, risc crescut de deces? De unde vine pericolul
Consumul excesiv de anumite suplimente crește riscul de deces, susține un studiu recent care a comparat substanțele nutritive din suplimente cu cele din alimente.
Folosirea în exces a suplimentelor crește riscul de deces. Substanțele nutritive din alimente pot fi legate de riscuri mai scăzute de deces. Sunt concluziile unui studiu recent al cercetătorilor de la Școala Friedman de Știință și Politică în Nutriție din cadrul Universității Tufts din Medford, informează medicalnewstoday.com.
Combinații nefericite
Potrivit sursei citate, multe suplimente conțin ingrediente active care pot avea efecte biologice puternice. Unii oameni obișnuiesc să facă o serie de combinații nesănătoase, chiar periculoase: combinarea suplimentelor (mai ales a vitaminei A cu vitamina D și Fier), amestecarea suplimentelor cu medicamente, administrarea unor suplimente.
Un studiu recent a demonstrat că multivitaminele, vitamina D, Calciu și vitamina C nu ajută, dar nici nu încurcă în prevenirea bolilor cardiovasculare sau a deceselor premature. În schimb, acidul folic singur și vitaminele B cu acid folic pot reduce riscul bolilor de inimă.
Se mai subliniază că un echilibru între nutrienții din alimente și cei din suplimente îl poate realiza medicul.
Ideea
Unul dintre autorii studiului, medicul Fang Fang Zhang, profesor asociat la Școala Friedman, afirma, pentru medicalnewstoday.com, că unele cercetări au găsit asocieri între excesul consumul de nutrienți și efecte adverse, inclusiv riscul crescut de apariție a anumitor forme de cancer.
Studiul la care Zhang se numără printre autori are la bază date de la peste 27.000 de adulți din SUA. A analizat dacă aportul adecvat sau în exces de nutrienți a fost legat de mortalitatea din toate cauzele și dacă rezultatele s-au schimbat când substanțele nutritive au provenit din suplimente în loc de alimente.
În ce a constat cercetarea
Cercetătorii au calculat pentru fiecare nutrient doza suplimentară zilnică prin „combinarea frecvenței cu informațiile despre produs pentru ingredient, cantitatea de ingredient pe porție și unitatea ingredientelor". Apoi au analizat aportul dietetic al participanților la nutrienți din alimentele care utilizează 24 de ore și rezultatele de mortalitate prin indicele mortalității naționale până la data de 31 decembrie 2011.
Concluzii
Rezultatele studiului au arătat că: aportul adecvat de vitamina A, K, zinc și magneziu - din alimente, nu suplimente - a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces; aporturile adecvate de vitamina A, vitamina K și zinc - din alimente, nu suplimente - au fost asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare; respectiv, consumul excesiv de calciu a fost asociat cu un risc mai mare de a muri de cancer; consumul excesiv de calciu din suplimente (cel puțin 1,000 miligrame pe zi) a fost asociat cu un risc crescut de deces cauzat de cancer.
Cercetătorii au mai descoperit că acei oameni care nu aveau deficit de vitamina D, dar care o consumau ar putea să prezinte un risc crescut de mortalitate de toate cauzele. Însă, subliniază autorii studiului, teoria aceasta necesită studii suplimentare.
Studiul lor a fost publicat în revista Annals of Internal Medicine. Poate fi citit AICI.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
