Suplimente, risc crescut de deces? De unde vine pericolul
Consumul excesiv de anumite suplimente crește riscul de deces, susține un studiu recent care a comparat substanțele nutritive din suplimente cu cele din alimente.
Folosirea în exces a suplimentelor crește riscul de deces. Substanțele nutritive din alimente pot fi legate de riscuri mai scăzute de deces. Sunt concluziile unui studiu recent al cercetătorilor de la Școala Friedman de Știință și Politică în Nutriție din cadrul Universității Tufts din Medford, informează medicalnewstoday.com.
Combinații nefericite
Potrivit sursei citate, multe suplimente conțin ingrediente active care pot avea efecte biologice puternice. Unii oameni obișnuiesc să facă o serie de combinații nesănătoase, chiar periculoase: combinarea suplimentelor (mai ales a vitaminei A cu vitamina D și Fier), amestecarea suplimentelor cu medicamente, administrarea unor suplimente.
Un studiu recent a demonstrat că multivitaminele, vitamina D, Calciu și vitamina C nu ajută, dar nici nu încurcă în prevenirea bolilor cardiovasculare sau a deceselor premature. În schimb, acidul folic singur și vitaminele B cu acid folic pot reduce riscul bolilor de inimă.
Se mai subliniază că un echilibru între nutrienții din alimente și cei din suplimente îl poate realiza medicul.
Ideea
Unul dintre autorii studiului, medicul Fang Fang Zhang, profesor asociat la Școala Friedman, afirma, pentru medicalnewstoday.com, că unele cercetări au găsit asocieri între excesul consumul de nutrienți și efecte adverse, inclusiv riscul crescut de apariție a anumitor forme de cancer.
Studiul la care Zhang se numără printre autori are la bază date de la peste 27.000 de adulți din SUA. A analizat dacă aportul adecvat sau în exces de nutrienți a fost legat de mortalitatea din toate cauzele și dacă rezultatele s-au schimbat când substanțele nutritive au provenit din suplimente în loc de alimente.
În ce a constat cercetarea
Cercetătorii au calculat pentru fiecare nutrient doza suplimentară zilnică prin „combinarea frecvenței cu informațiile despre produs pentru ingredient, cantitatea de ingredient pe porție și unitatea ingredientelor". Apoi au analizat aportul dietetic al participanților la nutrienți din alimentele care utilizează 24 de ore și rezultatele de mortalitate prin indicele mortalității naționale până la data de 31 decembrie 2011.
Concluzii
Rezultatele studiului au arătat că: aportul adecvat de vitamina A, K, zinc și magneziu - din alimente, nu suplimente - a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces; aporturile adecvate de vitamina A, vitamina K și zinc - din alimente, nu suplimente - au fost asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare; respectiv, consumul excesiv de calciu a fost asociat cu un risc mai mare de a muri de cancer; consumul excesiv de calciu din suplimente (cel puțin 1,000 miligrame pe zi) a fost asociat cu un risc crescut de deces cauzat de cancer.
Cercetătorii au mai descoperit că acei oameni care nu aveau deficit de vitamina D, dar care o consumau ar putea să prezinte un risc crescut de mortalitate de toate cauzele. Însă, subliniază autorii studiului, teoria aceasta necesită studii suplimentare.
Studiul lor a fost publicat în revista Annals of Internal Medicine. Poate fi citit AICI.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
