Vitamina D scade sau crește riscul de deces timpuriu. Depinde câtă iei! STUDIU
Un aport normal de vitamina D poate să scadă riscul de deces timpuriu în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, arată un studiu norvegian. Dar, atenție la ce cantitate luați! O cantitate prea mică...
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bergen (UiB) concluzionează că persoanele suferă de boli cardiovasculare dar au un aport normal de vitamina D, au un risc de timpuriu ca o consecință a bolii mai mic cu 30%. Contează însă cantitatea.
„Am descoperit că o cantitate potrivită de vitamina D reduce riscul de deces în mod substanțial. Cu toate acestea, în cantități prea mari sau prea mici aportul de vitamina D poate crește riscul de deces”, atrage atenția profesorul Jutta Dierkes de la Departamentul de Medicină Clinică, UiB, care a condus studiul.
Studiul a presupus analizarea a aproape 4.000 de pacienți cu boli cardiovasculare, începând din anul 2000, pentru o perioadă de 12 ani. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani la începutul studiului.
Recomandări dificile
Studiul a arătat că este benefic să ai valori de vitamina D în sânge între 42 până la 100 nmol / l. Dacă aveți valori mai mari sau mai mici, aveți un risc mai mare de a muri de boala cardiovasculară.
Potrivit lui Dierkes, este dificil să se dea o recomandare generală despre cât de multe suplimente de vitamina D ar trebui să ia pacienții.
„Cantitatea optimă de supliment de vitamina D diferă de la o persoană la alta, depinde de locul în care trăiești și de ce fel de dietă ai", subliniază Dierkes.
De exemplu, țările nordice recomandă un aport de 10 micrograme pe zi, din toate sursele, de vitamina D, SUA recomandă 15 micrograme și Germania 20.
„Chiar dacă norvegienii au parte de mai puțin soare decât germanii, au însă mai mult pește în dieta lor. Peștele și uleiul de ficat de cod sunt surse importante pentru vitamina D în timpul iernii, pe lângă activitățile fizice în aer liber, în timpul verii", explică Dierkes.
Nivelurile de vitamina D trebuie măsurate
Dierkes îi sfătuiește pe toți cei care au boli cardiovasculare să meargă la doctor ca să-și măsoare nivelul de vitamina D, astfel încât acestea să poată fi mai bine reglementate și nevoia de suplimente evaluată corect.
„În plus, este important să se ia în considerare faptul că nivelurile de vitamina D variază sezonier. O măsurătoare în luna septembrie nu va avea aceleași rezultate ca în ianuarie, în țările nordice", arată acesta.
„Nivelurile din ianuarie sau februarie sunt adesea mai mici din cauza lipsei soarelui, care induce producerea formei din piele a vitaminei D", spune Jutta Dierkes, într-un material dat publicității de Universitatea Bergen.
Studiul, integral (open access), poate fi consultat AICI.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
