Vitamina D scade sau crește riscul de deces timpuriu. Depinde câtă iei! STUDIU
Un aport normal de vitamina D poate să scadă riscul de deces timpuriu în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, arată un studiu norvegian. Dar, atenție la ce cantitate luați! O cantitate prea mică...
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bergen (UiB) concluzionează că persoanele suferă de boli cardiovasculare dar au un aport normal de vitamina D, au un risc de timpuriu ca o consecință a bolii mai mic cu 30%. Contează însă cantitatea.
„Am descoperit că o cantitate potrivită de vitamina D reduce riscul de deces în mod substanțial. Cu toate acestea, în cantități prea mari sau prea mici aportul de vitamina D poate crește riscul de deces”, atrage atenția profesorul Jutta Dierkes de la Departamentul de Medicină Clinică, UiB, care a condus studiul.
Studiul a presupus analizarea a aproape 4.000 de pacienți cu boli cardiovasculare, începând din anul 2000, pentru o perioadă de 12 ani. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani la începutul studiului.
Recomandări dificile
Studiul a arătat că este benefic să ai valori de vitamina D în sânge între 42 până la 100 nmol / l. Dacă aveți valori mai mari sau mai mici, aveți un risc mai mare de a muri de boala cardiovasculară.
Potrivit lui Dierkes, este dificil să se dea o recomandare generală despre cât de multe suplimente de vitamina D ar trebui să ia pacienții.
„Cantitatea optimă de supliment de vitamina D diferă de la o persoană la alta, depinde de locul în care trăiești și de ce fel de dietă ai", subliniază Dierkes.
De exemplu, țările nordice recomandă un aport de 10 micrograme pe zi, din toate sursele, de vitamina D, SUA recomandă 15 micrograme și Germania 20.
„Chiar dacă norvegienii au parte de mai puțin soare decât germanii, au însă mai mult pește în dieta lor. Peștele și uleiul de ficat de cod sunt surse importante pentru vitamina D în timpul iernii, pe lângă activitățile fizice în aer liber, în timpul verii", explică Dierkes.
Nivelurile de vitamina D trebuie măsurate
Dierkes îi sfătuiește pe toți cei care au boli cardiovasculare să meargă la doctor ca să-și măsoare nivelul de vitamina D, astfel încât acestea să poată fi mai bine reglementate și nevoia de suplimente evaluată corect.
„În plus, este important să se ia în considerare faptul că nivelurile de vitamina D variază sezonier. O măsurătoare în luna septembrie nu va avea aceleași rezultate ca în ianuarie, în țările nordice", arată acesta.
„Nivelurile din ianuarie sau februarie sunt adesea mai mici din cauza lipsei soarelui, care induce producerea formei din piele a vitaminei D", spune Jutta Dierkes, într-un material dat publicității de Universitatea Bergen.
Studiul, integral (open access), poate fi consultat AICI.
-
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment05.11.2025, 18:41
-
-
-
-
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
