Vitamina D scade sau crește riscul de deces timpuriu. Depinde câtă iei! STUDIU
Un aport normal de vitamina D poate să scadă riscul de deces timpuriu în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, arată un studiu norvegian. Dar, atenție la ce cantitate luați! O cantitate prea mică...
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bergen (UiB) concluzionează că persoanele suferă de boli cardiovasculare dar au un aport normal de vitamina D, au un risc de timpuriu ca o consecință a bolii mai mic cu 30%. Contează însă cantitatea.
„Am descoperit că o cantitate potrivită de vitamina D reduce riscul de deces în mod substanțial. Cu toate acestea, în cantități prea mari sau prea mici aportul de vitamina D poate crește riscul de deces”, atrage atenția profesorul Jutta Dierkes de la Departamentul de Medicină Clinică, UiB, care a condus studiul.
Studiul a presupus analizarea a aproape 4.000 de pacienți cu boli cardiovasculare, începând din anul 2000, pentru o perioadă de 12 ani. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani la începutul studiului.
Recomandări dificile
Studiul a arătat că este benefic să ai valori de vitamina D în sânge între 42 până la 100 nmol / l. Dacă aveți valori mai mari sau mai mici, aveți un risc mai mare de a muri de boala cardiovasculară.
Potrivit lui Dierkes, este dificil să se dea o recomandare generală despre cât de multe suplimente de vitamina D ar trebui să ia pacienții.
„Cantitatea optimă de supliment de vitamina D diferă de la o persoană la alta, depinde de locul în care trăiești și de ce fel de dietă ai", subliniază Dierkes.
De exemplu, țările nordice recomandă un aport de 10 micrograme pe zi, din toate sursele, de vitamina D, SUA recomandă 15 micrograme și Germania 20.
„Chiar dacă norvegienii au parte de mai puțin soare decât germanii, au însă mai mult pește în dieta lor. Peștele și uleiul de ficat de cod sunt surse importante pentru vitamina D în timpul iernii, pe lângă activitățile fizice în aer liber, în timpul verii", explică Dierkes.
Nivelurile de vitamina D trebuie măsurate
Dierkes îi sfătuiește pe toți cei care au boli cardiovasculare să meargă la doctor ca să-și măsoare nivelul de vitamina D, astfel încât acestea să poată fi mai bine reglementate și nevoia de suplimente evaluată corect.
„În plus, este important să se ia în considerare faptul că nivelurile de vitamina D variază sezonier. O măsurătoare în luna septembrie nu va avea aceleași rezultate ca în ianuarie, în țările nordice", arată acesta.
„Nivelurile din ianuarie sau februarie sunt adesea mai mici din cauza lipsei soarelui, care induce producerea formei din piele a vitaminei D", spune Jutta Dierkes, într-un material dat publicității de Universitatea Bergen.
Studiul, integral (open access), poate fi consultat AICI.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.

