Vitamina D scade sau crește riscul de deces timpuriu. Depinde câtă iei! STUDIU

Un aport normal de vitamina D poate să scadă riscul de deces timpuriu în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, arată un studiu norvegian. Dar, atenție la ce cantitate luați! O cantitate prea mică...
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bergen (UiB) concluzionează că persoanele suferă de boli cardiovasculare dar au un aport normal de vitamina D, au un risc de timpuriu ca o consecință a bolii mai mic cu 30%. Contează însă cantitatea.
„Am descoperit că o cantitate potrivită de vitamina D reduce riscul de deces în mod substanțial. Cu toate acestea, în cantități prea mari sau prea mici aportul de vitamina D poate crește riscul de deces”, atrage atenția profesorul Jutta Dierkes de la Departamentul de Medicină Clinică, UiB, care a condus studiul.
Studiul a presupus analizarea a aproape 4.000 de pacienți cu boli cardiovasculare, începând din anul 2000, pentru o perioadă de 12 ani. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani la începutul studiului.
Recomandări dificile
Studiul a arătat că este benefic să ai valori de vitamina D în sânge între 42 până la 100 nmol / l. Dacă aveți valori mai mari sau mai mici, aveți un risc mai mare de a muri de boala cardiovasculară.
Potrivit lui Dierkes, este dificil să se dea o recomandare generală despre cât de multe suplimente de vitamina D ar trebui să ia pacienții.
„Cantitatea optimă de supliment de vitamina D diferă de la o persoană la alta, depinde de locul în care trăiești și de ce fel de dietă ai", subliniază Dierkes.
De exemplu, țările nordice recomandă un aport de 10 micrograme pe zi, din toate sursele, de vitamina D, SUA recomandă 15 micrograme și Germania 20.
„Chiar dacă norvegienii au parte de mai puțin soare decât germanii, au însă mai mult pește în dieta lor. Peștele și uleiul de ficat de cod sunt surse importante pentru vitamina D în timpul iernii, pe lângă activitățile fizice în aer liber, în timpul verii", explică Dierkes.
Nivelurile de vitamina D trebuie măsurate
Dierkes îi sfătuiește pe toți cei care au boli cardiovasculare să meargă la doctor ca să-și măsoare nivelul de vitamina D, astfel încât acestea să poată fi mai bine reglementate și nevoia de suplimente evaluată corect.
„În plus, este important să se ia în considerare faptul că nivelurile de vitamina D variază sezonier. O măsurătoare în luna septembrie nu va avea aceleași rezultate ca în ianuarie, în țările nordice", arată acesta.
„Nivelurile din ianuarie sau februarie sunt adesea mai mici din cauza lipsei soarelui, care induce producerea formei din piele a vitaminei D", spune Jutta Dierkes, într-un material dat publicității de Universitatea Bergen.
Studiul, integral (open access), poate fi consultat AICI.
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.