Vitamina D și omega-3 ar putea preveni unele boli grave

Vitamina D și acizii geași omega-3 sunt suplimentele cunoscute pentru rolul lor de a preveni afecțiuni grave. Un studiu recent indică cu și mai multă precize care sunt beneficiile acestora.
Vitamina D și suplimentele cu acizi grași omega-3 au avut rezultate mixte atunci când vine vorba de prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului la persoanele care au dezvoltat deja aceste probleme sau sunt expuse unui risc ridicat pentru a face aceste boli.
Cu toate acestea, un nou studiu publicat de New England Journal of Medicine, a constatat că acestea pot preveni de fapt aceste afecțiuni în rândul persoanelor care nu au avut niciodată aceste probleme înainte, scrie Harvard Medical School.
Cercetatorii au recrutat aproape 26.000 de persoane, cu vârsta de la 50 în sus, care nu au avut istoric de boli de inimă sau de cancer. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri.
Oamenii dintr-un grup au primit doze zilnice de 2.000 de unitati internaționale de vitamina D (o cantitate care s-a dovedit a fi legată de un risc mai mic de boală în studiile observaționale) și 1 gram de medicament care conținea 840 miligrame de omega-3, de patru ori valoarea în două porții de pește pe săptămână.
Omega-3 reduce riscul de atac de cord?
Al doilea grup a luat vitamina D și un placebo, al treilea grup a luat omega-3 și un placebo, iar grupul final a luat două placebo. După mai mult de cinci ani, cercetătorii au descoperit că cei cărora li se administrează omega-3 au fost cu 28% mai puțin susceptibili de a suferi un atac de cord, comparativ cu cei cărora li sa administrat un placebo.
Cei care au consumat mai puține porții de pește (mai puțin de 1,5 porții pe săptămână) au avut un beneficiu mai mare din partea suplimentelor de omega-3, în timp ce cei cu un aport mai mare de pește au avut un beneficiu minim.
Vitamina D, efect în rata de vindecare a cancerului
Studiul a constatat, de asemenea, că cei care iau suplimente de vitamina D în monoterapie nu au avut rate mai scăzute de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer.
Cu toate acestea, printre cei care au dezvoltat mai tarziu cancer, cei care au luat suplimente de vitamina D timp de cel puțin doi ani au avut o șansă de 25% mai mica de a muri de cancer, comparativ cu cei care au primit un placebo.
Articolul integral poate fi citit AICI.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!