Vitamina D și omega-3 ar putea preveni unele boli grave

Angela Sabău |
Data publicării:
Trigliceeridele mărite ar putea fi tratate cu acizi grași omega-3
Trigliceeridele mărite ar putea fi tratate cu acizi grași omega-3

Vitamina D și acizii geași omega-3 sunt suplimentele cunoscute pentru rolul lor de a preveni afecțiuni grave. Un studiu recent indică cu și mai multă precize care sunt beneficiile acestora.

Vitamina D și suplimentele cu acizi grași omega-3 au avut rezultate mixte atunci când vine vorba de prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului la persoanele care au dezvoltat deja aceste probleme sau sunt expuse unui risc ridicat pentru a face aceste boli.

Cu toate acestea, un nou studiu publicat de New England Journal of Medicine, a constatat că acestea pot preveni de fapt aceste afecțiuni în rândul persoanelor care nu au avut niciodată aceste probleme înainte, scrie Harvard Medical School.

Cercetatorii au recrutat aproape 26.000 de persoane, cu vârsta de la 50 în sus, care nu au avut istoric de boli de inimă sau de cancer. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri.

Oamenii dintr-un grup au primit doze zilnice de 2.000 de unitati internaționale de vitamina D (o cantitate care s-a dovedit a fi legată de un risc mai mic de boală în studiile observaționale) și 1 gram de medicament care conținea 840 miligrame de omega-3, de patru ori valoarea în două porții de pește pe săptămână.

Omega-3 reduce riscul de atac de cord?

Al doilea grup a luat vitamina D și un placebo, al treilea grup a luat omega-3 și un placebo, iar grupul final a luat două placebo. După mai mult de cinci ani, cercetătorii au descoperit că cei cărora li se administrează omega-3 au fost cu 28% mai puțin susceptibili de a suferi un atac de cord, comparativ cu cei cărora li sa administrat un placebo.

Cei care au consumat mai puține porții de pește (mai puțin de 1,5 porții pe săptămână) au avut un beneficiu mai mare din partea suplimentelor de omega-3, în timp ce cei cu un aport mai mare de pește au avut un beneficiu minim.

Vitamina D, efect în rata de vindecare a cancerului

Studiul a constatat, de asemenea, că cei care iau suplimente de vitamina D în monoterapie nu au avut rate mai scăzute de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer.

Cu toate acestea, printre cei care au dezvoltat mai tarziu cancer, cei care au luat suplimente de vitamina D timp de cel puțin doi ani au avut o șansă de 25% mai mica de a muri de cancer, comparativ cu cei care au primit un placebo.

 

Articolul integral poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel