Dieta mediteraneană, efect asupra psihicului. Ce rol are în depresie

Angela Sabău |
Data publicării:
Dieta de tip mediteranean   FOTO: pexels.com
Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com

Dieta mediteraneană pare a avea efect nu doar asupra sănătății fizice, ci și psihice. Un nou studiu a asociat-o cu un risc mai mic de depresie, la bătrânețe.

Tot mai multe dovezi arată că dieta mediteraneană, bogate în fructe, legume, nuci și cereale, poate aduce multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva problemelor cardiovasculare și metabolice. Acum, un studiu prezintă, de asemenea, o legătură între această dietă și un risc mai scăzut de depresie, mai târziu în viață.

Dieta mediteraneană include mâncăruri bogate în legume, fructe cu coajă lemnoasă, fructe, cereale integrale, cu mai puțin pește, produse lactate și alimente din carne de pasăre și cât mai puțină carne roșie, potrivit medicalnewstoday.com.

Mai mult, persoanele care urmează diete mediteraneene folosesc ulei de măsline pentru gătit, care este o sursă bună de grăsimi monosaturate.

În ultimii ani, cercetătorii au arătat că dietele mediteraneene pot reduce în mod semnificativ riscul cardiovascular, pot reduce încetinirea pierderii de masă osoase la osteoporoză, pot promova mecanismele de prevenire a cancerului și pot sprijini sănătatea creierului.

Unele cercetări au găsit chiar o asociere între regimurile mediteraneene și un risc redus de depresie.

Acum, concluziile unui nou studiu - pe care autorii l-au prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane de Psihiatrie (APA) din San Francisco -  vine în sprijinul acestor afirmații.

La reuniune, dr. Konstantinos Argyropoulos și colegii de la Universitatea Hellenic Open din Patra, Grecia, au arătat că persoanele care aderă la o dietă mediteraneană par să aibă un risc ai mic să dezvolte simptome de depresie mai târziu în viață.

Studiu observațional

Echipa de cercetare a lucrat cu membrii centrelor de îngrijire de zi pentru persoanele în vârstă din regiunea de est a Greciei. Dintre toți participanții la studiu, 64% au consumat moderat dieta mediteraneană, în timp ce 34% au raportat o aderență ridicată la dietă.

În întregul studiu, aproape 25% dintre indivizi au prezentat simptome de depresie, mai cu seamă femeile.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat în cea mai mare parte dieta mediteraneeană - în special dieta care avea un conținut ridicat de legume, însă cu produse avicole și un consum redus de alcool - au avut o probabilitate mai mică de a dezvolta depresie sau simptome asociate cu depresia.

„Rezultatele noastre susțin că depresia la adulții în vârstă este obișnuită și puternic asociată cu mai mulți factori de risc”, notează autorii studiului.

Cu toate acestea, Dr. Argyropoulos și colegii săi avertizează că studiul lor a fost observator și nu a încercat să dovedească o relație cauză-efect.

Din acest motiv, aceștia avertizează că efectul de cauzalitatea se poate întâmpla oricum: consumul unei alimentații mediteraneene sănătoase poate duce la o mai bună sănătate mintală, dar, de asemenea, depresia ar putea afecta capacitatea unei persoane de a urma o dietă nutritivă și de a duce o viață sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel