Furia ne îmbolnăvește mai rău decât tristețea. Cum îi afectează pe bătrâni

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer

Furia are efecte asupra sănătății fizice mai dăunătoare decât tristețea, au arătat cercetătorii într-un nou studiu. Cei mai afectați sunt bătrânii.

Furia poate fi mai dăunătoare pentru sănătatea fizică a unei persoane în vârstă, decât tristețea. Furia are un potențial mai mare de a crește inflamația, care este asociată cu boli cronice cum ar fi boala cardiacă, artrita și cancerul, potrivit unui nou studiu publicat de American Psychological Association.

"Pe măsură ce majoritatea oamenilor îmbătrânesc, pur și simplu nu pot face activitățile pe care le făceau odată, sau s-ar putea confrunta cu pierderea partenerului de viață, sau cu o scădere a mobilității lor fizice, iar asta i-ar putea face furioși", a spus Meaghan A. Barlow, de la Universitatea Concordia , autorul principal al studiului, scrie medicalxpress.com.

„Studiul nostru a arătat că furia poate duce la dezvoltarea bolilor cronice, în timp ce tristețea nu a făcut-o”, a spus ea.

Barlow și coautorii studiului au examinat dacă furia și tristețea au contribuit la inflamarea oranismului - inflamația fiind un răspuns imun al organismului la amenințările percepute, cum ar fi infecția sau deteriorarea țesuturilor. Deși inflamația, în general, ajută la protejarea corpului și ajută la vindecare, dacă este de lungă durată, poate duce la boli cronice, în special la vârste înaintate, potrivit autorilor.

Cercetătorii au colectat și analizat date de la 226 de persoane cu vârste cuprinse între 59 și 93 de ani, din Montreal. Ei au grupat participanții în două grupe, una cu vârstnici între 59 și 79 de ani, iar a doua cu persoane mai bătrâne, cu vârste de peste 80 de ani.

Bătrânii pete 80 de ani, cei mai afectați

Timp de peste o sptămână, participanții au completat chestionare scurte despre modul în care s-au simțit, supărați sau triști. Autorii au măsurat, de asemenea, nivelul de inflamație din probele de sânge și au întrebat participanții dacă au avut orice boli cronice, legate de vârstă. „Am constatat că experiența furiei de zi cu zi a fost legată de niveluri mai ridicate de inflamație și boli cronice pentru persoanele de peste 80 de ani, dar nu pentru seniori mai tineri”, a spus co-autorul studiului, Carsten Wrosch, de la Concordia University. "Tristețea, pe de altă parte, nu a fost legată de inflamație sau boli cronice", a mai spus ea.

„Tristetea poate ajuta seniorii mai în vârstă să se adapteze provocarilor cum este declinul fizic și cognitiv, legat de vârstă, pentru că îi poate ajuta să renunțe la obiectivele care nu mai pot fi atinse”, a spus Barlow.

Acest studiu a arătat că nu toate emoțiile negative sunt, în mod inerent, rele, ci pot fi și benefice, în anumite circumstanțe, a explicat ea.

"Furia este o emoție energizantă, care poate ajuta oamenii să aducă motivație în viețile lor", a spus Barlow. "Seniorii mai tineri ar putea să folosească acea furie ca și «combustibil», pentru a depăși provocările vieții și noile pierderi legate de vârstă. Furia devine problematică pentru adulți când ajung la vârsta de 80 de ani, pentru că după această vârstă, mulți dintre ei trăiesc pierderi ireversibile și o parte din plăcerile vieții nu mai sunt la îndemână. "

Autorii au sugerat că educația și terapia pot ajuta adulții mai în vârstă să reducă furia, prin reglarea emoțiilor lor, sau prin oferirea de strategii mai bune pentru a gestiona schimbările inevitabile care însoțesc îmbătrânirea.

 

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel