Tahicardie posturală ortostatică, inimă: la cine apare mai des

DCMedical Team |
Data publicării:
Inima transmite mesaje țesutului gras   FOTO: pexels.com
Inima transmite mesaje țesutului gras FOTO: pexels.com

Tahicardia posturală ortostatică este un sindrom în care cea mai mare parte a sângelui rămâne în partea inferioară a corpului când vă ridicați.

Tahicardie posturală ortostatică (POTS). Este un sindrom, o tulburare care are intoleranța ortostatică drept cel mai frecvent simptom.

Ce este tahicardia posturală ortostatrică

Sângele curge, de regulă, într-o rată constantă, indiferent dacă stați jos, în picioare, întinși sau cu capul în jos. Când schimbați pozițiile, dacă această rată se schimbă înseamnă că aveți o afecțiune numită intoleranță ortostatică care vă poate face să vă simțiți amețit sau că urmează să leșinați, iar asta mai ales atunci când vă ridicați după ce ați stat o vreme întins, se explică pe platforma webmd.com.

Iar când aveți POTS, cea mai mare parte a sângelui rămâne în partea inferioară a corpului atunci când vă ridicați. Astfel, ritmul cardiac crește cu 30 de bătăi sau mai mult după ce vă ridicați, tensiunea arterială va scădea. Momentan nu se știe de ce femeile între 15 și 50 de ani au mai multe șanse să aibă acest sindrom.

Simptomele tahicardiei posturale ortostatice

Când inima funcționează mai greu, tensiunea arterială scade puteți avea senzația de amețeală, leșin, vedere încețoșată, greață sau tremurături, vomă, transpirați mult, senzația de oboseală extremă, dureri în piept, senzația de răceală sau frig, senzație de anxietate, nervozitate, dureri de cap și dureri de gât, insomnie, culoare neobișnuită la nivelul mâinilor și picioarelor, diaree sau constipație.

POTS poate face ca sarcinile ușoare să vă facă să vă simțiți ca și cum ați alergat o cursă lungă sau că aveți gripă.
Simptome POTS pot apărea și după ce ați mâncat deoarece intestinele au nevoie de mai mult flux de sânge pentru digestie.

Cauzele tahicardiei posturale ortostatice

Oamenii de știință nu au aflat încă cauza acestui sindrom, însă au observat că mai multe boli și condiții par să ducă la POTS.

Dintre acestea amintim: anemie (când nu aveți suficiente globule roșii), boli autoimune cum ar fi sindromul Sjogren sau lupusul, sindromul oboselii cronice, diabetul și prediabetele, Ehlers-Danlos, infecții cum ar fi mononucleoza sau hepatita C, scleroza multiplă, prolapsul valvei mitrale.

Potrivit sursei citate, diagnosticul poate fi greu de depistat cu astfel de simptome diferite. Un test medical vă poate ajuta. Apelați la un cardiolog sau la un medic specializat în probleme cu nervii și mușchii.

Sindrom fără tratament

Nu există nici un tratament pentru POTS, dar diverse lucruri vă pot ajuta cu simptomele.

Una ar fi medicația, alta ciorapi de compresie - ajută la împingerea sângelui de la picioare la inimă -, dar și: dieta - sarea și apa sunt cheia deoarece păstrează fluide în corpul dumneavoastră și ridică cantitatea de sânge din corp; mâncați mese mici și dese cu un echilibru sănătos de proteine, legume, fructe si lapte; sportul - mersul pe jos sau yoga vă pot ajuta cu fluxul de sânge și mențin inima sănătoasă; modul de viață - aflați cum să vă luați pulsul și tensiunea arterială, adresați-vă medicului ca să aflați ce valori trebuie să fie și verificați-le regulat; somn - respectați programul de somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel