Diabet tip 2 și hipertensiune, ce tratament reduce riscul de deces

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tratamentul intensiv pentru hipertensiune este foarte important la persoanele cu diabet de tip 2
Tratamentul intensiv pentru hipertensiune este foarte important la persoanele cu diabet de tip 2

Conform unui nou studiu, tratamentul intensiv pentru hipertensiune arterială poate reduce riscul de deces din orice cauză, inclusiv în cazul bolilor cardiovasculare, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Multe persoane cu diabet zaharat au, de asemenea, hipertensiune arterială. Mai precis, studiile au constatat că cel puțin 1 din 3 persoane cu diabet zaharat are de asemenea hipertensiune.

Diabetul zaharat și tensiunea arterială ridicată fac, însă, o combinație mortală, deoarece o condiție o înrăutățește pe cealaltă. Diabetul poate crește tensiunea arterială reducând capacitatea vaselor de sânge de a se dilata, mărind fluidul în organism și afectând modul în care organismul folosește insulina.

Conform Asociației Americane a Inimii (American Heart Association - AHA), aproape 70% dintre persoanele în vârstă de 65 ani sau mai mari, cu diabet, mor din cauza bolilor cardiovasculare, și 16% mor din cauza unui accident vascular cerebral. În plus, persoanele cu diabet zaharat au un risc de până la patru ori mai mare să moară de boli de inimă, decât cele fără diabet.

Ținta este presiunea din vase

Acum, un nou studiu, care va apărea în următorul număr al revistei AHA Hypertension, dar ale căruir concluzii au fost deja făcute publice, a constatat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au primit tratament intensiv pentru a menține tensiunea arterială la sau sub 130/80 mmHg au prezentat mai puține atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și au avut un risc mai scăzut de deces din orice cauză

„Constatările noastre demonstrează un beneficiu al terapiei mai intense cu scopul de a menține tensiunea arterială la praguri de 130/80 [mmHg] sau mai jos și asta ar trebui să ajute la clarificarea unor confuzii legate de valorile-țintă de tensiune pentru persoanele cu diabet zaharat", spune cercettorul principal de studiu dr. J. Bill McEvoy, profesor de cardiologie preventivă la Universitatea Națională a Irlandei, din Galway.

Noul studiu a arătat că tensiunea arterială controlată să fie sub de 130/80 mm / Hg poate aduce beneficii persoanelor în cauză, indiferent de riscul cardiovascular.

„Pacienții, inclusiv cei cu diabet zaharat, cu niveluri de tensiune arterială mai mare de 130/80, pe două citiri consecutive, ar trebui să discute cu medicii lor dacă au nevoie de o schimbare de tratament pentru a ajunge la o valoare mai mică", a subliniat Prof. McEvoy.

Beneficiile terapiei intensive a hipertensiunii

Cercetătorii au analizat rezultatele a aproximativ 11.000 de persoane cu diabet de tip 2. Ei au urmat clinic participanții la studiu de-a lungul a 4 ani, în mai multe centre clinice și locații.

De asemenea, oamenii de știință au examinat persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și hipertensiune arterială, care au avut diferite niveluri de risc cardiovascular și care au primit tratament intensiv pentru tensiune ridicată. Apoi, le-au comparat cu persoanele cu aceleași condiții care au primit un placebo.

Constatările anterioare au sugerat că tratamentul hipertensiunii arteriale a fost eficace, dar cercetătorii nu știau dacă acest beneficiu s-a aplicat și persoanelor cu diabet zaharat și celor cu tensiune arterială sub 140/90 mmHg.

Noul studiu a analizat ratele mortalității globale din orice cauză și a constatat că toți oamenii au beneficiat de tratamentul intensiv, indiferent de riscul lor cardiovascular.

Mai mult de 800 de decese și peste 950 de evenimente vasculare majore - inclusiv infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni renale diabetice și boli oculare diabetice - au apărut în timpul perioadei de studiu.

În rândul persoanele care au primit tratament intensiv pentru hipertensiune s-au înregistrat cu 9% mai puține evenimente și cu 14% mai puține decese decât în rândul celor care au luat un placebo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel