10 lucruri pe care să nu le publici niciodată pe social media. Cea mai mare greșeală pe care ai făcut-o până acum

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Social media - Foto: Freepik @kramynina
Social media - Foto: Freepik @kramynina

10 lucruri pe care să nu le postezi niciodată pe rețelele de socializare. Cea mai mare greșeală pe care ai făcut-o până acum. Dacă ai făcut asta, șterge-o acum.

O analiză recentă arată că sute de milioane de oameni se conectează zilnic la rețelele de socializare preferate, fie Facebook, Instagram, TikTok sau chiar Treads.

Cu toate că folosim aceste platforme pentru a face cumpărături, pentru a distribui fotografii sau pentru a citi știri, pentru a citi sau scrie comentarii și a vedea ce au mai făcut prietenii sau familia și chiar pentru a vorbi unii cu alții, utilizarea intensivă a tuturor platformelor de social media este adesea însoțită de riscuri semnificative pentru securitate și intimitate.

Potrivit unor studii, regiunile de Nord și Vest ale Europei au cele mai mari rate de penetrare a rețelelor de socializare din lume, cu aproape 84% din populație.

Deși rețelele sociale au devenit o parte integrată a vieții noastre moderne, supra-partajarea devine o problemă tot mai accentuată.

Chiar și pentru cei mai avizați în privința confidențialității, actualizările constante ale platformelor de social mediași aplicațiilor de socializare fac ca vigilența să fie esențială.

10 lucruri pe care să nu le postezi niciodată pe social media

1. Informații de identificare personală. Informații de identificare personală a familiei și prietenilor

Hackerii caută întotdeauna informații mici despre tine, pe care le pot uni pentru a crea o identitate falsă și a comite o fraudă.

Chiar și informații aparent neînsemnate, precum numele animalelor de companie sau data nașterii ar trebui păstrate departe de rețelele de socializare.

2. Planurile de călătorie

Publicarea planurilor de călătorie pe rețelele de socializare poate semnala unor infractori că locuința ta va fi liberă în acele momente, crescând riscul de jaf sau spargere.

3. Date de localizare

Păstrarea datelor de localizare private este crucială, deoarece acestea pot dezvălui detalii despre rutinele zilnice și despre locațiile în care te afli în mod obișnuit, ceea ce poate fi exploatat de infractori.

4. Achiziții costisitoare

Postarea fotografiilor cu achiziții scumpe poate atrage invidie din partea prietenilor, dar și atenția infractorilor, care ar putea să te identifice drept un potențial țintăpentru un jaf sau furt.

5. Fotografii cu copii

Dacă ești părinte, ar trebui să fii precaut în ceea ce privește distribuirea online a fotografiilor cu copiii, pentru a proteja intimitatea și siguranța acestora.

6. Nemulțumiri legate de muncă

Expunerea problemelor legate de locul de muncă pe rețelele de socializare poate avea consecințe grave asupra reputației profesionale și chiar asupra securității angajatului.

7. Detalii financiare

Păstrarea confidențialității în ceea ce privește detaliile financiare este esențială pentru a preveni fraudarea conturilor bancare sau identitatea.

8. Data nașterii

Studiile și experții în securitate cibernetică au identificat mai multe motive pentru care nu ar trebui să postezi data nașterii pe rețelele de socializare.

În primul rând, publicarea datei tale de naștere pe social media poate facilita furtul identității. Informații precum data nașterii sunt utilizate adesea în procesul de autentificare și pot fi exploatate de către infractori pentru a accesa conturile online sau pentru a fura identitatea.

În plus, când data ta de naștere este publică, devii mai susceptibil la atacuri de phishing și spam. Infractorii pot folosi aceste informații pentru a trimite mesaje de phishing personalizate sau pentru a te viza cu campanii de spam.

Evident, datele personale, inclusiv data nașterii, pot fi folosite în diverse scheme de fraudă și furt de date. Cu cât furnizezi mai multe informații personale pe rețelele de socializare, cu atât crește riscul de expunere la aceste tipuri de amenințări.

9. Concursuri de pe rețelele de socializare

Participarea la concursuri online poate expune utilizatorii la riscuri de fraudă malware, așa că este important să fi precauți înainte de a oferi informații personale.

10. Conversații private

Rețelele de socializare, prin natura lor, sunt forumuri publice, așa că este important să ne păstrăm conversațiile private în spații sigure, pentru a evita expunerea informațiilor sensibile.

Pentru a evita supra-partajarea și a ne proteja intimitatea online, este recomandat să:

- fii atent la ceea ce postezi

- revizuiești lista de prieteni și să restricționezi accesul la postări

- activezi autentificarea în doi pași și să folosești parole puternice și unice

- să ștergi detaliile sau postările care te-ar putea afecta, conform celor menționate mai sus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel