11 alimente care scad colesterolul. Cum îți compui singur dieta anti-colesterol

Alimente pe care le consumați zi de zi pot să vă scadă colesterolul rău LDL și să vă îmbunătățească grăsimile care plutesc în fluxul sangvin, astfel încât să nu dezvoltați...
Alimentele scad colesterolul în diferite moduri. Unele sunt sursă de fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii acestuia în sistemul digestiv și îi scot din organism înainte de a intra în circulația sangvină. Altele vă dau grăsimi polinesaturate, care reduc direct colesterolul rău LDL. Și, nu în ultimul rând, unele conțin steroli și stanoli, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul. Iată o listă cu 11 alimente care scad colesterolul din organism, alcătuită de experții de la Harvard Health Publishing:
1. Ovăz. Un prim pas ușor de scădere a colesterolului este să mâncați un castron de fulgi de ovăz sau de cereale pe bază de ovăz la micul dejun. Acesta vă oferă 1 până la 2 grame de fibre solubile. Adăugați o banană sau câteva căpșuni pentru o altă jumătate de gram. Ghidurile actuale americane privind nutriția recomandă obținerea a 20 până la 35 de grame de fibre pe zi, cu cel puțin 5 până la 10 grame provenind din fibre solubile.
2. Orz și alte cereale integrale. Ca ovăzul și tărâțele de ovăz, orzul și alte cereale integrale pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, în principal prin intermediul fibrelor solubile pe care le livrează.
3. Semințele de leguminoase și oleaginoase. Sunt bogate în fibre solubile. E nevoie, de asemenea, de o perioadă mai lungă de timp pentru a le digera, ceea ce înseamnă că vă veți simțiți plini mai mult timp după o masă. Acesta este motivul pentru care boabele și semințele sunt o hrană utilă pentru oamenii care încearcă să piardă în greutate. Sunt multe alegeri sănătose - de la semințele de floarea soarelui la linte, mazăre și fasole - și multe moduri de a le pregăti.
4. Vinete și bame. Aceste două legume au conținut scăzut de calorii și sunt surse bune de fibre solubile.
5. Nucile. Foarte multe studii arată că, spre exemplu, consumul de migdale, nuci clasice, arahide și alte fructe cu coajă lemnoasă este bun pentru inimă. Consumul de 50 de grame pe zi poate scădea ușor colesterolul rău LDL cu 5%. Nucile conțin nutrienți suplimentari care protejează inima în alte moduri.
6. Uleiuri vegetale. Folosind uleiuri vegetale lichide cum ar fi cel de rapiță, in, floarea-soarelui sau șofrănaș și altele, în loc de unt sau untură, ajută la scăderea colesterolului rău LDL.
7. Mere, struguri, căpșuni, citrice. Aceste fructe sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile care scade colesterolul LDL.
8. Alimente îmbogățite cu steroli și stanoli. Sterolii și stanolii extrași din plante blochează capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente. Companiile alimentare le adaugă în alimente variind de la margarină și cereale granola până la suc de portocale și ciocolată. Sunt, de asemenea, disponibile ca suplimente. Aportul de 2 grame de steroli vegetali sau stanoli pe zi poate reduce colesterolul LDL cu aproximativ 10%.
9. Soia. Consumul de boabe de soia și alimentele obținute din acestea, cum ar fi tofu și laptele de soia, erau văzute ca o modalitate de scădere puternică a colesterolului. Analizele arată că efectul este mai modest - consumarea a 25 grame de proteine din soia pe zi (două cești și jumătate de lapte de soia) poate reduce LDL cu 5 până la 6%.
10. Peștii grași. Consumul de pește de două sau trei ori pe săptămână poate duce la scăderea colesterolului rău LDL în două moduri: prin înlocuirea cărnii, care are grăsimi saturate ce favorizează LDL și prin eliberarea grăsimilor omega-3 care scad colesterolul LDL. Omega-3-urile reduc trigliceridele în fluxul sangvin și, de asemenea, protejează inima prevenind debutul unui ritm cardiac anormal.
11. Suplimentele din fibre. Două lingurițe pe zi de tărâțe de psyllium, asigură aproximativ 4 grame de fibre solubile. Asta pentru că sunt capabile să treacă prin sistemul digestiv fără a fi complet descompuse.
Cum compui o dietă cu conținut redus de colesterol
Când vine vorba de a investi bani, experții recomandă crearea unui portofoliu de investiții diverse în loc să vă puneți toate ouăle într-un coș. Același lucru este valabil și pentru modul în care mâncați dacă vreți să vă scadă colesterolul. Adăugarea în meniu a mai multor alimente care ajută la scăderea colesterolului, fiecare în felul său, ar trebui să funcționeze mai bine decât focalizarea pe unul sau două alimente care vă plac mai mult.
Un „portofoliu" dietetic variat, în mare parte vegetarian, de alimente care scad nivelul de colesterol reduce substanțial LDL, trigliceridele și tensiunea arterială. Componentele cheie ale dietei sunt o mulțime de fructe și legume, boabe întregi în loc de variante rafinate și proteine mai ales din plante.
Desigur, trecerea la o dietă de scădere a colesterolului necesită mai multă atenție decât luarea zilnică a unei statine. Aceasta înseamnă extinderea varietății de alimente pe care le introduceți, de obicei, în coșul dvs. de cumpărături și obișnuirea cu texturi și arome noi. Dar este o cale „naturală" de reducere a colesterolului și evită riscul de apariție a problemelor musculare și a altor reacții adverse care afectează unele persoane care iau statine.
La fel de important, o dietă care este bogată în fructe, legume, fasole și nuci este bună pentru organism, în moduri mai presus de scăderea colesterolului. Menține, spre exemplu, tensiunea arterială sub control. Ajută arterele să rămână flexibile și receptive. Este bună pentru oase și sănătate digestivă, pentru vedere și sănătate mintală, deopotrivă.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.