11 alimente care scad colesterolul. Cum îți compui singur dieta anti-colesterol
Alimente pe care le consumați zi de zi pot să vă scadă colesterolul rău LDL și să vă îmbunătățească grăsimile care plutesc în fluxul sangvin, astfel încât să nu dezvoltați...
Alimentele scad colesterolul în diferite moduri. Unele sunt sursă de fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii acestuia în sistemul digestiv și îi scot din organism înainte de a intra în circulația sangvină. Altele vă dau grăsimi polinesaturate, care reduc direct colesterolul rău LDL. Și, nu în ultimul rând, unele conțin steroli și stanoli, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul. Iată o listă cu 11 alimente care scad colesterolul din organism, alcătuită de experții de la Harvard Health Publishing:
1. Ovăz. Un prim pas ușor de scădere a colesterolului este să mâncați un castron de fulgi de ovăz sau de cereale pe bază de ovăz la micul dejun. Acesta vă oferă 1 până la 2 grame de fibre solubile. Adăugați o banană sau câteva căpșuni pentru o altă jumătate de gram. Ghidurile actuale americane privind nutriția recomandă obținerea a 20 până la 35 de grame de fibre pe zi, cu cel puțin 5 până la 10 grame provenind din fibre solubile.
2. Orz și alte cereale integrale. Ca ovăzul și tărâțele de ovăz, orzul și alte cereale integrale pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, în principal prin intermediul fibrelor solubile pe care le livrează.
3. Semințele de leguminoase și oleaginoase. Sunt bogate în fibre solubile. E nevoie, de asemenea, de o perioadă mai lungă de timp pentru a le digera, ceea ce înseamnă că vă veți simțiți plini mai mult timp după o masă. Acesta este motivul pentru care boabele și semințele sunt o hrană utilă pentru oamenii care încearcă să piardă în greutate. Sunt multe alegeri sănătose - de la semințele de floarea soarelui la linte, mazăre și fasole - și multe moduri de a le pregăti.
4. Vinete și bame. Aceste două legume au conținut scăzut de calorii și sunt surse bune de fibre solubile.
5. Nucile. Foarte multe studii arată că, spre exemplu, consumul de migdale, nuci clasice, arahide și alte fructe cu coajă lemnoasă este bun pentru inimă. Consumul de 50 de grame pe zi poate scădea ușor colesterolul rău LDL cu 5%. Nucile conțin nutrienți suplimentari care protejează inima în alte moduri.
6. Uleiuri vegetale. Folosind uleiuri vegetale lichide cum ar fi cel de rapiță, in, floarea-soarelui sau șofrănaș și altele, în loc de unt sau untură, ajută la scăderea colesterolului rău LDL.
7. Mere, struguri, căpșuni, citrice. Aceste fructe sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile care scade colesterolul LDL.
8. Alimente îmbogățite cu steroli și stanoli. Sterolii și stanolii extrași din plante blochează capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente. Companiile alimentare le adaugă în alimente variind de la margarină și cereale granola până la suc de portocale și ciocolată. Sunt, de asemenea, disponibile ca suplimente. Aportul de 2 grame de steroli vegetali sau stanoli pe zi poate reduce colesterolul LDL cu aproximativ 10%.
9. Soia. Consumul de boabe de soia și alimentele obținute din acestea, cum ar fi tofu și laptele de soia, erau văzute ca o modalitate de scădere puternică a colesterolului. Analizele arată că efectul este mai modest - consumarea a 25 grame de proteine din soia pe zi (două cești și jumătate de lapte de soia) poate reduce LDL cu 5 până la 6%.
10. Peștii grași. Consumul de pește de două sau trei ori pe săptămână poate duce la scăderea colesterolului rău LDL în două moduri: prin înlocuirea cărnii, care are grăsimi saturate ce favorizează LDL și prin eliberarea grăsimilor omega-3 care scad colesterolul LDL. Omega-3-urile reduc trigliceridele în fluxul sangvin și, de asemenea, protejează inima prevenind debutul unui ritm cardiac anormal.
11. Suplimentele din fibre. Două lingurițe pe zi de tărâțe de psyllium, asigură aproximativ 4 grame de fibre solubile. Asta pentru că sunt capabile să treacă prin sistemul digestiv fără a fi complet descompuse.
Cum compui o dietă cu conținut redus de colesterol
Când vine vorba de a investi bani, experții recomandă crearea unui portofoliu de investiții diverse în loc să vă puneți toate ouăle într-un coș. Același lucru este valabil și pentru modul în care mâncați dacă vreți să vă scadă colesterolul. Adăugarea în meniu a mai multor alimente care ajută la scăderea colesterolului, fiecare în felul său, ar trebui să funcționeze mai bine decât focalizarea pe unul sau două alimente care vă plac mai mult.
Un „portofoliu" dietetic variat, în mare parte vegetarian, de alimente care scad nivelul de colesterol reduce substanțial LDL, trigliceridele și tensiunea arterială. Componentele cheie ale dietei sunt o mulțime de fructe și legume, boabe întregi în loc de variante rafinate și proteine mai ales din plante.
Desigur, trecerea la o dietă de scădere a colesterolului necesită mai multă atenție decât luarea zilnică a unei statine. Aceasta înseamnă extinderea varietății de alimente pe care le introduceți, de obicei, în coșul dvs. de cumpărături și obișnuirea cu texturi și arome noi. Dar este o cale „naturală" de reducere a colesterolului și evită riscul de apariție a problemelor musculare și a altor reacții adverse care afectează unele persoane care iau statine.
La fel de important, o dietă care este bogată în fructe, legume, fasole și nuci este bună pentru organism, în moduri mai presus de scăderea colesterolului. Menține, spre exemplu, tensiunea arterială sub control. Ajută arterele să rămână flexibile și receptive. Este bună pentru oase și sănătate digestivă, pentru vedere și sănătate mintală, deopotrivă.
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
