11 alimente care scad colesterolul. Cum îți compui singur dieta anti-colesterol

Alimente pe care le consumați zi de zi pot să vă scadă colesterolul rău LDL și să vă îmbunătățească grăsimile care plutesc în fluxul sangvin, astfel încât să nu dezvoltați...
Alimentele scad colesterolul în diferite moduri. Unele sunt sursă de fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii acestuia în sistemul digestiv și îi scot din organism înainte de a intra în circulația sangvină. Altele vă dau grăsimi polinesaturate, care reduc direct colesterolul rău LDL. Și, nu în ultimul rând, unele conțin steroli și stanoli, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul. Iată o listă cu 11 alimente care scad colesterolul din organism, alcătuită de experții de la Harvard Health Publishing:
1. Ovăz. Un prim pas ușor de scădere a colesterolului este să mâncați un castron de fulgi de ovăz sau de cereale pe bază de ovăz la micul dejun. Acesta vă oferă 1 până la 2 grame de fibre solubile. Adăugați o banană sau câteva căpșuni pentru o altă jumătate de gram. Ghidurile actuale americane privind nutriția recomandă obținerea a 20 până la 35 de grame de fibre pe zi, cu cel puțin 5 până la 10 grame provenind din fibre solubile.
2. Orz și alte cereale integrale. Ca ovăzul și tărâțele de ovăz, orzul și alte cereale integrale pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, în principal prin intermediul fibrelor solubile pe care le livrează.
3. Semințele de leguminoase și oleaginoase. Sunt bogate în fibre solubile. E nevoie, de asemenea, de o perioadă mai lungă de timp pentru a le digera, ceea ce înseamnă că vă veți simțiți plini mai mult timp după o masă. Acesta este motivul pentru care boabele și semințele sunt o hrană utilă pentru oamenii care încearcă să piardă în greutate. Sunt multe alegeri sănătose - de la semințele de floarea soarelui la linte, mazăre și fasole - și multe moduri de a le pregăti.
4. Vinete și bame. Aceste două legume au conținut scăzut de calorii și sunt surse bune de fibre solubile.
5. Nucile. Foarte multe studii arată că, spre exemplu, consumul de migdale, nuci clasice, arahide și alte fructe cu coajă lemnoasă este bun pentru inimă. Consumul de 50 de grame pe zi poate scădea ușor colesterolul rău LDL cu 5%. Nucile conțin nutrienți suplimentari care protejează inima în alte moduri.
6. Uleiuri vegetale. Folosind uleiuri vegetale lichide cum ar fi cel de rapiță, in, floarea-soarelui sau șofrănaș și altele, în loc de unt sau untură, ajută la scăderea colesterolului rău LDL.
7. Mere, struguri, căpșuni, citrice. Aceste fructe sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile care scade colesterolul LDL.
8. Alimente îmbogățite cu steroli și stanoli. Sterolii și stanolii extrași din plante blochează capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente. Companiile alimentare le adaugă în alimente variind de la margarină și cereale granola până la suc de portocale și ciocolată. Sunt, de asemenea, disponibile ca suplimente. Aportul de 2 grame de steroli vegetali sau stanoli pe zi poate reduce colesterolul LDL cu aproximativ 10%.
9. Soia. Consumul de boabe de soia și alimentele obținute din acestea, cum ar fi tofu și laptele de soia, erau văzute ca o modalitate de scădere puternică a colesterolului. Analizele arată că efectul este mai modest - consumarea a 25 grame de proteine din soia pe zi (două cești și jumătate de lapte de soia) poate reduce LDL cu 5 până la 6%.
10. Peștii grași. Consumul de pește de două sau trei ori pe săptămână poate duce la scăderea colesterolului rău LDL în două moduri: prin înlocuirea cărnii, care are grăsimi saturate ce favorizează LDL și prin eliberarea grăsimilor omega-3 care scad colesterolul LDL. Omega-3-urile reduc trigliceridele în fluxul sangvin și, de asemenea, protejează inima prevenind debutul unui ritm cardiac anormal.
11. Suplimentele din fibre. Două lingurițe pe zi de tărâțe de psyllium, asigură aproximativ 4 grame de fibre solubile. Asta pentru că sunt capabile să treacă prin sistemul digestiv fără a fi complet descompuse.
Cum compui o dietă cu conținut redus de colesterol
Când vine vorba de a investi bani, experții recomandă crearea unui portofoliu de investiții diverse în loc să vă puneți toate ouăle într-un coș. Același lucru este valabil și pentru modul în care mâncați dacă vreți să vă scadă colesterolul. Adăugarea în meniu a mai multor alimente care ajută la scăderea colesterolului, fiecare în felul său, ar trebui să funcționeze mai bine decât focalizarea pe unul sau două alimente care vă plac mai mult.
Un „portofoliu" dietetic variat, în mare parte vegetarian, de alimente care scad nivelul de colesterol reduce substanțial LDL, trigliceridele și tensiunea arterială. Componentele cheie ale dietei sunt o mulțime de fructe și legume, boabe întregi în loc de variante rafinate și proteine mai ales din plante.
Desigur, trecerea la o dietă de scădere a colesterolului necesită mai multă atenție decât luarea zilnică a unei statine. Aceasta înseamnă extinderea varietății de alimente pe care le introduceți, de obicei, în coșul dvs. de cumpărături și obișnuirea cu texturi și arome noi. Dar este o cale „naturală" de reducere a colesterolului și evită riscul de apariție a problemelor musculare și a altor reacții adverse care afectează unele persoane care iau statine.
La fel de important, o dietă care este bogată în fructe, legume, fasole și nuci este bună pentru organism, în moduri mai presus de scăderea colesterolului. Menține, spre exemplu, tensiunea arterială sub control. Ajută arterele să rămână flexibile și receptive. Este bună pentru oase și sănătate digestivă, pentru vedere și sănătate mintală, deopotrivă.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!