Colesterol: ce se întâmplă când LDL, colesterolul „rău", e prea scăzut

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Lecitina se găsește în gălbenușul de ou
Lecitina se găsește în gălbenușul de ou

Deși în trecut, oamenii de știință credeau că nivelurile extrem de scăzute ale LDL ar putea duce la ruperea vaselor de sânge, azi lucrurile stau altfel.

Colesterol, LDL. Un nivel de LDL de 100 md/dl sau mai puțin este considerat optim, spune medicul Thomas Lee de la Harvard Health Letter, scrie pe health.harvard.edu.

Acesta îi răspunde unui cititor în vârstă de 80 de ani, care face mișcare o oră și jumătate pe zi cu bicicleta și are o alimentație sănătoasă, dar care are nivelul HDL, colesterolul ”bun”, de 70 miligrame pe decilitru, iar LDL, colesterolul "rău", de 42 miligrame pe decilitru. Acestuia, un medic i-a spus că LDL e prea mic și că ar trebui să reducă doza de atorvastatină de la 40 mg la 20 mg pe zi. El mai ia, tot zilnic, 2.000 mg de niacin.

Medicul Thomas Lee îi răspunde că nu „există într-adevăr dovezi de vătămare din cauza scăderii LDL" și că are un nivel impresionant al colesterolului.

„În primul rând, permiteți-mi să vă spun că faceți bine. Majoritatea oamenilor, chiar și la jumătatea vârstei, nu sunt la fel de activi din punct de vedere fizic, iar nivelul colesterolului este impresionant. Un nivel HDL de 70 miligrame pe decilitru (mg/dl) este peste pragul de 60 mg/dl, unde colesterolul "bun" pare să ofere protecție împotriva bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. LDL-ul dvs. de 42 mg/dl este confortabil în intervalul optim pentru colesterolul "rău", care este de 100 mg/dl sau mai puțin. Nu există într-adevăr dovezi de vătămare din cauza scăderii LDL", detaliază expertul pe site-ul amintit.

Acesta mai amintește că, în trecut, unii oameni de știință erau îngrijorați de nivelurile extrem de scăzute ale LDL ar putea duce la ruperea vaselor de sânge și la creșterea riscului de a face anumite tipuri de cancer, dar aceste idei au dispărut.

Lee avertizează că administrarea de doze mai mari de atorvastatin crește riscul de efecte secundare asociate cu statina, care includ leziuni musculare și hepatice. Iar trecerea la o doză mai mică este o idee bună. În schimb, niacina dă efecte secundare și se poate renunța la ea înainte de să se reducă doza de atorvastatină.

„Cu cât mai puține medicamente ai în corp cu atât mai bine, atâta timp cât LDL-ul rămâne în intervalul țintă", mai adaugă medicul Thomas Lee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel