3 idei de gustări de post. Cori Grămescu: e important să păstrați o alimentație echilibrată

Adisa Codruț / 23 noi 2021 / 21:04
Dietă
Dietă

Nutriționistul Cori Grămescu face câteva recomandări de gustări zilnice pentru cei care postesc.

Nutriționistul Cori Grămescu le recomandă românilor care vor să țină Postul Crăciunului să păstreze o alimentație echilibrată și să mănânce de trei ori pe zi și să ia două gustări. Ea le oferă acestora și trei idei de gustări între mese:

”Vă las 3 idei de gustări pentru post pe care le puteți încerca dacă nu mai aveți idee ce să mâncați. Chiar dacă țineți post este important să păstrați o alimentație echilibrată și să urmați regula de bază a unui regim alimentar sănătos normal: trei mese pe zi și două gustări formate din alimente hrănitoare cu un aport adecvat de proteine (surse vegetale) și un consum ridicat de legume.

* 2 finn crisp, 2 linguri de hummus și un ardei gras

* o roșie, 2 linguri salată de vinete și două felii de tofu

* o mână de nuci (20g) și un măr verde.

Voi ce gustări de post mâncați?”.

Zilele trecute, Cori Grămescu, antrenoare de fitness și nutriționist, a întocmit o listă cu 5 reguli pentru perioada de post, atfel încât silueta și sănătatea să nu fie periclitate în Postul Crăciunului.„Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm când ținem post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi chiar ne detoxifiem organismul.

Aport adecvat de proteine – trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc. 

Consumul ridicat de legume – ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm, atât legume crude, cât şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. În alimentație ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.

Renunțarea la produsele puternic procesate – O serie de alimente ultra-procesate ar trebui scoase din alimentaţia de post – unele pate-uri de soia, crenvurşti de soia, caşcavalul vegetal etc. Citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy