De ce e bine să postim. Dr Mihaela Bilic: când ai de toate, nu le mai apreciezi

Florina Pop |
Data publicării:
Fructe și legume    FOTO: pexels.com
Fructe și legume FOTO: pexels.com

Postul ajută organismul și mental și fizic, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Credincioșii de rit ortodox și catolic au intrat de luni, 15 noiembrie, în postul Crăciunului, care alături de cel al Paștelui este cel mai lung post din an - 40 de zile. A posti înseamnă a renunța la alimente precum: carne, lapte și lactate, ouă. În plus, credincioșii au câte zile în care pot mânca pește - dezlegate la pește, în limbaj ritualic: asta se întâmplă în zilele de sâmbătă şi duminică, până pe 20 decembrie. 

Medicul nutriționist Mihaela Bilic consideră postul un ”lucru pozitiv” deoarece ”atunci când ai de toate, nu le mai apreciezi”.

”Este un exerciţiu care mai degrabă ne face să fim orgolioşi şi ne hrăneşte ego-ul. Apoi, din punct de vedere al pauzei pe care o luăm de la produse de origine animală, din nou eu îl consider un lucru pozitiv, pentru că, atunci când ai de toate, nu le mai apreciezi. De ce să nu ne gândim şi la organismul nostru?! Este foarte bine să avem şi proteine de origine vegetală şi să-i dăm corpului nostru şi metabolismului pauză de la digestia produselor de origine animală. E o chestiune, până la urmă, de alimentaţie diversificată şi dietă echilibrată", afirmă Mihaela Bilic, potrivit, arată Antena 3.

Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie, şi se încheie vineri, 24 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post negru, numit şi post aspru. Dezlegarea la toate alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului:

duminică, 21 noiembrie
marți, 23 noiembrie
joi, 24 noiembrie 
sâmbătă, 27 noiembrie 
duminică, 28 noiembrie 
marți, 30 noiembrie 
sâmbătă, 4 decembrie
duminică, 5 decembrie 
luni, 6 decembrie 
marți, 7 decembrie 
joi, 9 decembrie 
sâmbătă, 11 decembrie 
duminică, 12 decembrie 
luni, 13 decembrie 
sâmbătă, 18 decembrie 
duminică, 19 decembrie. 

Cori Grămescu, antrenoare de fitness și nutriționist, a întocmit o listă cu 5 reguli pentru perioada de post, astfel încât silueta și sănătatea să nu fie periclitate. 

„Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm când ținem post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi chiar ne detoxifiem organismul. Mai multe puteți citi AICI.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel