Urmărește dezbaterea live

5 motive care ar putea cauza dereglarea somnului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dereglări ale somnului. Foto: cottonbro, de la Pexels
Dereglări ale somnului. Foto: cottonbro, de la Pexels

Insomniile pot crea adevărate probleme de sănătăate, de la slăbirea sistemului imunitar, până la diferite tulburări de natură psihică. Iată câteva lucruri care pot deregla programul de somn.

Unele persoane se plâng de faptul că, deși au dormit suficient, dimineața se simt adesea obosite și amețite. Poate că există o explicație simplă și anume, ai o calitate slabă a somnului. Jasleen Kaur, un antrenor de sănătate holistică, dezvăluie că o noapte de calitate proastă a somnului poate afecta digestia, nivelul glicemiei din sânge, poate înrăutăți starea de spirit provocând pofte (de dulce uneori) și dureri de cap. Studiile sugerează că o „restanță” cronică de somn de-a lungul unei perioade de timp poate duce la inflamație, care afectează sănătatea intestinală și crește riscul de boli de inimă, depresie, diabet de tip 2 și Alzheimer.

5 posibile lucruri care pot afecta calitatea somnului

Mâncatul prea târziu seara, aproape de ora de culcare: studiile au arătat că prin consumul de gustări târziu sau noaptea târziu se poate încetini digestia și metabolismul, ceea ce duce la tulburări de somn, reflux acid și creștere în greutate. Încercați să aveți o oră limită pentru alimente. Mâncați cu 3-4 ore înainte de culcare și mâncați cea mai ușoară masă la cină, cu proteine, grăsimi și fibre adecvate.

Folosirea gadgeturilor înainte de culcare: Expunerea la lumina albastră deranjează somnul, deoarece blochează un hormon numit „Melatonină”, care este responsabil de calitatea somnului. Lumina albastră sau lumina naturală vă pot afecta, ambele, ciclul de somn și veghe, sau ceea ce se numește „ritmul circadian”. De aceea este important să nu folosiți gadgeturi sau orice dispozitive electronice (telefoane, laptopuri, televizor) cu cel puțin 1 oră înainte de culcare. Dacă lucrați până târziu, utilizați ochelari de blocare a luminii albastre, de culoare chihlimbar sau maro.

Igienă precară a somnului: igiena somnului implică un mediu dormitor care promovează somnul neîntrerupt. Optimizați-vă programul de somn dormind la aceeași oră în fiecare zi. Faceți-vă dormitorul întunecat și confortabil pentru un nivel sănătos de melatonină. Încercați să aveți o rutină relaxată înainte de culcare, cum ar fi cititul, jurnalul, meditația, întinderea ușoară etc.

Antrenamente intense seara târziu: antrenamentele de mare intensitate sau viguroase vă pot stimula sistemul nervos prin eliberarea de adrenalină și fără a lăsa timp pentru ca temperatura corpului să se răcească. Acest lucru poate întârzia somnul pentru majoritatea oamenilor. Cel mai bine este sa evitați antrenamentele cu cel puțin 1-2 ore înainte de culcare. Plimbările relaxate sau yoga blândă reprezintă opțiuni mai bune.

Consumul de alcool: Poate face să vă treziți în mijlocul nopții sau dimineața foarte devreme, dereglând programul de somn. Alcoolul în cantități mici are efecte sedative, dar consumul în exces a fost legat de calitatea slabă a somnului și durata redusă a somnului REM. Consumul de alcool prea aproape de ora de culcare crește și riscul de apnee în somn cu 25%. Persoanele cu apnee în somn sunt predispuse la sforăit puternic și perturbator și la episoade legate de respirație pe timp de noapte.

Pe lângă aceste 5 lucruri, o noapte bună de somn este determinată și de ceea ce faceți când sunteți în starea de veghe (treaz). Asigurați-vă că duceți un stil de viață activ și obțineți puțină lumină solară dimineața pentru a vă reseta ceasul biologic.

Cofeina după ora 15:00 trebuie evitată pentru cei care suferă de apnee în somn și insomnie. Utilizarea anumitor instrumente holistice, cum ar fi uleiurile esențiale de lavandă, ceaiul de mușețel și suplimentele de magneziu sau melatonină poate fi utilă pentru tulburările severe legate de somn, dar nu este soluția principală pe care să vă bazați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel