Dacă sunteți izolați acasă, bolnav sau mai în vârstă, este posibil să nu aveți un nivel optim de vitamina D. Aportul zilnic recomandat e de în jur de 15 micrograme (mgr) pe zi. De aceea ar fi bine să știți care sunt alimentele bogate în vitamina D:
Pastrăvul curcubeu
Conține o cantitate decentă de vitamina D, adică are 16 mcg într-o porție de 85 de grame.
Tonul
Tonul dintre cutie de conserve conține cam 6 micrograme de vitamina D într-o porție de 85 de grame.
Somonul
La aceeași porție de circa 85 de grame, somonul conține între 10 și 18 mgr, depinde de tipul său. Dacă e sălbatic, conține 10 micrograme, pe când cel din conserve ajunge la 17 micrograme. Alți pești grași, precum ar fi macroul, heringul și sardinele, conțin de asemenea vitamina D.
Ciuperci Portabella
Puteți obține 8 mcg de vitamina D atunci când mâncați 85 de grame de ciuperci Portabella.
Carne
Carnea conține diferite cantități de vitamina D, în funcție de tip: 0,0-9,0 mg / kg de vitamina D găsim pentru carnea de vită; 1,0-23,0 mg / kg în carnea de porc; 1,0-61,0 mg / kg pentru miel; 0,0-50,0 ,g / kg în carnea de vițel; 0,0-14,0 mg / kg pentru carnea de pasăre și 0,0-23,0 mg / kg pentru diverse produse din carne.
Ouă
În bazele de date naționale de compoziție alimentară americane (link direct către studiu), pot fi găsite valorile vitaminei D pentru oul întreg și în special gălbenușul de ou. Conținutul de vitamina D din ouă este practic tot în gălbenuș. Conținutul variază între 14,4 și 29,3 mg / kg și între 32,5 și 55,8 mg / kg pentru gălbenușurile de ou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.