6 tipuri de persoane ce nu trebuie să bea bere. Diabeticii se află pe listă
Berea, băutura ce nu este pentru toată lumea. Află dacă ești pe ”lista neagră”.
Berea este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice, mai ales în timpul sezonului cald. Potrivit datelor OMS, din urmă cu un deceniu, România se afla pe locul 5 în rândul consumatorilor de alcool pe cap de locuitor, în timp ce BeerInfo notează că persoanele cu vârste de peste 21 de ani au un consum mediu anual de peste 100 de litri de bere, citat de EatThis.
În ciudat gustului ”puternic și amărui”, cum spune reclama, berea nu este prietena tuturor, chiar dacă adună laolaltă prietenii.
Consumul de BERE te poate îmbătrâni mai devreme
Cine trebuie să spună pas ”ieșirii la bere”
Persoanele care au antecendente de diabet și prediabet se află printre cele pentru care berea nu este deloc recomandată. Berea conține zahăr, chiar dacă pe ambalaje nu o să găsiți acest lucru la secțiunea ”ingrediente”, el fiind creat în mod natural atunci când boabele sunt fermentate de drojdie.
"Berea poate induce rapid o creștere a glicemiei pacientului sau, în stare de post, poate provoca o creștere rapidă a insulinei și poate cauza hipoglicemie, ceea ce este, de asemenea, periculos", spune Dr. Jonathon Kung, medic gastroenterolog la Mount Sinai, citat de EatThis.
Persoanele supraponderale și cele aflate la dietă. Dacă vreți să pierdeți câteva kilograme, este cazul să stați deoparte de această băutură foarte populară. "Berea este încărcată cu între 100 și 200 de calorii, cu o valoare nutritivă redusă", spune Kung.
Potrivit unei cercetări publicate în Nutrients, cantitățile zilnice de bere mai mari sau egale cu 0,5 litri cresc riscul de a nu pierde în greutate, în special la bărbați. Pentru cei care încearcă să slăbească, consumul de bere poate împiedica atingerea unui deficit zilnic de calorii necesar pentru pierderea în greutate. Schimbați sticla de bere cu o sticlă de apă pentru a economisi acele calorii goale.
6 băuturi care te deshidratează fără să-ți dai seama, deși le bei ZILNIC. Cum se bea CORECT cafeaua
Persoanele cu intoleranță la gluten sau cu boală celiacă. Cei care urmează o dietă fără gluten ar trebui să încerce să evite consumul de bere, deoarece aceasta poate contribui la apariția unor viitoare probleme digestive.
"Berea conține adesea gluten care poate declanșa un răspuns inflamator în intestinul multor pacienți, ceea ce duce la simptome gastrointestinale", spune Kung. Există beri fără gluten care pot fi mai bune pentru cei cu sensibilități alimentare.
Persoanele cu antecedente de sindrom de colon iritabil. Problemele de stomac sunt lucruri foarte serioase, mai ales în cazul celor cu sindromul de colon iritabil.
"Berea cauzează adesea balonare, gaze, diaree și, uneori, dureri abdominale prin iritarea peretelui intestinului sau prin faptul că provoacă retenție de lichide la unii pacienți", spune Kung.
Persoanele cu antecedente de boală hepatică cronică sau ciroză hepatică.
"Berea este alcool care, atunci când este metabolizat de un ficat deja iritat (adesea în cadrul cirozei, hepatitei virale sau a unei boli autoimune), poate grăbi și mai mult deteriorarea parenchimului hepatic și, în cele din urmă, poate duce la un declin al funcției hepatice", mai spune Kung.
Pacienți cu antecedente de arsuri la stomac. Pe lângă evitarea alimentelor acide sau bogate în grăsimi, alimente ce provoacă arsuri la stomac, și berea intră în această categorie.
"Se știe că berea slăbește capacitatea de închidere a sfincterului esofagian inferior (care separă stomacul de esofag), ceea ce are ca rezultat mai mult acid care se inversează în esofag, ceea ce duce la simptome de arsuri la stomac”, mai spune Kung.
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Combinația letală care îți distruge ficatul
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
