8 beneficii ale VACANȚEI asupra sănătății. Cum să-ți lungești viața și cum să ai un SOMN mai odihnitor

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Beneficiile vacantei - Foto: Pexels @Kindel Media
Beneficiile vacantei - Foto: Pexels @Kindel Media

Vacanța este modul cel mai bun de încărcare a bateriilor.

Vacanța este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, atât pentru deconectarea de la cotidian, cât și pentru beneficiile pe care le are, atât fizice, cât și emoționale sau mentale.

Care sunt aceste beneficii

- Stresul

Corpul este conceput să elibereze hormonii de stres, precum cortizolul și epinefrina atunci când se simte în pericol, iar presiunea cotidiană poate declanșa aceeași reacție. În timp, însă, acest lucru vă poate predispune la depresie, îngrășare, probleme cu somnul sau alte probleme de sănătate, astfel că o ”evadare” din când în când oferă corpului șansa de a repara o parte din daune.

- Vă simțiți mai fericit

În timpul vacanței sunt șanse ca starea ta de spirit să fie mai bună decât în viața de zi cu zi. Iar acest sentiment poate începe chiar din perioada în care planifici plecarea, însă nu este clar dacă această senzație durează și după revenirea din vacanță. Lucru care ne face să ne gândim că vacanțele sau chiar ieșirile de weekend mai dese sunt cu adevărat ”cheia fericirii”.

- Stimulează inima

O scurtă vacanță poate reduce riscul decesului din cauza bolilor coronariene. Studiile arată că vacanțele duc la scăderea nivelului de zahăr din sânge la o creștere a colesterolului ”bun”.

- Un somn mai bun și mai odihnitor

Munca de zi cu zi vă poate afecta calitatea somnului. Suprasolicitarea poate reduce din orele de odihnă, iar acest lucru va avea efecte pe termen lung asupra sănătății.  Astfel, escapadele sunt excelente pentru a trage un pui de somn, iar dacă vacanțele sunt planificate din timp, deci fără stresul pregătirilor, veți dormi mai bine atât înainte, cât și după ele.

Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei

- Îmbunătățește concentrarea

Munca fără încetare, cu prea puține pauze, vă poate afecta creierul, dând senzația de ”ceață”, de lipsă de concentrare, dar mai ales de a vă aminti diverse lucruri. Astfel că o ”ieșire” vă poate încărca atât mental, cât și fizic, fapt care va duce la o mai multă putere de concentrare, devenind mai productiv. Și la locul de muncă, dar și acasă.

- Crește imunitatea

Starea de bine pe care o aveți la revenirea din vacanță este o confirmare a faptului că vacanța vine la pachet cu revenire a sistemului imunitar ori chiar o creștere a acestuia. Munca prea intensă duce la o suprasolicitare a glandelor suprarenale, care eliberează hormonii ce pun în pericol imunitatea, iar acest lucru se vede în afecțiunile de care puteți suferi, fie că e vorba de o răceala sau gripă, ori mai grav, a apariției sindromului colonului iritabil.

- Îmbunătățește relațiile sociale și de cuplu

Cuplurile care călătoresc împreună susțin că sunt mai fericite și mai mulțumite în relațiile lor decât cele care nu călătoresc. Iar aceste legături romantice puternice, precum și legăturile sociale pot ajuta la menținerea în formă fizică și mentală, mai ales o dată cu înaintarea în vârstă.

- O viață mai lungă

Vacanțele, pe lângă reducerea stresului, înseamnă și o uzură mai mică pentru organism, o sănătate mai bună, deci și mai mulți ani adăugați la ”firul vieții”, asta deși oamenii de știință nu pot explica exact cum se întâmplă acest lucru. Motiv pentru care cercetările continuă.

Vezi și: Cum să ne pregătim pentru vară. Carmen Brumă: Trebuie introduse constant în meniu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel