8 motive pentru care să mănânci borș. Ciorba acră, alimentul magnific pentru ficat, tensiune și curățarea sângelui
8 motive pentru care să mănânci borș. Ce se întâmplă în corp când îl consumi, fie simplu, fie în ciorbă.
Ciorba cu borșul este un fel de mâncare perfect pentru climatele mai reci, este reconfortant, sățios, delicios. Ne place să o preparăm datorită aromei sale bogate, a beneficiilor uimitoare pentru sănătate și a cantității pe care o puteți face dintr-o dată.
Cuvântul borș se traduce prin "supă acră" în majoritatea țărilor din Europa de Est.
"În realitate, borșul este un lichid pal gălbui, acru, extras fără grabă dintr-un amestec fermentat de produse naturale: tărâţe de grâu sau de secară, făină de porumb, drojdie, o crenguţă cu frunze de vişin sau foi de dafin, un fir zdravăn de leuştean şi apă. Unii folosesc ca ingredient şi pâine neagră uscată, ca acum o sută de ani, aşa cum fac şi acum bucătarii unor mari restaurante şi cei ce fac parte din categoria cunoscătorilor. În unele zone, se mai adaugă pătrunjel, ţelină, mărar şi usturoi, dar numai în ultima zi a procesului de preparare. Pentru borşul ucrainean, de exemplu, se adaugă felii de sfeclă roşie, pentru a obţine o culoare roz-rubinie, frumoasă.
Sunt numeroase reţete de borş la îndemâna celor interesaţi.
Totdeauna s-a găsit borş de vânzare prin pieţele oraşelor.
Pe piaţa actuală se etalează borş de la nenumăraţi producători, care laudă borşul lor natural, chiar dacă, de multe ori, cunoscătorii trăiesc dezamăgirea cumpărării unui produs care e departe de borşul pe care îl prepara bunica.
Borșul are doar 7,7 kcal la 100 ml, lucru care stârneşte interesul celor ce se luptă cu obezitatea.
Borşul conţine enzime puternice, capabile să regleze atâtea dezechilibre din corpul omului modern și întărește sistemul imunitar.
Numeroase vitamine, printre care atât de necesarele vitamine C, D, Complexul B, vitamina H sau B7, numită şi biotină, care ajută organismul să gestioneze ferm metabolismul proteinelor, al grăsimilor şi îndeosebi al colesterolului.
Borşul conţine minerale uşor asimilabile între care calciu, fosfor şi magneziu, nichel, cupru, seleniu, crom şi aur, şi facilitează asimilarea acestora", potrivit prof. univ. dr. Ion Schileru, Departament Business, Științele Consumatorului și Mangementul Calității, ASE București, citat de APC România.
8 motive pentru care să mănânci borș
Cea mai cunoscută utilizare a borşului este adăugarea sa în ciorbe.
Printre cele 8 motive pentru care să mănânci borș se numără:
- Reduce tensiunea arterială
Pentru cei care au tensiunea arterială ridicată, consumul de borș poate fi un tratament al acestei afecțiuni, lucru dovedit de un studiu publicat de American Heart Association Journal în 2013. În plus, ajută la creșterea fluxului sanguin și favorizează relaxarea vaselor de sânge, potrivit drhealthbenefits.com
- Protejează inima și ficatul
Potrivit unui studiu din 2007 al Departamentului de Medicină al Universității Semmelweis din Budapesta, beneficiul consumului de borș promovează sănătatea ficatului. Un compus numit Betaină din ciorba de borș protejează predominant ficatul.
Pe lângă faptul că protejează ficatul, Betaina reduce și nivelul de homocisteină sau o substanță nocivă care implică accidentul vascular cerebral, precum și probleme cardiace.
- Îmbunătățește și protejează sistemul digestiv
Celălalt beneficiu al betainei este acela de a crește nivelul de acizi gastrici, ceea ce face ca supa de borș să fie potrivită pentru cei care au deficit de acid gastric.
În plus, fibrele din borș protejează sistemul digestiv și combat problemele din stomac.
- Curăță sângele
Unii oameni folosesc borșul ca tratament pentru anemie.
- Reduce riscul de cancer
Cancerul este o boală care poate fi prevenită printr-un nivel ridicat de antioxidanți, iar aceștia pot fi găsiți în borș.
- Susține sănătatea pielii
Vitamina C este o vitamină care a fost cunoscută pentru beneficiile pentru o piele sănătoasă sau pentru frumusețe.
Cu toate acestea, nu a existat încă nici un studiu puternic care să dovedească beneficiile pentru sănătate ale borșului pentru pielea sănătoasă.
- Ajută la scăderea în greutate
- Reduce riscul de diabet.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
