8 motive pentru care să mănânci borș. Ciorba acră, alimentul magnific pentru ficat, tensiune și curățarea sângelui

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
 8 motive pentru care să mănânci borș - Foto: Freepick @timolina @KamranAydinov
8 motive pentru care să mănânci borș - Foto: Freepick @timolina @KamranAydinov

8 motive pentru care să mănânci borș. Ce se întâmplă în corp când îl consumi, fie simplu, fie în ciorbă.

Ciorba cu borșul este un fel de mâncare perfect pentru climatele mai reci, este reconfortant, sățios, delicios. Ne place să o preparăm datorită aromei sale bogate, a beneficiilor uimitoare pentru sănătate și a cantității pe care o puteți face dintr-o dată.

Cuvântul borș se traduce prin "supă acră" în majoritatea țărilor din Europa de Est.

"În realitate, borșul este un lichid pal gălbui, acru, extras fără grabă dintr-un amestec fermentat de produse naturale: tărâţe de grâu sau de secară, făină de porumb, drojdie, o crenguţă cu frunze de vişin sau foi de dafin, un fir zdravăn de leuştean şi apă. Unii folosesc ca ingredient şi pâine neagră uscată, ca acum o sută de ani, aşa cum fac şi acum bucătarii unor mari restaurante şi cei ce fac parte din categoria cunoscătorilor. În unele zone, se mai adaugă pătrunjel, ţelină, mărar şi usturoi, dar numai în ultima zi a procesului de preparare. Pentru borşul ucrainean, de exemplu, se adaugă felii de sfeclă roşie, pentru a obţine o culoare roz-rubinie, frumoasă.

Sunt numeroase reţete de borş la îndemâna celor interesaţi.

Până la ce vârstă poți să bei lapte și ce este, de fapt, laptele fără lactoză. Care e cea mai bună brânză pentru adulți: Este perfectă!

Cele 2 fructe care-ți curăță fața perfect. Trucul de care te vei îndrăgosti: E ceva WOW, o explozie. O refacere a tenului

Analiza care îți arată dacă riști să faci litiaza renală sau biliară. Ce înseamnă dacă ai creatinina crescută: Primele semne că mănânci prea multă carne și proteină

Totdeauna s-a găsit borş de vânzare prin pieţele oraşelor.

Pe piaţa actuală se etalează borş de la nenumăraţi producători, care laudă borşul lor natural, chiar dacă, de multe ori, cunoscătorii trăiesc dezamăgirea cumpărării unui produs care e departe de borşul pe care îl prepara bunica.

Borșul are doar 7,7 kcal la 100 ml, lucru care stârneşte interesul celor ce se luptă cu obezitatea.

Borşul conţine enzime puternice, capabile să regleze atâtea dezechilibre din corpul omului modern și întărește sistemul imunitar.

Numeroase vitamine, printre care atât de necesarele vitamine C, D, Complexul B, vitamina H sau B7, numită şi biotină, care ajută organismul să gestioneze ferm metabolismul proteinelor, al grăsimilor şi îndeosebi al colesterolului.

Borşul conţine minerale uşor asimilabile între care calciu, fosfor şi magneziu, nichel, cupru, seleniu, crom şi aur, şi facilitează asimilarea acestora", potrivit prof. univ. dr. Ion Schileru, Departament Business, Științele Consumatorului și Mangementul Calității, ASE București, citat de APC România.

8 motive pentru care să mănânci borș

 

Cea mai cunoscută utilizare a borşului este adăugarea sa în ciorbe.

Printre cele 8 motive pentru care să mănânci borș se numără:

- Reduce tensiunea arterială

Pentru cei care au tensiunea arterială ridicată, consumul de borș poate fi un tratament al acestei afecțiuni, lucru dovedit de un studiu publicat de American Heart Association Journal în 2013. În plus, ajută la creșterea fluxului sanguin și favorizează relaxarea vaselor de sânge, potrivit drhealthbenefits.com

- Protejează inima și ficatul

Potrivit unui studiu din 2007 al Departamentului de Medicină al Universității Semmelweis din Budapesta, beneficiul consumului de borș promovează sănătatea ficatului. Un compus numit Betaină din ciorba de borș protejează predominant ficatul.

Pe lângă faptul că protejează ficatul, Betaina reduce și nivelul de homocisteină sau o substanță nocivă care implică accidentul vascular cerebral, precum și probleme cardiace.

- Îmbunătățește și protejează sistemul digestiv

Celălalt beneficiu al betainei este acela de a crește nivelul de acizi gastrici, ceea ce face ca supa de borș să fie potrivită pentru cei care au deficit de acid gastric.

În plus, fibrele din borș protejează sistemul digestiv și combat problemele din stomac.

- Curăță sângele

Unii oameni folosesc borșul ca tratament pentru anemie.

- Reduce riscul de cancer

Cancerul este o boală care poate fi prevenită printr-un nivel ridicat de antioxidanți, iar aceștia pot fi găsiți în borș.

- Susține sănătatea pielii

Vitamina C este o vitamină care a fost cunoscută pentru beneficiile pentru o piele sănătoasă sau pentru frumusețe.

Cu toate acestea, nu a existat încă nici un studiu puternic care să dovedească beneficiile pentru sănătate ale borșului pentru pielea sănătoasă.

- Ajută la scăderea în greutate

- Reduce riscul de diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel