9 motive ca să mănâci zilnic piersici. Beneficii FABULOASE

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Piersici. Foto: Pixabay
Piersici. Foto: Pixabay

PIERSICI: Aceste fructe dulci și suculente de vară sunt mai mult decât delicioase, pentru că aduc o serie de beneficii fabuloase pentru sănătate, de la ochi, oase, digestie și chiar dinți!

1) Piersici bogate în nutrienți și antioxidanți

Piersicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. O piersică de dimensiuni medii (circa 150 de grame) oferă aproximativ (link direct sursa informației):

Calorii: 58
Proteine: 1 gram
Grăsime: mai puțin de 1 gram
Carbohidrati: 14 grame
Fibra: 2 grame
Vitamina C: 17% din valoarea zilnică
Vitamina A: 10% din valoarea zilnică 
Potasiu: 8% din valoarea zilnică
Niacină: 6% din valoarea zilnică
Vitamina E: 5% din valoarea zilnică
Vitamina K: 5% din valoarea zilnică
Cupru: 5% din valoarea zilnică
Mangan: 5% din valoarea zilnică
Fluor: 0,4 unități internaționale la 100 de grame

În piersici există, de asemenea, cantități mai mici de magneziu, fosfor, fier și unele vitamine din grupul B.

În plus, acestea sunt pline de antioxidanți - compuși utili care combat daunele oxidative ale radicalilor liberi și vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor. Cu cât fructul este mai proaspăt și mai mat, cu atât conține mai mulți antioxidanți (link direct studiu, link direct studiu, link direct studiu).

Într-un studiu, sucul din piersici proaspete a demonstrat acțiuni antioxidante la bărbații sănătoși în 30 de minute de la consum (link direct studiu).

Piersicile proaspete și conservate par să aibă cantități similare de vitamine și minerale - atâta timp cât soiurile conservate nu sunt decojite (link direct studiu, link direct studiu).

Cu toate acestea, piersicile proaspete au niveluri mai ridicate de antioxidanți și par a fi mai eficiente în protejarea împotriva daunelor oxidative decât cele conservate (link direct studiu).

2) Sistemul imunitar

Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunile mici ale unei piersici. O piersică medie are până la 13,2% din cantitatea de vitamina C de care organismul are nevoie în fiecare zi. Vitamina C vă ajută corpul să vindece rănile și vă menține sistemul imunitar puternic. De asemenea, ajută la reducerea radicalilor liberi, acele substanțe chimice care au fost legate de cancer și alte boli care vă pot deteriora celulele.

3) Ajută vederea

Antioxidantul numit beta-caroten dă piersicilor culoarea aurie-portocalie. Când îl mănânci, organismul îl transformă în vitamina A, care este cheia pentru o vedere sănătoasă. De asemenea, ajută la menținerea și buna funcționare a sistemului imunitar.

4) Ajută digestia

O piersică medie conține până la 6% până la 9% din cantitatea de fibre de care are nevoie corpul în fiecare zi. Alimentele bogate în fibre pot proteja de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul colorectal. Aportul corect de fibre previne constipația și alte probleme digestive.

5) Ușurează digestia

Dacă aveți probleme cu stomacul, să mâncați piersici sau compot de piersici este o idee bună. Cele din copot au o textură moale, au mai puține fibre decât fructele proaspete și sunt mai ușor de digerat. Atenție, însă, la cantitatea de zahăr adăugată. E mai bine să vi le conservați singuri. Ca parte a ceea ce se numește „dietă moale gastro-intestinală”, piersicile conservate pot ajuta la calmarea stomacului deranjat, a diareei și a gazelor.

6) Dietă și slăbire

Cu mai puțin de 60 de calorii, piersicile nu au grăsimi saturate, colesterol sau sodiu. Și mai mult de 85% dintr-o piersică este apă. În plus, alimentele bogate în fibre sunt mai sățioase. Dacă le mănânci, trece mai mult timp până ți se face din nou foame.

7) Vitamina E

Nucile și semințele sunt cele mai cunoscute surse de vitamina E, dar și piersicile conțin o cantitate însmenată. Acest antioxidant este important pentru multe dintre celulele corpului. De asemenea, menține sistemul imunitar sănătos și ajută la lărgirea vaselor de sânge și împiedică coagularea acestuia.

8) Păstrează oasele sănătoase

Potasiul poate ajuta la echilibrarea efectelor unei diete bogate în sare. De asemenea, scade tensiunea arterială, împreună cu riscul de pietre la rinichi și pierderea osoasă. Aveți nevoie de aproximativ 4.700 de miligrame de potasiu în fiecare zi și este mult bun dacă îl obțineți din alimente decât dintr-un supliment. O piersică mică are 247 miligrame de potasiu, iar o piersică medie vă poate oferi până la 285 miligrame de potasiu.

9) Dantura

Pe cât de dulci sunt, piersicile vă pot ajuta să vă păstrați dinții sănătoși, deoarece conțin natural fluor. Acest mineral, pe care îl găsiți în mai toate pastele de dinți, vă ajută să scăpați de germenii din gură care duc la apariția cariilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel