9 motive ca să mănâci zilnic piersici. Beneficii FABULOASE
PIERSICI: Aceste fructe dulci și suculente de vară sunt mai mult decât delicioase, pentru că aduc o serie de beneficii fabuloase pentru sănătate, de la ochi, oase, digestie și chiar...
1) Piersici bogate în nutrienți și antioxidanți
Piersicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. O piersică de dimensiuni medii (circa 150 de grame) oferă aproximativ (link direct sursa informației):
Calorii: 58
Proteine: 1 gram
Grăsime: mai puțin de 1 gram
Carbohidrati: 14 grame
Fibra: 2 grame
Vitamina C: 17% din valoarea zilnică
Vitamina A: 10% din valoarea zilnică
Potasiu: 8% din valoarea zilnică
Niacină: 6% din valoarea zilnică
Vitamina E: 5% din valoarea zilnică
Vitamina K: 5% din valoarea zilnică
Cupru: 5% din valoarea zilnică
Mangan: 5% din valoarea zilnică
Fluor: 0,4 unități internaționale la 100 de grame
În piersici există, de asemenea, cantități mai mici de magneziu, fosfor, fier și unele vitamine din grupul B.
În plus, acestea sunt pline de antioxidanți - compuși utili care combat daunele oxidative ale radicalilor liberi și vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor. Cu cât fructul este mai proaspăt și mai mat, cu atât conține mai mulți antioxidanți (link direct studiu, link direct studiu, link direct studiu).
Într-un studiu, sucul din piersici proaspete a demonstrat acțiuni antioxidante la bărbații sănătoși în 30 de minute de la consum (link direct studiu).
Piersicile proaspete și conservate par să aibă cantități similare de vitamine și minerale - atâta timp cât soiurile conservate nu sunt decojite (link direct studiu, link direct studiu).
Cu toate acestea, piersicile proaspete au niveluri mai ridicate de antioxidanți și par a fi mai eficiente în protejarea împotriva daunelor oxidative decât cele conservate (link direct studiu).
2) Sistemul imunitar
Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunile mici ale unei piersici. O piersică medie are până la 13,2% din cantitatea de vitamina C de care organismul are nevoie în fiecare zi. Vitamina C vă ajută corpul să vindece rănile și vă menține sistemul imunitar puternic. De asemenea, ajută la reducerea radicalilor liberi, acele substanțe chimice care au fost legate de cancer și alte boli care vă pot deteriora celulele.
3) Ajută vederea
Antioxidantul numit beta-caroten dă piersicilor culoarea aurie-portocalie. Când îl mănânci, organismul îl transformă în vitamina A, care este cheia pentru o vedere sănătoasă. De asemenea, ajută la menținerea și buna funcționare a sistemului imunitar.
4) Ajută digestia
O piersică medie conține până la 6% până la 9% din cantitatea de fibre de care are nevoie corpul în fiecare zi. Alimentele bogate în fibre pot proteja de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul colorectal. Aportul corect de fibre previne constipația și alte probleme digestive.
5) Ușurează digestia
Dacă aveți probleme cu stomacul, să mâncați piersici sau compot de piersici este o idee bună. Cele din copot au o textură moale, au mai puține fibre decât fructele proaspete și sunt mai ușor de digerat. Atenție, însă, la cantitatea de zahăr adăugată. E mai bine să vi le conservați singuri. Ca parte a ceea ce se numește „dietă moale gastro-intestinală”, piersicile conservate pot ajuta la calmarea stomacului deranjat, a diareei și a gazelor.
6) Dietă și slăbire
Cu mai puțin de 60 de calorii, piersicile nu au grăsimi saturate, colesterol sau sodiu. Și mai mult de 85% dintr-o piersică este apă. În plus, alimentele bogate în fibre sunt mai sățioase. Dacă le mănânci, trece mai mult timp până ți se face din nou foame.
7) Vitamina E
Nucile și semințele sunt cele mai cunoscute surse de vitamina E, dar și piersicile conțin o cantitate însmenată. Acest antioxidant este important pentru multe dintre celulele corpului. De asemenea, menține sistemul imunitar sănătos și ajută la lărgirea vaselor de sânge și împiedică coagularea acestuia.
8) Păstrează oasele sănătoase
Potasiul poate ajuta la echilibrarea efectelor unei diete bogate în sare. De asemenea, scade tensiunea arterială, împreună cu riscul de pietre la rinichi și pierderea osoasă. Aveți nevoie de aproximativ 4.700 de miligrame de potasiu în fiecare zi și este mult bun dacă îl obțineți din alimente decât dintr-un supliment. O piersică mică are 247 miligrame de potasiu, iar o piersică medie vă poate oferi până la 285 miligrame de potasiu.
9) Dantura
Pe cât de dulci sunt, piersicile vă pot ajuta să vă păstrați dinții sănătoși, deoarece conțin natural fluor. Acest mineral, pe care îl găsiți în mai toate pastele de dinți, vă ajută să scăpați de germenii din gură care duc la apariția cariilor.
-
Arginina, suplimentul simplu care ar putea încetini boala Alzheimer20.12.2025, 10:58
-
De ce transpirația nu miroase și cum apare mirosul corporal20.12.2025, 10:00
-
Ce se întâmplă în corpul tău când bei bubble tea20.12.2025, 09:09
-
-
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
EXCLUSIV Plante și ceaiuri care ajută la curățarea plămânilor
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
