Acneea: cum se dezvoltă și de câte tipuri este. De ce nu dispare din adolescență

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
acneea foto:freepik
acneea foto:freepik

Acneea - cum se dezvoltă și de câte tipuri este. Care este motivul pentru care nu dispare în adolescență.

Acneea este o afecțiune comună a pielii, care apare atunci când foliculii de păr sub piele se înfundă. Sebumul, uleiul care ajută la menținerea hidratării pielii, și celulele moarte ale pielii blochează porii, ceea ce duce la apariția unor leziuni, numite în mod obișnuit coșuri sau puncte negre. De obicei, aceste leziuni apar pe față, dar pot apărea și pe spate, piept și umeri.

Vezi și: Cancerul, tot ce trebuie să știi. Cum crește și se răspândește cancerul

Acneea este o afecțiune inflamatoare a pielii, care implică glandele sebacee (ulei), care se conectează la foliculul de păr. Într-o piele sănătoasă, glandele sebacee produc sebum, care se elimină pe suprafața pielii prin pori, o deschizătură în folicul. Keratinocitele, un tip de celulă a pielii, căptușesc foliculul. De obicei, odată cu eliminarea celulelor moarte ale pielii, keratinocitele ajung la suprafața pielii. Când cineva suferă de acnee, firul de păr, sebumul și keratinocitele se lipesc în interiorul porului. Acest lucru împiedică keratinocitele să se elimine și menține sebumul să nu ajungă la suprafața pielii.

Amestecul de ulei și celule permite bacteriilor care trăiesc în mod normal pe piele să crească în foliculele înfundate și să provoace inflamații - umflături, roșeață, căldură și durere. Când peretele foliculului înfundat se deteriorează, el eliberează bacteriile, celulele pielii și sebumul în pielea învecinată, creând leziuni sau coșuri.

Pentru majoritatea oamenilor, acneea tinde să dispară până când ajung în jurul vârstei de treizeci de ani, dar unii oameni în vârstă de patruzeci și cincizeci de ani continuă să aibă această problemă a pielii.

Cine dezvoltă acneea?

Oamenii de toate vârstele pot dezvolta acnee, dar aceasta este cel mai frecvent întâlnită la adolescenți și tineri. Atunci când acneea apare în timpul anilor de adolescență, este mai frecventă la băieți. Acneea poate persista și în viața adultă și, atunci când o face, este mai întâlnită la femei, conform Niams.

Tipuri de acnee

Acneea provoacă mai multe tipuri de leziuni sau coșuri. Medicii se referă la foliculii de păr măriți sau înfundați drept comedoane. Tipurile de acnee includ:

Puncte albe: Foliculii de păr înfundați, care rămân sub piele și formează o umflătură albă.

Puncte negre: Foliculii înfundați care ajung la suprafața pielii și se deschid. Acestea par negre pe suprafața pielii, deoarece aerul decolorează sebumul, nu pentru că ar fi murdare.

Papule: Leziuni inflamate, care apar de obicei sub formă de mici umflături roz pe piele și pot fi sensibile la atingere.

Coșuri: Papule acoperite cu leziuni cu puroi alb sau galben, care pot fi roșii la bază.

Noduli: Leziuni solide, mari și dureroase, care sunt adânc încastrate în piele.

Acnee nodulară severă: Leziuni adânci, dureroase, pline de puroi.

Cauzele acneei

Medicii și cercetătorii cred că una sau mai multe dintre următoarele pot duce la dezvoltarea acneei:

- Producția excesivă de ulei în por

- Depunerea de celule moarte ale pielii în por

- Creșterea bacteriilor în pori

Următorii factori pot crește riscul de a dezvolta acnee:

Hormonii: Creșterea nivelului de androgeni, care sunt hormonii sexuali masculini, poate duce la acneea. Aceștia cresc, atât la băieți, cât și la fete, în mod normal în timpul pubertății și determină mărirea glandelor sebacee și producerea mai multui sebum. Schimbările hormonale legate de sarcină pot provoca, de asemenea, acneea.

Istoricul familial: Cercetătorii cred că există șanse mai mari să dezvolți acnee, dacă părinții au avut acneea.

Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi cele care conțin hormoni, corticosteroizi și litiu, pot cauza acnee.

Vârsta: Oamenii de toate vârstele pot avea acnee, dar aceasta este mai frecventă la adolescenți.

Următoarele nu provoacă acnee, dar le poate agrava:

- Dieta: Unele studii arată că anumite alimente pot agrava acneea. Cercetătorii continuă să studieze rolul dietei ca și cauză a acneei.

- Stresul

- Presiunea de la căști, haine strâmte sau rucsacuri

- Iritațiile din mediul înconjurător, cum ar fi poluarea și umiditatea mare

- Stoarcerea coșurilor

- Frecarea pielii prea tare

Tratamentul acneei implică adesea o abordare personalizată, luând în considerare tipul și severitatea leziunilor, precum și factorii specifici care pot contribui la dezvoltarea acesteia. Este esențial să nu se stoarcă sau să se ciupească coșurile, deoarece acest lucru poate agrava leziunile și poate duce la cicatrici permanente ale pielii.

Vezi: Fructele de toamnă, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Mihaela Bilic: Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn!

Înțelegerea corectă a acneei și a factorilor, care o influențează, este crucială pentru gestionarea acestei afecțiuni. Consultarea unui dermatolog și adoptarea unei rutine adecvate de îngrijire a pielii pot ajuta la menținerea unui ten sănătos și la prevenirea complicațiilor pe termen lung. Este important să ne acceptăm pielea și să conștientizăm că acneea este o afecțiune comună, iar tratamentul adecvat poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților afectați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel