Fructele de toamnă, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Mihaela Bilic: Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
fructele foto:freepik
fructele foto:freepik

Fructele, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce cum să ne bucurăm de sezonul fructelor de toamnă. 

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce cum să ne bucurăm de sezonul fructelor de toamnă. Mihaela Bilic a explicat de ce este important să nu uităm că fructele sunt tot un desert, iar consumul în exces ,,obosește, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe absomen”.

Vezi și: Ceaiul care scade tensiunea arterială. Are efect diuretic și susține sistemul imunitar

”Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert! Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sînge și face grăsime pe abdomen. Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

De unde provine fructoza în alimentație?

Medicul a mai scris despre proveniența fructozei din alimentația noastră, ce înseamnă o alimentație sănătoasă și de unde ne putem lua fructoza în condiții optime și de bună calitate.

”O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere. Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice. Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră”, a mai adăugat aceasta.

Sfaturile oferite de medicul nutriționist Mihaela Bilic ne aduc aminte de importanța echilibrului și controlului în alimentație, chiar și atunci când vine vorba despre fructe, considerate adesea o opțiune sănătoasă. Chiar dacă fructele sunt surse naturale de vitamine, minerale și antioxidanți, consumul lor excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Fructoza, zahărul natural prezent în fructe, nu trebuie subestimată. O cantitate excesivă de fructoză poate suprasolicita ficatul, crește colesterolul și poate contribui la acumularea de grăsime în organism.

Vezi și: Cancerul, tot ce trebuie să știi. Cum crește și se răspândește cancerul

Este important să fim conștienți de sursele noastre de fructoză și să ne bucurăm de fructe în cantități moderate și în forma lor naturală, cu tot cu pulpă. În plus, este esențial să evităm produsele procesate și sucurile de fructe concentrate, care pot conține cantități mari de fructoză. Alegând o alimentație echilibrată și moderată, putem să ne bucurăm de beneficiile fructelor fără a compromite sănătatea noastră. Astfel, vom putea să ne bucurăm pe deplin de deliciile sezonului fructelor de toamnă fără să ne expunem riscului unor probleme de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel