Fructele de toamnă, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Mihaela Bilic: Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn!

Fructele, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce cum să ne bucurăm de sezonul...
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a publicat pe pagina sa de Facebook sfaturi și instrucțiuni despre ce cum să ne bucurăm de sezonul fructelor de toamnă. Mihaela Bilic a explicat de ce este important să nu uităm că fructele sunt tot un desert, iar consumul în exces ,,obosește, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe absomen”.
Vezi și: Ceaiul care scade tensiunea arterială. Are efect diuretic și susține sistemul imunitar
”Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert! Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sînge și face grăsime pe abdomen. Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
De unde provine fructoza în alimentație?
Medicul a mai scris despre proveniența fructozei din alimentația noastră, ce înseamnă o alimentație sănătoasă și de unde ne putem lua fructoza în condiții optime și de bună calitate.
”O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere. Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice. Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră”, a mai adăugat aceasta.
Sfaturile oferite de medicul nutriționist Mihaela Bilic ne aduc aminte de importanța echilibrului și controlului în alimentație, chiar și atunci când vine vorba despre fructe, considerate adesea o opțiune sănătoasă. Chiar dacă fructele sunt surse naturale de vitamine, minerale și antioxidanți, consumul lor excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Fructoza, zahărul natural prezent în fructe, nu trebuie subestimată. O cantitate excesivă de fructoză poate suprasolicita ficatul, crește colesterolul și poate contribui la acumularea de grăsime în organism.
Vezi și: Cancerul, tot ce trebuie să știi. Cum crește și se răspândește cancerul
Este important să fim conștienți de sursele noastre de fructoză și să ne bucurăm de fructe în cantități moderate și în forma lor naturală, cu tot cu pulpă. În plus, este esențial să evităm produsele procesate și sucurile de fructe concentrate, care pot conține cantități mari de fructoză. Alegând o alimentație echilibrată și moderată, putem să ne bucurăm de beneficiile fructelor fără a compromite sănătatea noastră. Astfel, vom putea să ne bucurăm pe deplin de deliciile sezonului fructelor de toamnă fără să ne expunem riscului unor probleme de sănătate.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.