Adevărata diferență între CAFEA și ESPRESSO. Calorii, nivelul de cofeină și antioxidanți

Experții în nutriție au comparat cafeaua espresso cu cea preparată normal, inclusiv caloriile, valorile nutritive, beneficiile potențiale pentru sănătate și nivelurile de cofeină (atât în concentrație...
Unii oameni susțin că singura cafea „adevărată” este o ceașcă mică de espresso. Alții sunt fani ai unei simple căni de cafea făcută la filtru sau la ibric. Amândouă sunt delicioase, dar care e mai bună decât cealaltă? Iată ce le diferențiază:
Care are mai multă cofeină
Espresso are de aproximativ cinci ori cantitatea de cofeină decât cafeaua preparată normal. 30 de ml de espresso conțin între 40 și 75 mg de cofeină (un espresso are de obicei 60 de ml de cafea, deci undeva la 127 mg), în timp ce o cană de cafea (circa 230 de ml) conține între 85 și 185 mg.
Ca să ai același plus de energie dat de un espresso ai nevoie de circa o cană și jumătate de cafea.
Dar există și alți factori de luat în considerare. Deși espresso are un conținut mai concentrat de cofeină, dimensiunile sale sunt mai mici decât cele ale cafelei preparate normal.
Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, să știți că că ambele tipuri de băuturi (espresso și normală) pot fi făcute din boabe de cafea decofeinizate. În acest caz, o ceașcă de 60 de ml de espresso decafeinizat conține aproximativ 0,6 mg de cofeină, iar o ceașcă de 230 de ml de cafea decofeinizată preparată normal conține 2,4 mg de cofeină.
Caloriile
Deși atât espresso-ul, cât și cafeaua obișnuită conțin în mare parte apă, ele nu conțin multe calorii. O cană (230 ml) de cafea preparată normal are 2,4 calorii. În același timp, o ceașcă standard de espresso (60 de ml) are 5,4 calorii, deoarece este concentrat.
Adăugarea oricărui ingredient suplimentar, cum ar fi laptele sau zahărul, la orice băutură crește evident caloriile.
Antioxidanții
Cafeaua conține antioxidanți precum flavonoizi și polifenoli care pot reduce stresul oxidativ (care joacă un rol în dezvoltarea bolilor) prin eliminarea radicalilor liberi dăunători. Mai precis, acidul clorogenic, acidul ferulic, acidul cafeic și acidul n-cumaric sunt antioxidanți cheie în cafea. Dar cantitatea de antioxidanți depinde de modul de preparare.
Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Foods a arătat că metoda de preparare are impact asupra conținutului mineral și asupra activității antioxidante, precum și asupra acidității cafelei.
Cercetătorii au analizat cinci tehnici de preparare a cafelei: aeropress, picurare, espressor, presă franceză și infuzie simplă.
Când vine vorba de potențialul antioxidant, cafeaua AeroPress a ieșit în top, cu cei mai mulți polifenoli. Cercetătorii au găsit cele mai ridicate niveluri de calciu din cafeaua de la aparatul de espresso și cel mai scăzut nivel la prepararea prin picurare. De asemenea, cafeaua de la espressor era cea mai bogată sursă de zinc.
Și metoda de preparare a cafelei poate afecta nivelurile de antioxidanți. Boabele de cafea în sine joacă un rol în faptul că o ceașcă este mai bogată în antioxidanți decât alta. Acest lucru este valabil atât pentru cafea, cât și pentru espresso, care sunt preparate din aceleași boabe.
Trebuie luată în considerare calitatea, vârsta și prospețimea boabelor de cafea. Modul în care au fost cultivate, solul în care au crescut, cât timp au fost prăjite, cât a trecut de când au fost măcinate și procesul de extracție folosit pentru a le prepara, toate au un impact.
Espresso poate avea un avantaj față de cafea făcută la filtru în ceea ce privește conținutul de antioxidanți, având în vedere că boabele de cafea sunt de obicei măcinate chiar înainte de a face espresso.
Mulți consumatori de cafea la filtru folosesc cafea pre-măcinată care stă în cămară și pe rafturile magazinelor înainte de utilizare. Și cu cât boabele de cafea sunt măcinate de mai mult timp, cu atât pierderile lor de antioxidanți sunt mai mari.
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.