Adevărata diferență între CAFEA și ESPRESSO. Calorii, nivelul de cofeină și antioxidanți
Experții în nutriție au comparat cafeaua espresso cu cea preparată normal, inclusiv caloriile, valorile nutritive, beneficiile potențiale pentru sănătate și nivelurile de cofeină (atât în concentrație...
Unii oameni susțin că singura cafea „adevărată” este o ceașcă mică de espresso. Alții sunt fani ai unei simple căni de cafea făcută la filtru sau la ibric. Amândouă sunt delicioase, dar care e mai bună decât cealaltă? Iată ce le diferențiază:
Care are mai multă cofeină
Espresso are de aproximativ cinci ori cantitatea de cofeină decât cafeaua preparată normal. 30 de ml de espresso conțin între 40 și 75 mg de cofeină (un espresso are de obicei 60 de ml de cafea, deci undeva la 127 mg), în timp ce o cană de cafea (circa 230 de ml) conține între 85 și 185 mg.
Ca să ai același plus de energie dat de un espresso ai nevoie de circa o cană și jumătate de cafea.
Dar există și alți factori de luat în considerare. Deși espresso are un conținut mai concentrat de cofeină, dimensiunile sale sunt mai mici decât cele ale cafelei preparate normal.
Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, să știți că că ambele tipuri de băuturi (espresso și normală) pot fi făcute din boabe de cafea decofeinizate. În acest caz, o ceașcă de 60 de ml de espresso decafeinizat conține aproximativ 0,6 mg de cofeină, iar o ceașcă de 230 de ml de cafea decofeinizată preparată normal conține 2,4 mg de cofeină.
Caloriile
Deși atât espresso-ul, cât și cafeaua obișnuită conțin în mare parte apă, ele nu conțin multe calorii. O cană (230 ml) de cafea preparată normal are 2,4 calorii. În același timp, o ceașcă standard de espresso (60 de ml) are 5,4 calorii, deoarece este concentrat.
Adăugarea oricărui ingredient suplimentar, cum ar fi laptele sau zahărul, la orice băutură crește evident caloriile.
Antioxidanții
Cafeaua conține antioxidanți precum flavonoizi și polifenoli care pot reduce stresul oxidativ (care joacă un rol în dezvoltarea bolilor) prin eliminarea radicalilor liberi dăunători. Mai precis, acidul clorogenic, acidul ferulic, acidul cafeic și acidul n-cumaric sunt antioxidanți cheie în cafea. Dar cantitatea de antioxidanți depinde de modul de preparare.
Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Foods a arătat că metoda de preparare are impact asupra conținutului mineral și asupra activității antioxidante, precum și asupra acidității cafelei.
Cercetătorii au analizat cinci tehnici de preparare a cafelei: aeropress, picurare, espressor, presă franceză și infuzie simplă.
Când vine vorba de potențialul antioxidant, cafeaua AeroPress a ieșit în top, cu cei mai mulți polifenoli. Cercetătorii au găsit cele mai ridicate niveluri de calciu din cafeaua de la aparatul de espresso și cel mai scăzut nivel la prepararea prin picurare. De asemenea, cafeaua de la espressor era cea mai bogată sursă de zinc.
Și metoda de preparare a cafelei poate afecta nivelurile de antioxidanți. Boabele de cafea în sine joacă un rol în faptul că o ceașcă este mai bogată în antioxidanți decât alta. Acest lucru este valabil atât pentru cafea, cât și pentru espresso, care sunt preparate din aceleași boabe.
Trebuie luată în considerare calitatea, vârsta și prospețimea boabelor de cafea. Modul în care au fost cultivate, solul în care au crescut, cât timp au fost prăjite, cât a trecut de când au fost măcinate și procesul de extracție folosit pentru a le prepara, toate au un impact.
Espresso poate avea un avantaj față de cafea făcută la filtru în ceea ce privește conținutul de antioxidanți, având în vedere că boabele de cafea sunt de obicei măcinate chiar înainte de a face espresso.
Mulți consumatori de cafea la filtru folosesc cafea pre-măcinată care stă în cămară și pe rafturile magazinelor înainte de utilizare. Și cu cât boabele de cafea sunt măcinate de mai mult timp, cu atât pierderile lor de antioxidanți sunt mai mari.
-
Aumseqa, noul medicament pentru cancerul pulmonar, aproape de aprobare16.12.2025, 13:35
-
Aproape 50% dintre cazurile de infarct nu sunt detectate de teste16.12.2025, 12:25
-
De ce te trezești cu mâinile umflate dimineața16.12.2025, 11:14
-
Nimeni nu moare de bătrânețe. Autopsiile demolează mitul îmbătrânirii16.12.2025, 10:11
-
Polifenolii din fructe, ceai și nuci reduc riscul cardiovascular16.12.2025, 08:56
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
