Adevărul despre miere. Chiar e așa bună cum se spune?

Când ne gândim la miere, știm că ea a fost folosită de-a lungul timpului la tot felul de lucruri: vindecarea rănilor, ameliorarea alergiilor etc. Dar are ea aceste puteri și poate face ea cu adevărat...
Povestea începe atunci când o albină se oprește pe o floare și suge nectarul lichid și dulce. Stochează nectarul într-un sac special, unde enzimele o descompun în zaharuri simple. Înapoi la stup, alte albine depun nectarul în faguri. Apoi zboară deasupra celulelor-depozit, creând o briză care usucă nectarul până devine miere, iar ulterior sigilează celulele cu ceară. Albinele „vizitează" cam 2 milioane de flori pentru a produce o jumătate de kilogram de miere.
De unde vine mierea?
Mierea este adunată de obicei în stupi puși de către apicultori în mijlocul unor culturi sau păduri, pe care le polenizează, de aceea avem miere polifloră, de salcâm, de pin și tot așa... Anual, doar în SUA, albinele polenizează mai mult de o treime din culturi și măresc valoarea recoltelor cu cel puțin 15 miliarde de dolari.
De când folosim miere?
De mii de ani. Picturi rupestre din Spania, anii 6000 î.H. arată deja că oamenii „recolteau" miere. Ceara de albine se folsește de la circa 8000 î.H. după cum arată urmele găsite în vase de gătit, în Turcia. Până în 2400 î.H., Egiptenii deveniseră deja apicultori renumiți. În general se crede că atunci când oamenii au început să taie pădurile dese pentru a face loc pășunilor, au creat de fapt habitate prietenoase cu albinele, unde florile au proliferat. Pe măsură ce fermierii s-au mutat în zone noi, albinele i-au urmat.
Când a început să fie folosită mierea?
Cea mai veche băutură fermentată din lume era făcută pe bază de miere. Cercetătorii au descoperit că aceasta era păstrată în vase de ceramică vechi, acum 9.000 de ani, într-o zonă din nordul Chinei. Rețeta includea, de asemenea, orez și fructe. Astăzi, berarii folosesc mierea pentru a face berea mai dulce sau seacă, pentru a adăuga aromă, gust și consistență. Multe fabrici de bere fac, de asemenea, mied, care este fermentat numai cu miere. Dar miedul nu este bere.
Miere versus zahăr
În această dezbatere, mierea poate avea un avantaj. Are antioxidanți sănătoși, aminoacizi și vitamine. Dar unii experți spun că beneficiile mierii sunt prea mici pentru a conta. În plus, o linguriță de miere are 21 de calorii, comparativ cu 16 calorii cât are zahărul. Nu dați miere copiilor sub vârsta de 1 an, recomandă experții de la WebMD. Asta pentru că poate avea urme de botulism care îi vor face pe cei mici să se îmbolnăvească.
Ajută mierea în cazul alergiilor?
Mierea conține polen și din acest motiv, unii oameni o mănâncă în încercarea de a scăpa de alergia la fân și alte alergii. Ideea este similară cu modul în care funcționează alergia. Dar tipurile de polen din miere sunt rareori tipurile de polen care îi fac pe oameni să strănute sau să le cură ochii. Medicii spun că, de fapt, consumul de miere nu va ajuta majoritatea persoanelor cu alergii sezoniere.
Ajută la vindecarea rănilor?
Utilizarea mierii pentru tratarea rănilor și a arsurilor a făcut parte din medicina tradițională de secole. Egiptenii o foloseau pe răni. Are compuși naturali care luptă împotriva bacteriilor, promovează vindecarea, previne infecțiile și ușurează inflamarea. Dar nu vă hazardați, mai bine consultați medicul pentru răni și arsuri.
Cât timp păstrează mierea?
Mierea are o „rezistență" uimitoare. Oamenii de știință au găsit oale de miere în mormintele egiptene de acum mii de ani – miere care încă putea fi mâncată! Umiditatea scăzută, acizii puternici și compușii antibacterieni fac aproape imposibil să se strice atâta timp cât este sigilată. Păstrați-o într-un borcan bine închis într-un loc uscat și răcoros, ca o cămară. Dacă devine cristale, puneți-le într-un recipient deschis,și acestac într-o tavă de apă caldă până când este clară din nou.
Ce este mierea Manuka?
Această miere întunecată, făcută din nectarul copacilor manuka din Noua Zeelandă, este un remediu popular pentru răni, arsuri și ulcere. Are un compus antibacterian care este unic printre tipurile de miere. De aceea este interesant pentru oamenii de știință. Studiile recente susțin utilizarea de miere Manuka pentru vindecarea rănilor și a bolilor de piele și pentru combaterea bacteriilor mortale. De asemenea, promițătoare este și în tratamentul pentru unele tipuri de cancer.
Poate mierea ameliora simptomele răcelii?
Părinții tăi știau ceva când ți-au dat miere pentru răceală. Studiile arată că o cantitate mică ajută copiii să tușească mai puțin și să doarmă mai bine, în comparație cu siropurile de la farmacie. Doar nu dați miere niciunui copil mai mic de 1 an. Ar putea provoca botulism.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!