Miere pentru toți preșcolarii și școlarii, de anul viitor. Lege publicată

Dana Lascu |
Data publicării:
350 de grame de miere vor primi toti prescolarii si scolarii, de la stat dar si de la privat
350 de grame de miere vor primi toti prescolarii si scolarii, de la stat dar si de la privat

Legea care prevede că toți preșcolarii și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat, privat și confesional ar trebui să primească, lunar, 350 de grame de miere polifloră, cumpărată de la stupine autorizate din România, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea va intra în vigoare de la anul, dar guvernanții au timp de grație 60 de zile să emită normele de aplicare, așa că elevii nu vor primi miere din prima zi când revin în bănci. Iată ce prevede ea:

Legea nr.325/2018, cea pentru modificarea și completarea Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I – IV din învățământul de stat și confesional, a fost publicată, astăzi, 27 decembrie, în Monitorul Oficial, după ce pe 20 decembrie președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul de promulgare.

350 de grame de miere în fiecare lună

Noua lege prevede, pe lângă cantitatea de miere pe care școlarii o vor primi lunar, și cine, cum și de unde va cumpăra acest produs.

Astfel, legea va avea un nou nume: „Lege privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional"

Apoi, articolul 1 din Legea nr. 509/2006, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 1. – (1) Se acordă gratuit pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional, miere polifloră, în limita unei cantități de 350 grame miere lunar."

Mierea, cumpărată de consiliile județene

La articolul 1, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11) și (12), cu următorul cuprins:

„(11) Autoritățile competente naționale pentru acordarea drepturilor prevăzute la alin. (1) sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Educației Naționale.

(12) Autoritățile competente la nivel local pentru acordarea drepturilor prevăzute la alin. (1) sunt consiliile județene, care își asumă organizarea și derularea procedurilor de achiziție, în condițiile legii, a mierii de albine polifloră destinată preșcolarilor și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional."

Doar de la stupinele autorizate

La articolul (1), alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, și va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program."

Consiliile județene o vor distribui către consiliile locale

La articolul 1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins: „(31) Achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acesteia la unitățile de învățământ pot fi contractate și de către consiliile județene, respectiv de către consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București, cu asistența direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București."

Au termen 60 de zile să stabilească cum o fac

La articolul 1, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, va adopta normele metodologice de aplicare."

La articolul 1, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) Condițiile de calitate a mierii de albine polifloră destinată consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional, modul de certificare a calității, atribuirea și aplicarea hologramei care atestă calitatea, modul de distribuire și entitățile implicate se stabilesc în Normele metodologice de aplicare a prezentei legi."

Plătește Ministerul Agriculturii

După articolul 3 se introduce un nou articol, art.4, cu următorul cuprins:

„Art. 4. – (1) Resursele financiare necesare implementării prezentei legi, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

(2) Resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale județelor, respectiv bugetul local al municipiului București, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

(3) Repartizarea sumelor prevăzute la alin. (2) se realizează cu încadrare în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultura și vânătoare», titlul 51 «Transferuri între unități ale administrației publice».

(4) Sumele alocate rămase necheltuite se reportează pentru anul următor celui pentru care s-a făcut repartizarea."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel