Adeverințe medicale necesare la început de an școlar

Adisa Codruț / 05 sep 2019 / 17:24
Copii
Copii

Reprezentanții direcțiilor de Sănătate Publică din țară anunță care sunt documentele necesare înscrierii și reînscrierii preșcolarilor și elevilor la școală.

Adeverințe medicale, an școlar. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba informează părinții că, la înscrierea în ciclul de învățământ (exemple: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a etc), preșcolarii sau elevii trebuie să prezinte adeverință medicală.

În ceea ce îi privește pe copiii care nu intră într-un nou ciclu de învățământ - cei din grupa mare, clasa a III-a, clasa a VI-a etc - aceștia trebuie să prezinte la reînscriere un aviz epidemiologic. E bine de știut, precizează oficialii din DSP-uri, că preșcolarii și elevii care prezintă adeverința medicală nu mai trebuie să prezinte avizul epidemiologic.

Analize medicale suplimentare - exsudat faringian, examen coprobacteriologic, examen coproparazitologic etc - se fac doar la solicitarea medicilor/asistenților din cabinetele medicale școlare, respectiv a medicilor de familie ori dacă elevul prezintă semne și simptome sugestive de boală transmisibilă sau dacă în colectivitatea din care face parte copilul a existat un istoric de boli infecto-contagioase.

Adeverințe medicale, an școlar: de ce documente e nevoie

1. Documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate

b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate

2. Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:

a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ - se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.

b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar - se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.

c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară - se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă.

3. Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:

a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc. 

Adeverințe medicale, an școlar: îndrumări metodologice pentru eliberarea adeverinţei medicale:

a) La înscrierea în clasa I:

(i) Această adeverinţă este completată pe baza examinării medicale periodice de bilanţ a stării de sănătate, efectuată la vârsta de 6-7 ani, cu obligaţia consemnării de către medic a concluziei "Apt pentru învăţământul obişnuit".

(ii) Pentru copiii care se înscriu în unităţi de învăţământ cu cabinet medical şcolar propriu medicul colectivităţii de preşcolari sau, după caz, medicul de familie va întocmi o epicriză cuprinzând: antecedentele fiziologice, principalele antecedente patologice (inclusiv infectocontagioase), precum şi imunizările efectuate.

(iii) Copiii care au frecventat o grădiniţă cu cabinet medical propriu şi se înscriu într-o unitate de învăţământ cu cabinet medical şcolar vor depune la înscriere şi fişa medicală de la grădiniţă.

b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar:

(i) În unităţile şcolare cu cabinet medical propriu, la înscrierea în liceu, în şcoala profesională, elevii care au avut fişe medicale la cabinetul medical al şcolii absolvite le vor depune şi pe acestea o dată cu adeverinţa medicală menţionată anterior, iar elevii care provin din unităţi şcolare în care nu au avut fişă medicală vor prezenta odată cu adeverinţa medicală o dovadă completată de medicul de familie care a avut în supraveghere unitatea şcolară absolvită de elevi, care să cuprindă toate imunizările efectuate.

(ii) Medicul care completează adeverinţa medicală pentru înscrierea în/sau terminarea unui ciclu de învăţământ are obligaţia să consemneze, sub responsabilitate medico-juridică, eventualele tulburări în starea de sănătate a elevului.

(iii) Adeverinţa medicală pentru înscrierea, respectiv terminarea unui ciclu de învăţământ se va elibera ţinându-se seama de eventualele tulburări în starea de sănătate apărute după data efectuării examinărilor medicale periodice de bilanţ ale stării de sănătate.

c) La transfer

(i) Adeverinţa se însoţeşte, după caz, de fişa medicală şcolară de la cabinetul medical al unităţii de la care se transferă.

(ii) Elevii care nu au fişe medicale vor prezenta o adeverinţă medicală de acelaşi tip, eliberată de medicul unităţii şcolare de la care provin, precum şi o dovadă cu imunizările profilactice efectuate.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy