Ai anumite pofte? S-ar putea să ai deficit de vitamine sau probleme psihice

Monika Baciu |
Data publicării:
ai anumite pofte - FOTO: Freepik@wayhomestudio
ai anumite pofte - FOTO: Freepik@wayhomestudio

Ai anumite pofte care nu sunt tocmai normale? Ar putea fi felul organismului de a-ți transmite că ceva nu funcționează corespunzător.

Ai anumite pofte ciudate? Află că ai putea suferi de boala pica. Pica este o afecţiune care afectează în mare parte femeile însărcinate şi copiii. Persoanele cu tulburarea pica consuma lucruri care sunt periculoase și să fie în imposibilitatea de a opri.

Persoanele cu tulburare pica mănâncă elemente care nu au nici o valoare nutritivă. O persoană cu pica ar putea mânca elemente relativ inofensive, cum ar fi gheața. Sau ar putea mânca obiecte potențial periculoase, cum ar fi fulgi de vopsea uscată sau bucăți de metal.

În ultimul caz, tulburarea poate duce la consecințe grave, cum ar fi otrăvirea cu plumb, potrivit Healthline.

Pica, tulburare frecventă la femeile însărcinate și copii

Această tulburare apare cel mai adesea la copii și femeile însărcinate. Este de obicei temporară. Consultați-vă imediat medicul dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu vă puteți abține să nu mâncați articole nealimentare. Tratamentul vă poate ajuta să evitați posibilele efecte secundare grave.

Pica apare și la persoanele care au dizabilități intelectuale. Este adesea mai severă și de lungă durată la persoanele cu dizabilități severe de dezvoltare.

Vezi și: Sinuzita, cauze, factori de risc și tratament. Medic: Este de mai lungă durată, ca să tratezi cu adevărat

Pica, care sunt cele mai frecvente lucruri mâncate de persoanele care suferă de această tulburare

Persoanele cu pica mănâncă articole nealimentare în mod regulat. Comportamentul trebuie să continue timp de cel puțin o lună pentru a se califica drept pica.

Dacă aveți pică, puteți mânca în mod regulat lucruri cum ar fi:

- gheață

- săpun

- lut

- păr

- murdărie

- nisip

- restul neutilizat al unei țigări

- vopsea

- clei

- cretă

Puteți mânca, de asemenea, alte elemente nealimentare.

Vezi și: Ce să faci în caz de AVC. Ce trebuie să bei și în ce poziție trebuie stat. Pandrea: Altfel apare "înghițitul limbii"

Pica, care sunt cauzele

Nu există nicio singură cauză care poate provoca tulburarea pica. În unele cazuri, un deficit de fier, zinc, sau un alt nutrient pot fi asociate cu pica. De exemplu, anemia, de obicei din cauza deficitului de fier, poate fi cauza care stă la tulburării în cazul femeilor însărcinate.

Poftele tale neobișnuite pot fi un semn că organismul este în încercarea de a reface nivelurile scăzute de nutrienți. Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia și tulburarea obsesiv-compulsivă, pot dezvolta pica ca mecanism de adaptare.

Unii oameni se pot bucura chiar și tânjesc după texturile sau aromele anumitor articole nealimentare. În unele culturi, consumul de argilă este un comportament acceptat. Această formă de pică se numește geofagie. Dietă și malnutriția pot duce la pica. În aceste cazuri, consumul de articole nealimentare vă poate ajuta să vă simțiți plin.

Pica, diagnostic

Nu există nici un test pentru pica. Medicul dumneavoastră va diagnostica această condiție pe baza istoriei și mai mulți alți factori. Ar trebui să fiți sincer cu medicul dumneavoastră despre elementele nealimentare care le-ați mâncat. Acest lucru îl va ajuta să dezvolte un diagnostic precis.

Medicul dumneavoastră vă poate testa sângele pentru a vedea dacă aveți un nivel scăzut de zinc sau fier. Acest lucru poate ajuta medicul dumneavoastră să observe dacă aveți un deficit de nutrienți care cum ar fi deficitul de fier. Deficiențe nutritive pot fi uneori legate de tulburarea pica.

Vezi și: Medicii, doborâți de burn-out. Păun: Să-l privim pe medic ca pe un om! Sunt sacrificii, nu există timp liber, telefonul sună permanent, pacienţii te solicită la orice oră din zi şi din noapte

Pica, complicații

Consumul anumitor produse nealimentare poate duce uneori la alte afecțiuni grave. Aceste condiții pot include:

- otrăvire, cum ar fi otrăvirea cu plumb

- infecții parazitare

- blocaje intestinale

- sufocare

Pica, tratament

Medicul dumneavoastră va începe, probabil, prin tratarea complicațiilor pe le-ați dobândit de la consumul de produse nealimentare. În cazul în care medicul dumneavoastră crede că tulburarea pica este cauzată de dezechilibre nutritive, acesta poate prescrie suplimente de vitamine sau minerale.

Medicul dumneavoastră poate comanda, de asemenea, o evaluare psihologică pentru a determina dacă aveți tulburare obsesiv compulsivă sau o altă afecțiune de sănătate mintală. În funcție de diagnostic, medicii pot prescrie medicamente, terapie sau ambele.

Pica nu dispare întotdeauna. Poate dura ani de zile, mai ales la persoanele care au dizabilități intelectuale. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să înțelegeți perspectivele pentru cazul dumneavoastră specifice și ce puteți face pentru a ajuta la gestionarea tulburării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel