Ai rămas fără ouă, zahăr sau praf de copt? 8 rețete de prăjituri atunci când îți lipsește un ingredient

Cătălina Burghelea / 28 apr 2021 / 16:29

Te-ai apucat de gătit, dar îți dai seama pe parcurs că îți lipsește un ingredient? Nu este nevoie să renunți la rețeta ta. Trebuie doar să știi câteva trucuri pentru a putea înlocui alimentele de care ai nevoie.

1. Nu ai praf de copt

Adesea folosit la copt, praful de copt ajută la „umflarea” preparatelor. Dacă nu ai praf de copt în casă, îl poți înlocui oricând cu bicarbonat de sodiu. Această rețetă de fursecuri de ciocolată fără drojdie este demențială!

Ai nevoie de: 

- 200 g făină de migdale

- 1 iaurt grecesc

- 50 g fructoză

- 2 linguri de miere

- 1 ou

- 1 linguriță de extract de vanilie

- 1 linguriță bicarbonat de sodiu

- un vârf de cuțit de sare

- 250 g chipsuri de ciocolată neagră

Mod de preparare:

Într-un bol, bate iaurtul grecesc și fructoza până obții o consistență ușoară.

Încorporează treptat extractul de vanilie și oul.

Adaugă făina de migdale, bicarbonatul de sodiu, sarea și amestecă până obții o textură netedă.

În cele din urmă încorporează chipsurile de ciocolată.

Bagă aluatul în cuptor, acoperă cu hârtie de copt și lasă prăjitura să se coacă până devine aurie și crocantă (2-3 ore).

2. Nu ai făină

Vrei să gătești tortul tău preferat, dar tocmai ai realizat că ai rămas fără făină? Nu este un capăt de țară. Poți înlocui făina cu amidon de porumb sau de cartofi, migdale măcinate, făină de porumb, fulgi de ovăz, piure de năut și alte leguminoase sau chiar quinoa.

Încearcă acest tort de banane fără făină care îți va încânta papilele gustative.

Ingrediente:

4 banane coapte

4 ouă 

½ cană de ovăz laminat, zdrobit

1 cană de stafide

1 cană de ulei de măsline

2 linguri bicarbonat de sodiu

scorțișoară, după gust

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 °.

Amestecă bananele, ouăle întregi și uleiul de măsline până obții o pastă netedă și omogenă. Adaugă stafidele și continuă să amesteci, apoi încorporează fulgii de ovăz, scorțișoara și bicarbonatul de sodiu.

Unge o tavă de tort cu puțin ulei de măsline și presară câțiva fulgi de ovăz pe fund, apoi toarnă aluatul și coace timp de 35 de minute. 

3. Nu ai zahăr

Nu este un secret că zahărul este extrem de nociv pentru sănătate. Cel mai bine este să înlocuiești zahărul cu ingrediente mai puțin dăunătoare: fructe, miere, stevie, sirop de arțar, sirop de agave sau piure de curmale. Această rețetă de tort cu lapte și griș este perfectă pentru o gustare delicioasă.

Ingrediente pentru 6 porții:

3 linguri de miere

coaja de la o jumătate de lămâie

sucul unei lămâi

75 g unt moale

1 păstăie de vanilie

200g făină

1 plic de praf de copt

100 g griș fin

2 ouă

lapte

Mod de preparare: 

Preîncălzește cuptorul la 180 °.

Într-un castron, amestecă untul cu mierea. În timp ce amesteci, adaugă ouăle, vanilia și coaja de lămâie.

Într-un alt castron, combină făina, grișul și praful de copt. Apoi amestecă cele două compoziții. Odată ce ai obținut un preparat omogen, toarnă laptele și sucul de lămâie, amestecând ușor cu un tel.

Toarnă acest preparat într-o tavă unsă cu unt anterior și coace timp de 40 de minute °.

4. Nu ai ouă

Veganismul nu rimează cu lipsuri. Dacă te întrebi care este secretul bucătarilor de patiserie vegani, iată-l: semințe de chia! De asemenea, poți folosi semințe de in. Iubitorii de ciocolată vor fi încântați să descopere rețeta acestui tort moale fără unt, zahăr și ouă!

Ingrediente:

Tort:
- 200 g făină T55
- 100 g amidon de porumb
- 40 g pudră de cacao
- 30 g bicarbonat de sodiu
- 10 g praf de copt
- 2 până la 3 g sare
- ¼ cană ulei de măsline
- 1 avocado copt, zdrobit până obții o textură netedă
- 2 căni de apă
- 2 linguri de oțet alb
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- 40 g de stevie

Glazură:

-  pastă de avocado
- 20 g de stevie
- 40 g de pudră de cacao

Mod de preparare:

În primul rând, începe cu ungerea a două forme rotunde de tort (cu diametrul de aproximativ 22 cm) și preîncălzește cuptorul la 180 ° C. Apoi, într-un recipient mare, amestecă făina de orez, amidonul de porumb, drojdia, bicarbonatul de sodiu și sarea, iar în altul, amestecă uleiul de măsline, pulpa de avocado zdrobită, apa, oțetul și vanilia. Adaugă stevia și amestecă din nou.

Toarnă al doilea amestec în primul, amestecă bine până obții o textură perfect netedă. Apoi împarte aluatul în două și pune-l în tăvi, apoi bagă-le în cuptor. După 30 de minute de gătit, verifică dacă prăjiturile sunt gata.

Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească timp de 15 minute, apoi scoate cele două blaturi din tăvi și lasă-le să se răcească complet.

Între timp, pregătește glazura amestecând avocado zdrobit, stevia și cacao până când ai o textură netedă și cremoasă.

Odată ce prăjiturile sunt reci, întinde jumătate din glazură pe primul tort, apoi așază-l pe al doilea deasupra și întinde restul de cremă de ciocolată deasupra.

5. Nu ai unt

Untul este recunoscut pentru catifelarea preparatelor. Treabă bună fac și brânza de vaci, merele, uleiurile vegetale, piureul de migdale sau bananele, în cazul în care nu mai ai unt în casă. Îți place pâinea prăjită, dar ții la dieta ta? Iată o rețetă de pâine prăjită fără unt pe care nu o vei uita curând.

Ingrediente:

- 4 felii mari de pâine integrală

- 1 banană coaptă

- 2 ouă

- 1 linguriță de ulei de cocos

- 1 linguriță de sirop de agave

- câteva picături de extract natural de vanilie

- unele fructe roșii

Mod de preparare:

- Într-un blender, amestecă ouăle, banana și extractul natural de vanilie, apoi toarnă preparatul într-un castron mic (sau într-o farfurie adâncă).

- Scufundă feliile de pâine în amestec, 

- Într-o tigaie încinsă cu ulei de cocos gătește fiecare felie de pâine timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.

Pune feliile de pâine prăjită într-o farfurie, decorează cu fructe roșii și sirop de agave.

6. Nu ai produse lactate

Dacă ai rămas fără produse lactate în casă sau ai intoleranță la lactoză, folosește lapte vegetal sau chiar apă. 

Rețetă de Cannoli cu cremă de patiserie 

Pentru cremă ai nevoie de:

250 ml lapte de migdale
- 3 ouă
- 25 g fructoză
- 10 g făină de migdale
- 10 g amidon de porumb
- 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare:

Într-un castron, amestecă ouăle, fructoza și extractul de vanilie. Adaugă făina de migdale și amidonul de porumb. Amestecă totul cu un tel.

Fierbe laptele de migdale. Odată fiert, adaugă-l treptat la compoziția de ouă și făină, amestecând pentru a evita cocoloașe.

Toarnă tot lichidul înapoi în cratiță, la foc mic, și continuă să gătești amestecând continuu până când devine omogen și capătă consistența dorită.

Pentru Cannoli umpluți cu cremă de patiserie, ai nevoie de:

- 4 albușuri
- 60 g fructoză
- o lingură de extract de vanilie
- 100 g făină de migdale
- ½ cană de cremă de patiserie (cea de mai sus)

Mod de preparare: 

Preîncălzește cuptorul la 180 °.

Bate albușurile ferm. Adaugă fructoza și extractul de vanilie, continuă să bați câteva clipe, apoi încorporează făina și smântâna. Amestecă până obții un aluat omogen.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, folosind o lingură, așază grămezi mici de aluat și aplatizează-le pentru a forma discuri mici.

Bagă la cuptor timp de 6 până la 7 minute.

După ce s-au copt, desprinde discurile cu ajutorul unei spatule, înfășoare-le pe un con și lasă-le să se întărească.

Garnisește Cannoli cu cremă de patiserie folosind o pungă de patiserie sau o seringă mare.

7. Nu ai agent de creștere

Dacă nu ai ouă, drojdie sau bicarbonat de sodiu, folosește ulei de masline. Preparând acest tort de ciocolată vegan, vei fi uimită de simplitatea rețetei.

Ingrediente:

160 ml ulei de măsline extravirgin
100g ciocolată neagră vegană, ruptă în bucăți mici
200g făină simplă
200g zahăr tos
60g praf de cacao, plus extra 
sp linguriță sare
2 lingurițe de extract de vanilie
175ml lapte de migdale
piure de fructul pasiunii

Încălzește cuptorul la 200C și tapetează o tavă de tort de 22cm cu hârtie de copt.

Într-o cratiță, la foc mic, încălzește uleiul de măsline timp de câteva minute, adaugă ciocolata, lasă să se topească, amestecând ușor din când în când, apoi dă deoparte.

Pune făina, zahărul, cacao și sarea într-un castron mare. Amestecă cu o furculiță până se omogenizează bine, apoi adaugă amestecul de ciocolată, extractul de vanilie, laptele de migdale și piureul de fructul pasiunii. Cu o lingură de lemn pune aluatul în tavă și bag-o la cuptor 25 de minute. Lasă tortul să se răcească, după care pudrează cu cacao. 

8. Nu ai cuptor

Dacă nu ai cuptor, folosește frigiderul! Există multe rețete care nu necesită coacere, ci doar băgate în frigider. Tiramisu, tort de clătite, cheesecake, atâtea deserturi minunate, dar simplu de făcut. Iar acest tort cu lămâie este o adevărată încântare!

Ingrediente:

Pentru blat

-130 grame de curmale

- 50 de grame de pudră de cocos

- 70 de grame de pudră de migdale

- 20 de grame de sirop de arțar

Pentru cremă:

-600 grame de brânză ricotta ușoară

-20 grame de sirop de arțar

- suc unei lămâi

- coajă de lămâie

- 1 lingură de extract de vanilie

Amestecă siropul de arțar și curmalele într-un blender.

Adaugă pudra de migdale și pudra de cocos, amestecă până obții o pastă crocantă.

- Umple tava de tort cu acest preparat și lasă-l să se răcească în frigider.

Pregătirea tortului:

Amestecă ricotta, sucul de lămâie , siropul de arțar, extractul de vanilie și coaja de lămâie rasă.

Fierbe acest amestec într-o cratiță. 

Lasă să se răcească 30 de minute, apoi toarnă peste blatul crocant. 

Tortul trebuie pus mai mult de 2 ore la frigider înainte de degustare. 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy